Gemenii, mici secrete ale cresterii si ingrijirii lor

| | Actualizat: 2013-05-09 14:39:36

Ai aflat ca vei avea gemeni! Sa fie aceasta veste o dubla bucurie sau duble motive de ingrijorare? Parintii intra cel mai adesea in panica la auzul acestei vesti, dar cel mai probabil nu stiu cateva secrete ale ingrijirii si cresterii gemenilor care i-ar face sa isi dea seama ca nu este atat de greu sa ai grija de doi copii deodata. 

Organizarea si planificarea te pot ajuta sa nu te suprasoliciti!

 Se stie cat de greu este sa ai grija si de un singur bebelus, daramite de doi si in acelasi timp. Trebuie sa stii sa te organizezi si sa incerci sa ii hranesti si sa ii adormi pe amandoi deodata! Cu multa rabdare, se va crea o rutina, cei doi micuti adaptandu-se programului stabilit de tine.

Acesta este un mod de a-ti injumatati grijile si timpul dedicat unui simplu hranit sau adormit!

Cauta-ti prieteni sau vorbeste cu mamici de gemeni si impartasiti experiente!

Poate fi de mare ajutor o asemenea relatie cu o mamica care deja a trecut prin ceea ce urmeaza sa treci tu.

Te va ajuta cu sfaturi si te va indruma spre cele mai utile metode de crestere. Intotdeauna este bine sa stii ca nu esti singura care trece prin asa ceva!

Daca nu ai in cercul tau astfel de mamici, cauta-le prin parculetul pe care-l frecventezi sau chiar pe internet in comunitatea de mamici Copilul.ro. Iata mai multe mamici care impartasesc ganduri despre astfel de provocari intr-un subiect interesant: Mamici de gemeni, tripleti sau mai mult!

Poti alapta gemenii in acelasi timp

Daca alaptezi la san cu atat mai bine! Poti pune ambii copii, fiecare la cate un san, iar hranirea va fi concomitenta! Sa nu crezi ca acest lucru va fi usor din prima: iti trebuie rabdare si coordonare, dar cu siguranta vei reusi!

Poti opta ca unul sa se hraneasca la san, iar celuilalt sa ii dai biberonul pentru a manca: stai jos atunci cand il alaptezi pe cel de la san, iar pe celalalt aseaza-l intr-un pat care sa ajunga la nivelul sanului tau. In acest fel vei hrani mai bine ambii copii - cu o mana va fi sustinut cel de la san, iar cu cealalta mana biberonul cu care il hranesti pe fratior.

Citeste mai multe idei despre Alaptarea gemenilor.

Un patut (e valabil si pentru carucior) este suficient pentru amandoi

Cel putin pana mai cres, ii poti culca pe amandoi intr-un singur patut. Daca se obisnuiesc unul cu prezenta celuilalt atunci cand dorm, este posibil sa economisesti spatiu si banuti pentru achizitionarea unui nou mobilier de dormit, pana tarziu in copilarie, cand nu vor mai avea loc!

Citeste si Cum sa-i faci pe gemeni sa doarma in acelasi timp.

Acelasi lucru este valabil si pentru carucior, mai ales ca atunci cand iesi la plimbare trebuie sa ai mereu mana libera pentru a preintampina probleme si pentru a le preveni. Este mult mai practic si efcient si un ajutor de nadejde pentru tine in deplasarea cu usurinta a ambilor bebelusi!

Majoritatea gemenilor au probleme respiratorii

Gemenii se nasc adesea inainte de termen si sub greutatea normala. Acest lucru afecteaza dezvoltarea plamanilor, de unde apar aceste insuficiente respiratorii. Totusi, nu inseamna ca ambii copii trebuie sa sufere de aceasta problema. Exista posibilitatea ca doar unul sa aiba plamanii subdezvoltati si sa manifeste aceste probleme. Asadar, intereseaza-te asupra starii plamanilor gemenilor tai si acorda-le atentia cuvenita.

Gemenii impart totul: chiar si germenii si bacteriile

Cei doi frati vor imparti de-a lungul timpului multe lucruri, inclusiv bolile. De aceea, daca vreunul dintre copii sau chiar dintre parinti sufera de o boala contagioasa, exista riscul ca unul dintre frati sa se contagieze si sa o dea mai departe si celuilalt. De aceea, se recomanda precautie cu privire la bolile infectioase si contagioase si separarea fratilor pe toata perioada de recuperare a bebelusului bolnavior (ca de exemplu in cazul varicelei, pojarului etc.).

Poate ca gemenii au un aspect asemanator, dar in rest sunt atat de diferiti

Exista o tendinta a parintilor de a trata gemenii de la egal la egal in tot ceea ce fac: atat cat mananca unul trebuie sa o faca si celalalt, culorile si modelele hainutelor trebuie sa fie identice, clasele de dans trebuie sa fie aceleasi pentru ambii etc. Este o mare greseala din partea parintilor, pentru ca fiecare dintre copii are un sistem de functionare propriu si isi filtreaza preferintele si dorintele separat de geamanul lui.

Pe cat de asemanatori sunt din punct de vedere fizic, pe atat de diferiti pot fi ca personalitate, atitudine, forma fizica. Nu trebuie sa compari niciodata copiii intre ei si nici sa nu te axezi pe asemanari. Incurajeaza diferentele dintre gemeni si lasa-i sa-si formeze propriul fel de a fi.

Separarea copiilor la un moment dat poate fi in beneficiul lor: la gradinita, la scoala, in cercul de prieteni. Petrecerea separata a timpului cu parintii incurajeaza capacitatea lor de a lua decizii de unii singuri si independenta

Gandeste-te si la avantaje!

Exista si multiple avantaje ale cresterii gemenilor, mai ales cand incep sa creasca. De cate ori nu tanjeste un parinte cu un singur copil ca acesta sa aiba un fratior cu care sa se joace, sa manance, sa imparta lucruri si jucarii si asa mai departe? Acum ai scapat de grijile acestea: se vor avea mereu unul pe altul, se vor juca si vor manca impreuna, vor invata ce inseamna sa imparti lucruri, exact ca si cu un alt fratior mai mare sau mic.

Citeste si despre