Bebelusul tau poate refuza sa doarma la pranz dintr-o multime de cauze. Nu toate sunt periculoase sau legate de sanatatea lui. Pe cat de important este somnul de pranz in cresterea micutului, pe atat de greu incepe sa fie de adormit atunci cand creste, iar curiozitatea si nevoia de a explora lucrurile din jur domina nevoia de somn.
Din ce cauza bebelusul poate refuza somnul de dupa-amiaza?
Multi parinti intra in panica atunci cand observa ca bebelusul da semne de oboseala si somn, dar nu are de gand sa adoarma nici in ruptul capului. Cauzele pentru care se intampla acest lucru sunt foarte multe si variaza pe masura ce bebelusul creste.
Colicile pot fi un motiv pentru care bebelusul nu poate adormi, oricat de mult ar dori. In alte situatii, eruptia dintisorilor ii da de furca micutului si il face sa devina agitat si iritat. Bebelusii trec printr-o multime de schimbari la aceasta varsta care-si pot pune amprenta asupra starii lor si implicit, a somnului.
Vei observa ca de la luna la luna cel mic adoarme din ce in ce mai greu pe timpul zilei. Cele mai comune motive pentru care refuza stau ascunse in spatele cresterii lui. Cu cat copilul incepe sa devina mai independent, sa aiba mai multa forta si energie in organism, cu atat va deveni mai curios si mai dornic sa exploreze ce se intampla in jur. Tocmai aceasta dorinta de a surprinde totul, de a nu rata nimic si de a explora mediul inconjurator ii face sa stea treji in ciuda semnalelor corpului ca ar avea nevoie de somn.
Cum ajuti copilul sa adoarma dupa-amiaza?
Programul de somn la bebelusi trebuie organizat si implementat inca din primele saptamani de viata.
Atata timp cat micutul este obisnuit cu un anumit program, nu va avea mari probleme in a dormi dupa-amiezile, decat atunci cand este bolnavior sau apar schimbari majore in viata lui.
Creeaza o rutina pentru somnul de la pranz si ai grija sa fie respectata!
Asa cum seara la culcare treceti impreuna printr-un adevarat ritual inainte ca bebe sa adoarma este important sa aveti o mini-rutina si la pranz. Asigura-i copilului toate conditiile pentru un somn lin si linistit si aplica toate trucurile pe care le stii pentru a-l ajuta sa adoarma mai usor (masaj, cititul povestilor, muzica, leganat etc.)
Afla de cate ori trebuie sa doarma la pranz!
Copiii trebuie sa respecte un anumit orar de somn pe timpul zilei in functie de varsta. Atunci cand sunt bebelusi micutii au intre 2 si 3 reprize de somn pe timpul zilei. Pe masura ce cresc, acestea trebuie reduse treptat de la 3 la 2 si de la 2 la 1. Copiii obisnuiesc sa traga un pui de somn dupa-amiaza pana in copilaria tarzie.
Daca observi ca bebelusul tau refuza in mai multe randuri sa adoarma la pranz, ia in considerare reducerea reprizelor de somn de peste zi.
Pastreaza-ti calmul si vobeste cu el!
Uneori este frustrant si enervant sa vezi ca orice ai face, bebelusul nu vrea sa adoarma. Insa nu este indicat sa transformi momentul intr-un scandal. Pastreaza-ti calmul, dar fi ferma si perseverenta! Vorbeste cat mai mult cu el. Spune-i ca pare obosit si ca are nevoie sa doarma un pic, mangaie-l, saruta-l pe frunte, canta-i si nu uita sa ii dai jucaria preferata. Este posibil sa functioneze cu vorba buna!