Jucariile sugarului, ce trebuie sa stii?

| | Actualizat: 2012-12-18 13:38:57

Jucariile sugarului au un rol esential in dezvoltarea lui si il ajuta sa se adapteze mai usor la mediul inconjurator, inca din prima zi de nastere. Cand copilul este sugar, este important sa optezi pentru jucarii care contribuie la dezvoltarea simturilor, functiilor motorii de baza, indemanarii, dar care incurajeaza si achizitiile de limbaj si vorbire. Iata ce tip de jucarii sa iei bebelusului tau, dar si criteriile esentiale pe baza carora sa le alegi!

Magazinele pentru sugari abunda in modele si culori cat mai variate si mai interesante de jucarii, care-ti capteaza imediat atentia. Daca s-ar putea, nu ai ezita sa i le cumperi pe toate bebelusului tau. Insa mai important decat faptul ca pot fi colorate sau extrem de atractive, este faptul ca trebuie sa stimuleze dezvoltarea principalelor abilitati si aptitudini specifice varstei.  

Alegerea jucariilor pentru sugar

Inca de dinainte de a se naste, copiii sunt programati genetic sa invete si sa exploreze tot ce se gaseste in jurul lor. Din primele zile de viata, copilul reactioneaza si este atras usor de obiecte sau stimuli vizuali, auditivi sau tactili care se regasesc in preajma lui.

Pana pe la varsta de 6 luni, este recomandat sa alegi jucarii care ii stimuleaza dezvoltarea simturilor si motricitatea.

Cumpara-i jucarii:

  • care produc zgomote (zornaitoare);
  • luminoase (carusel);
  • telefoane mobile de jucarie colorate si muzicale;
  • jucarii pentru dentitie;
  • oglinzi speciale pentru bebelusi - rezistente la socuri (de care sunt atrase mai ales fetitele);
  • centre de joaca pentru sugari (incurajeaza atingerea si apucarea diverselor lucruri);
  • cd-uri muzicale si video, care stimuleaza dezvoltarea vederii si auzului.

Incepand cu varsta de 6 luni si pana la un an, este importanta incurajarea jocului interactiv si alegerea unor jucarii specifice in acest sens. Este perioada in care jocuri care implica miscarile si bataile din palme sau mimica fetei, precum cucu-bau, sunt esentiale pentru dezvoltarea lui.

Pana la aceasta varsta si dupa aceea, copilul devine din ce in ce mai constient de mediul inconjurator. A crescut maricel, iar abilitatile de prins, tarat, tras, aruncat si mers de-a busilea sau in picioare, cu sprijin, sunt in plin progres.

Bebe manifesta o dorinta accentuata de a descoperi si cunoaste mai bine mediul inconjurator prin apucarea, tragerea si aruncarea lucrurilor din jur. In plus, descopera procesul cauza-efect in agitarea si aruncarea anumitor lucruri.

Motricitatea fina incepe sa prinda contur, iar copilul sa prinda si sa manipuleze din ce in ce mai multe jucarii cu manutele. Se imbunatateste si coordonarea mana-ochi si este momentul in care trebuie stimulat sa vorbeasca si sa-si dezvolte limbajul, ba chiar sa spuna primele cuvintele.

Este indicat sa alegi jucarii care sa contribuie la dezvoltarea acestor achizitii si abilitati pe care sugarul abia le invata si descopera. Printre cele mai recomandate jucarii, in perioada 6-12 luni, sunt:

  • jucarii muzicale;
  • jucarii pentru baita;
  • jucarii de impins-tras;
  • inele pentru sugari;
  • blocuri de construit din cauciuc sau materiale moi;
  • carti din materiale moi;
  • centre de joaca multifunctionale;
  • jucarii de sortare;
  • jucarii de plus.

Dincolo de alegerea jucariilor potrivite varstei si nivelului de dezvoltare ale sugarului, este important sa tii cont si de materialul din care sunt create. Pe langa faptul ca trebuie sa fie cat mai natural, este esential ca materialul din care sunt facute jucariile sa ofere siguranta sugarului in timpul utilizarii lor.

Evita materialele care contin multe substante toxice si usor iritante sau alergenice. Intre 0 si 1 an, sugarul nu are voie sa se joace cu produse din materiale dure, care l-ar putea rani usor in timpul manipularii lor. Nici cele usor casabile sau care se descompun usor, in bucatele mici, nu sunt recomandate, din cauza riscului de ranire sau sufocare.

Nu in ultimul rand, alege intotdeauna jucariile pe eticheta carora scrie toate ingredientele care au intrat in compozitia lor, dar au mentionat si faptul ca au fost testate si aprobate de organele avizate care se ocupa cu respectarea normelor pentru siguranta copiilor.

Recomandari de jucarii pentru sugar

Zornaitoare Albinuta

Recomandata sugarilor cu varsta de peste 3 luni, zornaitoarea Albinuta este utila in dezvoltarea simturilor, a abilitatilor motrice, dar si a gandirii micutului. Nu contine ftalati si alte substante toxice.

Jucariisijocuri.ro

Pret: 35 de lei

Carusel muzical

Caruselul muzical ofera copilului o gama variata de sunete, miscari si culori, toate intr-un singur dispozitiv care se ataseaza patutului. Este prevazuta cu lumina de veghe si este recomandata sugarilor inca din prima zi de nastere.

Pret: 279 lei

jucariidejucarii.ro

Jucarie pentru dentitie

In forma de pestisor, jucaria pentru dentitie este special conceputa pentru a alina durerilor sugarului din perioada eruptiei dentare. Creata special pentru a se adapta manutelor si guritei copilului, jucaria pentru dentitie contribuie la masarea si calmarea durerilor gingiutelor.

Pret: 35 lei

Toyshow.ro

Centru de joaca

Centrul de joaca Viermisor Wiggle - Infantina este ideal pentru sugarii intre 0-5 luni. Stimuleaza dezvoltarea principalelor abilitati senzoriale si motorii fine ale bebelusului. Dupa varsta de 5 luni, este indicat sa il schimbi cu un centru de activitati multifunctional, care sa se adapteze varstei si sa incurajeze achzitiile noi din dezvoltarea lui.

Pret: 129 lei

Jucariimagice.ro

Carte din material moale

Chiar daca intre 0 si 1 an copilul este cam mic sa manipuleze si sa exploreze copertile dure ale unor carti obisnuite sau paginile din hartie, sugarul poate face cunostinta cu primele carticele, chiar si la aceasta varsta.

Cartea din material moale este "prietenoasa" cu pielea sensibila a bebelusului si are grija de siguranta lui in timp ce se joaca cu ea si o intoarce pe toate partile.

Pret: 28 lei

Tookie.ro

Tu cum ai ales jucariile sugarului tau? Pe baza caror criterii ai facut alegerea? De care s-a atasat cel mai mult bebelusul tau? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre