Ora de culcare a bebelusului si influenta ei asupra somnului

| | Actualizat: 2017-05-19 12:28:04

Ora de culcare a bebelusului influenteaza somnul de peste noapte al acestuia. Desi ai putea crede ca daca il culci mai tarziu si il lasi sa consume energie pana tarziu in noapte, va dormi ca un pruncusor, acest lucru nu este adevarat. Pediatrii sustin ca exista o ora potrivita pentru culcarea bebelusului care il ajuta sa aiba un somn odihnitor peste noapte!

Care este ora potrivita pentru culcarea bebelusului?

Fiecare bebelus are un ritm biologic propriu. Nu pot fi culcati toti la aceeasi ora. Insa pediatrii sustin ca cea mai potrivita ora de culcare pentru seara, care ii asigura un somn odihnitor, este undeva intre 18:30 si 19:00, nu mai tarziu de 20:00. Specialistii sustin ca incepand cu ora 18:30 organismul bebelusului este pregatit, in mod natural, pentru somn.

In plus, daca esti foarte atenta, vei observa ca micutul iti da semne ca este pregatit sa doarma la acea ora. Intra intr-un fel de "transa" - este molesit, iritat, plange si este indispus.

Atentie, pentru ca ora de culcare este influentata si de somnul de la pranz. Multi parinti spun ca bebelusul lor nu adoarme nici in ruptul capului la 18:30 sau 19:00. O cauza pentru acest lucru ar putea fi faptul ca il culci dupa-amiaza foarte aproape de ora de culcare. Devanseaza orele de somn de la pranz, astfel incat sa nu se intercaleze cu cele pentru somnul de seara.

Cum influenteaza ora de culcare somnul de noapte al bebelusului?

Daca bebelusul adoarme la o ora potrivita atunci si somnul de peste noapte va fi mai linistit si mai odihnitor.

Exista 2 pareri gresite pe care le au multi dintre parinti: una este aceea ca daca il culca pe bebe mai devreme, acesta se va trezi noaptea sau dis-de-dimineata, iar a doua este aceea conform careia este mai bine sa il culce mai tarziu pentru ca astfel va fi mai obosit si va dormi mai bine.

Bebelusii trebuie culcati la ora potrivita varstei lor. Poate ca tie ti se pare devreme si te-ai putea gandi ca daca il culci la acea ora se va trezi in mijlocul noptii sau in zorii zilei. Insa nu este adevarat. Nu uita ca atunci cand sunt bebelusi, micutii dorm foarte mult, chiar si 15-20 de ore pe zi.

Nu te lasa pacalita. Ei nu au acelasi ceas biologic ca al adultilor. Pe masura ce creste poti amana treptat ora de culcare cu cate o jumatate de ora. Insa este important sa respecti programul de somn al copilului corespunzator varstei lui.

O alta greseala pe care o fac parintii este sa ii culce cat mai tarziu in ideea ca asa vor dormi toata noaptea si se vor trezi cand trebuie. De parca nu e suficient ca il priveaza pe copil de somn, ei mai au si tendinta de a-l "obosi" astfel incat sa adoarma mai repede. Considera ca daca se joaca cu el sau ii consuma energia cu diverse activitati pana la ore inaintate din noapte acesta va dormi bustean toata noaptea.

In realitate nu fac decat sa ii provoace acestuia insomnii. Oboseala priveaza bebelusii de somn. Astfel, pot aparea tulburari de somn care isi pot pune amprenta in dezvoltarea viitoare a copilului.

Ora de somn are un impact puternic asupra somnului, dezvoltarii si cresterii copilului. Aceasta trebuie sa fie adecvata varstei lui si respectata de catre parinti.

Citeste si despre