Bebelusul de 9 luni si 3 saptamani

| | Actualizat: 2014-01-16 16:17:55

La varsta de 9 luni si 3 saptamani (39 saptamani), bebelusul tau este mult mai activ decat de obicei, rosteste cateva cuvinte simple, dar se descurca cel mai bine comunicand cu tine prin limbajul nonverbal, prin gesturi si actiuni. Intelege o mare parte dintre lucrurile pe care i le spui, ba chiar reuseste sa urmeze instructiuni simple. Insa asa cum este interesat sa invete lucruri noi si sa te asculte, este si incapatanat si isi impune personalitatea ori de cate ori prinde ocazia. Descopera surprizele pe care ti le rezerva varsta de 39 de saptamani in dezvoltarea copilului!

Bebelusul de 39 de saptamani (9 luni si 3 saptamani) incepe sa transforme ganguritul cu care te-ai obisnuit in sunete care aduc din ce in ce mai mult cu formele corecte ale cuvintelor.

Toate cuvintele pe care le-a auzit de cand s-a nascut incep sa prinda forma si, desi capacitatea lui de a vorbi este depasita de capacitatea sa de a intelege cuvintele, acesta este modul sau de a incerca sa comunice.


Bebelusul tau crede ca prin acele suntele pe care le emite iti "spune" ceva, asa ca pentru a-l incuraja este bine sa ii dai de inteles ca ai primit mesajul lui. Mai ales ca bebelusul la acesta varsta intelege mai mult ce vrei sa ii transmiti prin tonul vocii tale decat prin cuvintele pe care le folosesti.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 9 luni si 3 saptamani

Independenta incepe sa se impuna din ce in ce mai mult in dezvoltarea fizica a copilului. Cu o greutate de 9-9.1 kg si o inaltime de aproximativ 72.4 cm, bebelusul zburda nestingherit prin toata casa, se catara pe unde apuca si trage de tot ce prinde in manute.

Este ca un motoras caruia pare sa nu i se consume deloc combustibilul si energia decat foarte tarziu, in noapte. La doar cateva saptamani distanta de implinirea primului an de viata, bebelusul iti arata sau macar incearca sa iti demonstreze ca este o persoana independenta si ca nu mai are nevoie de tine pentru:

  • a se ridica in picioare;
  • a manca sau bea apa;
  • a merge singur cativa pasi;

In plus, bebelusul reuseste sa stea intr-o anumita pozitie mai mult timp, sa se aplece, sa-si roteasca trunchiul, sa prinda si sa manipuelze jucarii, chiar si de mici dimensiuni. Copilul este apt sa mearga cativa pasi de unul singur, desi cel mai bine o va face cand il tii de o manuta.

De asemenea, este nerabdator sa invete sa manance singur. Isi tine deja biberonul de unul singur, dar s-ar putea ca, de acum, sa vrea sa treaca la canuta de bebelusi si sa reuseasca chiar sa duca pentru prima oara lingurita la gura, chiar daca este inca destul de stangaci in acest proces. Este insa un inceput bun, iar tu trebuie sa il incurajezi si complimentezi pentru fiecare reusita a lui, oricat de neindematic ar fi.

Articole si informatii utile despre bebelusul de de 39 de saptamani (9 luni si 3 saptamani)

Gustarile bebelusilor, cum si cand le introducem?
Jucarii cu rol stimulativ pentru copii
Alimente cu risc de inec la copii mici
Jucarii pentru copii
Retete pentru 9-10 luni
Jocuri si jucarii pentru copii de 9 pana la 12 luni

Comunicarea si dezvoltarea emotionala a bebelusului la 9 luni si 3 saptamani

Comunicarea bebelusului de 39 de saptamani continua sa inglobeze noi achizitii de limbaj si vorbire. Pe masura ce creste, descoperi cum bebelusul rosteste cuvinte noi, neasteptate, in afara celor devenite deja obisnuinta, precum "apa", "pa", "mama", "tata", "baba".

Copilul incepe sa le pronunte din ce in ce mai corect, deoarece pana acum le pronunta destul de deformat. Chiar si la aceasta varsta, bebelusul intelege mai multe cuvinte decat poate exprima verbal si este apt sa raspunda si sa se conformeze unor instructiuni simple.

