Varsaturile la bebelusi, ce e normal si ce nu?

| | Actualizat: 2012-02-14 13:05:55

Vomitatul sau varsaturile sunt frecvente la bebelusi si pot avea o multime de cauze. In cele mai multe situatii, episoadele vomitive sunt inofensive si apar in urma raului de masina, a adaptarii organismului la lapte sau alte tipuri de hrana sau din cauza unor medicamente. Totusi, este important sa deosebesti vomitatul de regurgitat si sa cunosti semnele care indica o problema medicala grava, care solicita consult medical de urgenta.

Care este diferenta dintre regurgitatie si varsaturi la sugari?

Este important sa recunosti daca micutul tau doar regurgiteaza sau are un episod vomitiv, care ar putea indica unele probleme medicale.

Regurgitatia reprezinta scoaterea spontana pe gura a continutului alimentar din stomac, dar este lipsita de efortul de a voma. Cantitatea de lapte sau alimente este foarte mica si nu este urmata de alte episoade decat dupa o alta masa a bebelusului.

In schimb, varsaturile sunt mult mai violente si abundente, iar continutul este proiectat la distanta, in urma unui efort caracterizat de contractii ritmice ale musculaturii abdominale si respiratorii. Vomitatul nu apare imediat dupa masa (decat in cazuri exceptionale), iar continutul alimentar (laptele) are o consistenta branzoasa, digerata.

In plus, episoadele vomitive patologice sunt adesea recurente, adica apar de mai multe ori pe zi, independent de mesele bebelusului si reprezinta un semn ca trebuie sa mergi cu el la medic.

Cand este normal ca bebelusul sa vomite?

In timp ce regurgitatiile sunt firesti, varsaturile pot avea cauze medicale grave si pot fi simptomul unor boli. Insa nu intotdeauna. Chiar si vomitatul poate aparea ocazional la bebelusi, fara a fi periculos sau a indica vreun semn de boala.

Este normal ca bebe sa vomite frecvent in primele saptamani de viata, atunci cand organismul se adapteaza hranei (laptelui matern, dar mai ales formulelor de lapte) si corpul trece printr-o dezvoltare rapida.

O alta cauza a vomitatului o reprezinta raul de masina sau de alt mijloc de transport. Nu este neobisnuit ca pe drumuri lungi cu masina, sau in calatorii cu avionul, bebelusul sa verse de mai multe ori. Varsaturile nu sunt problematice in acest caz si inceteaza odata ce ajungeti la destinatie.

Tratamentele medicamentoase pot avea vomitatul printre efectele secundare de pe prospect. Daca bebe ia medicamente si vomita frecvent, fara alte simptome, citeste cu atentie prospectul si vezi daca exista astfel de efecte adverse. Daca ai nelamuriri, intreaba medicul.

 

Episoadele vomitive isi mai fac aparitia atunci cand bebelusul plange in exces sau tuseste foarte tare. Aceste comportamente genereaza starea de greata si, ulterior, voma.

In astfel de cazuri, episoadele vomitive nu dureaza mai mult de 6-24 de ore si se sfarsesc odata ce factorul declansator este eliminat - nu mai merge cu masina, se opreste din tuse sau plans ori se fac modificari in dieta si in tratamentele medicamentoase pe care le urmeaza.

Cand sunt varsaturile periculoase pentru bebelus?

Atunci cand vomitatul este agresiv, abundent, constant si persista pe termen lung, este cazul sa te gandesti serios sa mergi cu copilul la medic.

Primele luni de viata sunt mai predispuse la varsaturi, insa dupa aceea, orice episod vomitiv brusc poate fi o cauza a unei infectii virale la stomac, gastroenterita, mai ales daca este insotit si de diaree.

Pana la varsta de 1 an, varsaturile mai pot fi cauzate si de indigestii, enterocolite, infectii urinare sau la urechi. Cu cat copilul creste, cu atat aparitia varsaturilor este mai problematica si suspecta ca fiind un simptom al unei boli.

Este important sa urmaresti starea bebelusului in timpul vomitatului si sa mergi cu el la medic daca identifici unele dintre urmatoarele simptome sau manifestari:

  • febra (38 de grade Celsius pana la 3 luni si 39 de grade Celsius sau peste daca este mai mare de 3 luni);
  • stare de somnolenta;
  • iritabilitate;
  • dificultati de respiratie;
  • abdomen umflat;
  • urme de sange sau bila (de culoare verde) in voma etc.

Daca observi la bebelusul tau unele dintre aceste simptome, mergi cu el la pediatru pentru mai multe investigatii. Intre timp, asigura-te ca este hidratat corespunzator, deoarece pierde foarte multe fluide in timpul vomitatului.

Citeste si despre