Plansul la bebelusi. Cauze si solutii

/ / Modificat: 2013-03-18
Plansul la bebelusi. Cauze si solutii

de_ce_plange_bebePlansul bebelusilor este firesc si necesar. Toti bebelusii sanatosi plang intre 1 si 3 ore pe zi. Acesta reprezinta singurul mijloc de comunicare al unui copil atat de mic. Prin intermediul plansului, bebelusul iti transmite nevoile si starile lui: ii este foame, il doare ceva, e plictisit sau a murdarit scutecul. Pe cat de multe cauze exista pentru plans, pe atat de multe solutii de calmare ai la-ndemana!

Cauzele plansului la bebelusi

Ii este foame


Cauza principala care sta la baza plansului bebelusului este senzatia de foame. Acesta va plange din toti rarunchii cand va simti ca stomacelul este gol.

Nu se simte confortabil


Bebelusul poate plange atunci cand ceva il irita foarte tare: are scutecul ud, hainele sunt prea stranse pe el, scutecul ii irita pielea etc. Asadar, verifica, printre altele, daca micutul tau are nevoie sa-i fie schimbat scutecul sau daca vreun tantar dusmanos il deranjeaza, inainte de a da vina pe altceva.

Ii este prea cald sau prea frig


Ca orice parinte, este posibil sa exagerezi cu hainutele atunci cand il scoti afara pe bebelus sau dimpotriva, sa nu fii inspirata si sa il imbraci prea subtire. Nu-i nicio problema. Micutul te va anunta prin plans daca ii este prea cald sau prea frig.

Este prea obosit


Atunci cand copilul trece prin evenimente care il solicita si este activ mai mult timp decat este obisnuit, exista posibilitatea sa fie obosit sau extenuat si sa planga in hohote. Este semnalul de alarma ca "mami, sunt obosit, vreau sa ma odihnesc". Si atunci cand este privat de somn, micutul se poate manifesta prin plans.

Este plictisit


Atunci cand copilul este lasat singur prea mult timp sau nu are ceva pe langa el care sa-i acapareze atentia, micutul se plictiseste si iti transmite acest lucru prin lacrimi de crocodil.

Vrea sa iti atraga atentia


Plansul este si o modalitate eficienta de a-ti atrage atentia pentru a-l tine in brate si rasfata. Daca bebelusul te vede ca ai alta activitate si ca il ignori, va face tot posibilul sa te aduca in preajma lui. Si cum altfel ar putea face acest lucru decat prin plans?

Se simte rau sau il doare ceva


Daca ai eliminat toate cauzele de mai sus, iar bebelusul tau tot mai plange, exista posibilitatea sa sufere de vreo afectiune sau sa il doara ceva. In general, colicile sunt vinovate la aceasta varsta. Trebuie sa stii ca plansul difera atunci cand bebe este bolnavior. In acest caz, plansul se instaleaza brusc si este foarte puternic (ascutit). De obicei, copilul plange cand il doare ceva. Exista si cazuri in care anumite afectiuni se manifesta mai mult prin letargie decat prin plans.

Te poti confrunta cu situatii in care, orice ai face, nu poti depista cauza plansului copilului. Acest lucru se intampla pentru ca, uneori, acesta plange fara un motiv anume.

Metode de calmare a bebelusului cand plange

Ia-l in brate si tine-l la piept


afectiune bebelusPrima masura care trebuie luata si o posibila solutie pentru calmarea lui este tinerea in brate. Copilul se simte in siguranta, confortabil si bine in bratele tale si este posibil sa inceteze sa mai planga astfel. Pune-l la piept pentru a-ti simti bataile inimii. Se pare ca au un efect linistitor asupra copiilor.

Pune-i muzica pe fundal sau sunete albe


Sunetele sau zgomotele albe sunt cele care sunt placute auzului oricui. Este vorba de ciripitul pasarelelor, suieratul vantului, sunetul apelor curgand si in general sunetele din natura. Acestea sunt considerate a fi cele mai utile in calmarea bebelusului din plans. Daca acestea nu functioneaza, iar micutul tau este degustator de ritmuri mai alerte, pune-i alt tip de muzica care sa il linisteasca.

Distrage-i atentia


Incearca sa ii distragi atentia cu o jucarie sau un joc atunci cand plange. Cauta jucariile preferate si "defileaza" cu ele prin fata lui. Vezi ce ii atrage atentia. Daca jucariile sunt inutile, este timpul sa te joci cu el vorbind, batand din palme, zambind si facand tot felul de grimase amuzante. Orice metoda de distragere a atentiei poate fi utila pentru a-l linisti.

Mangaie-l sau fa-i masaj


Incepe prin a-l mangaia usor pe burtica si pe spate, vorbeste cu el si daca nu are efect, fa-i masaj cu uleiuri esentiale cu efect calmant pentru bebelusi.

Ofera-i suzeta!


Nevoia de supt este foarte intensa la bebelusii foarte mici. S-ar putea sa ai mare noroc daca isi suge singur degetelul, dar daca nu, ai oricand la-ndemana suzeta.

Taguri Plans bebelusi Cauze plans bebelusi Calmare bebelusi Plans bebe De ce plange bebelusul Plange

Articole recomandate

Citeste si despre