Copilul iti va arata ca intelege ce ii ceri sau spui folosindu-se de limbajul nonverbal: va arata cu degetul, va cauta lucrurile cu privirea, se va deplasa spre ele, va zambi, va plange etc. Este important de stiut faptul ca bebelusul intelege ce vrei sa ii transmiti mai mult din tonul vocii si expresia fetei tale decat din cuvintele pe care i le adresezi.

In continuare, va combina limbajul nonverbal cu tot soiul de sunete bolborosite, pe care le va rosti constant pentru a-ti transmite un mesaj. Tine de tine si de cat de bine iti cunosti bebelusul sa ii decodezi mesajul. Copilul acumuleaza noi achizitii in dezvoltarea sociala, iar interactiunile cu alte persoane, conversatiile zilnice cu el si jocurile ajuta copilul sa devina o persoana mai sociabila.

Abia dupa varsta de 1 an, bebelusul devine cu adevarat o persoana sociala. Insa si mai devreme de aceasta varsta, reuseste sa isi faca o idee despre ce presupune o interactiune intre 2 persoane: ritualul conversatiilor (unul vorbeste, celalalt tace; ascultarea etc.), succesiunea actiunilor etc.  

Somnul bebelusului la 9 luni si 3 saptamani

La varsta de 39 de saptamani, somnul bebelusului urmeaza acelasi program si aceeasi rutina ca in urma o saptamana. Copilul doarme in jur de 14 ore pe zi. Somnul nocturn insumeaza in jur de 10-12 ore, in timp ce somnul din timpul zilei incepe sa se limiteze la 1 ora, maximum 2 ore.

Bebelusul mai are un singur pui de somn in programul din timpul zilei, dupa-amiaza, cand nu va dormi mai mult de 2 ore. Copilul trebuie culcat in continuare in patutul lui, lasat sa adoarma singur si incurajat continuu sa adoarma pe spate, cu burtica in sus, pentru a fi protejat de sindromul mortii subite la sugari.

Sigur ca, odata ce a dobandit o mobilitate mai crescuta in corp, copilul se va foi si rostogoli constant in timpul somnului. Este posibil ca dimineata sa il gasesti intr-o cu totul alta pozitie fata de cum l-ai lasat, chiar si pe burtica. Nu iti face griji. Chiar daca se intoarce singur pe burta, riscul sindromului mortii subite este considerabil mai mic pe masura ce se apropie de 1 anisor.  

Alimentatia bebelusului la 9 luni si 3 saptamani

La varsta de 9 luni si 3 saptamani, meniul bebelusului nu sufera foarte mari modificari fata de acum 1-2 saptamani. Copilul continua sa pape de 4-5 ori pe zi si sa savureze alimentele solide preferate.

Doua dintre mesele copilului, cea de dimineata si de seara, vor fi compuse din lapte, fie ca acesta este servit simplu sau in combinatie cu alte alimente, in special cu cereale pentru bebelusi. Celelalte mese si gustari vor cuprinde diferite combinatii de alimente solide din urmatoarele categorii:

  • fructe;
  • legume;
  • peste (doar peste slab si in cantitati mici, saptamanal);
  • carne;
  • oua.

Daca nu ai introdus inca branzeturile si iaurtul in meniul copilului, este momentul oportun sa o faci. Specialistii sfatuiesc ca iaurtul sa fie introdus in alimentatia bebelusului de pe la 6-7 luni.

Chiar daca este facut din lapte de vaca, aliment care poate fi consumat de bebelusi abia dupa varsta de 1 an, sistemul digestiv al copilului poate tolera bine iaurtul, chiar si la aceasta varsta. Poti introduce in ritualul de masa si canuta pentru bebelusi. Copilul o va putea manui corespunzator abia in jurul varstei de 1 an, dar poate incepe antrenamentul inca de pe acum.

In plus, independenta specifica varstei va determina micutul sa iti ia tot timpul din mana lingurita, canuta si alte tacamuri pe care le folosesti pentru a-l hrani, pentru a te imita in ceea ce faci. Vei observa ca va incerca chiar sa te hraneasca pe tine cu lingura, in acelasi mod in care o faci tu cu el.  

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 9 luni si 3 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre