Cresterea rapida in greutate a bebelusului, semn de obezitate

| | Actualizat: 2016-06-16 17:26:01

Cresterea rapida in greutate a bebelusului este un indiciu esential despre felul in care va evolua greutatea lui de-a lungul copilariei si riscul cu care se confrunta in ceea ce priveste supraponderalitatea sau obezitatea. Specialistii sustin ca bebelusii care adauga foarte mult in greutate in primii 2 ani de viata prezinta un risc mai mare de a dezvolta obezitate la 5 sau 10 ani.

Care este riscul de obezitate in functie de varsta?

Primii 2 ani de viata ai copilului sunt cei mai importanti in ceea ce priveste riscul de obezitate de mai tarziu. Cercetatorii subliniaza ca in functie de varsta la care acumuleaza greutatea in exces, exista previziuni si asupra varstei la care poate suferi de obezitate.

Astfel, bebelusul care ia mai mult in greutate intre 1 si 6 luni prezinta un risc mai mare de a fi obez intre 5 si 10 ani.

Medicii sunt ingrijorati cu privire la aceasta descoperire si monitorizeaza cu atentie evolutia greutatii bebelusilor pe niste grafice speciale de crestere, pe care se gasesc niste unitati de masura numite percentile. Copilul trebuie sa atinga un anumit numar de percentile la fiecare masurare si cantarire. In cazul in care medicii descopera ca in primii 2 ani de viata, bebelusul are o greutate cu 2 percentile mai sus decat ar fi normal, atunci rsicul de a dezvolta obezitate in copilarie creste cu pana la 75%.

Foto: scale-digital.net

Ce dovezi exista in acest sens?

Pentru verificarea acestei ipoteze, cercetatorii de la Harvard au realizat un studiu sau un experiment. Ei au analizat fisele medicale ale peste 44.622 de copii cu varste cuprinse intre 1 si 11 ani nascuti in perioada 1980-2008. Ei au strans date si informatii cu privire la masuratorile legate de greutate si inaltime din primii 2 ani de viata, precum si pe cele dintre 5 si 10 ani, pentru a putea face comparatii.

Pediatrii au datoria sa noteze in fisele medicale ale fiecarui copil in parte valorile greutatii si inaltimii cu o anumita periodicitate, mai crescuta in perioada de bebelus si mai rara atunci cand copilul creste.

Greutatea copilului oscileaza adesea in primii ani de viata si are tendinta sa fie usor mai crescuta decat limitele normale pentru varsta lor. Asadar, exista posibilitatea ca micutii sa depaseasca percentilele normale din graficul de crestere, insa nu cu foarte mult. Atat timp cat ei nu depasesc aceste valori cu mai mult de 1 percentila sunt in siguranta si nu prezinta riscul de a deveni obezi in copilarie. Copiii care depasesc nivelul de percentile cu mai mult de 2 sau 3 au un dublu risc de obezitate la varsta de 5 ani si de peste 75% pana la varsta de 10 ani.

Specialistii au estimat ca peste 43% dintre copii depasesc media normala de greutate pana la varsta de 6 luni, si, cu toate acestea, nu toti devin obezi in copilarie. Chiar si copiii care pornesc cu o greutate sub media normala in primele luni de viata pot deveni obezi. Nu inseamna ca sunt scutiti de acest risc, din ce in ce mai prezent in epoca moderna. In cazul in care bebelusul prezinta o greutate normala in primele 6 luni, iar in urmatoarele are o crestere brusca, riscul ramane la fel de crescut.

Cercetatorii nu au dovezi palpabile legate de aceasta ipoteza, insa sustin ca aceste descoperiri trebuie luate in considerare, monitorizate si ca urmatorul pas trebuie sa fie gasirea celor mai bune masuri pentru prevenirea acestui efect dezastruos in sanatatea copiilor.

Obezitatea infantila, riscuri asupra sanatatii

Obezitatea este una dintre cele mai periculoase boli ale contemporaneitatii si este un subiect in jurul caruia disputele intre specialisti continua si la ora actuala. Se caracterizeaza prin acumularea grasimii in corp si cresterea excesiva in greutate, dincolo de limitele normale si chiar si de cele ale supraponderalitatii, un precursor al obezitatii.

Afectiunea este extrem de periculoasa si reprezinta un precursor al multor boli grave precum:

  • afectiunile grave ale ficatului;
  • problemele ortopedice;
  • refluxul esofagian;
  • problemele digestive;
  • apneea de somn;
  • hiperandrogenismul;
  • ginecomastia etc


Si sanatatea emotionala a copilului are de suferit. Copiii obezi sunt izolati social, prezinta un risc crescut de depresie si sunt victime ale hartuirii si batjocurii celorlalti copii. Nu sunt capabili sa practice sport, se simt frustrati si complexati si nu au pic de inceredre in sine. Imaginea si stima de sine au de suferit si au o dezvoltare emotionala precara.

Citeste si despre