Echilibrul dintre blandete si autoritate este dificil de gasit mai ales pentru parintii care sunt la primul copil. Incearca 3 reguli pentru comportamentul bun al copiilor. Multi parinti cauta un manual complet despre cum sa educi copilul, dar abordarile diferite au rezultate in functie de personalitatea micutul tau. Exista insa trei reguli pe care le poti aplica pentru orice copil pentru a-i insufla baza necesara pentru un comportament bun.
Acorda importanta regulilor
Modul in care respecti regulile impuse chiar de tine este crucial pentru comportamentul copilului. Consecventa este necesara mai ales pentru prescolari, care descopera in fiecare zi limitele lumii lor.
Corectitudinea este un alt atribut important, dar este necesar si ca regulile impuse copilului sa fie potrivite pentru varsta lui. Regulile de siguranta, cum este purtarea centurii de siguranta in masina, nu sunt discutabile, iar copilul tau poate intelege asta daca exista consecinte imediate.
Este important ca pedeapsa sa fie intotdeauna proportionala cu gravitatea si intentia cu care micutul tau a incalcat regulile impuse de tine. Cu cat petreci mai mult timp gandindu-te la cum sa formulezi regulile si consecintele, cu atat micutul tau va accepta mai usor sa respecte regulile.
Foto: mirror.co.uk
Pastreaza-ti calmul
Indiferent de atitudinea micutul tau, este important sa-ti pastrezi calmul pentru a nu lua decizii pripite. Timbrul vocii tale este un indiciu important care il poate ghida pe copil in directia corecta. Daca tipi la el de fiecare data cand greseste, va invata sa-ti ignore vocea.
Mai mult, atunci cand s-a obisnuit cu tonul ridicat al vocii tale, nu il vei mai putea folosi in situatiile de urgenta. Daca micutul tau este obisnuit cu tipetele, nu te va baga in seama cand se afla cu adevarat in pericol.
Pe de alta parte, micutul tau invata nuantele interactiunilor sociale si dupa ce incepe scoala. Cand clocotesti de furie, nu este cazul sa-i oferi un zambet fortat. Cand nu exista o conexiune intre starea ta emotionala si mesajul pe care vrei sa-l transimiti, copilul nu va intelege intotdeauna ce astepti cu adevarat de la el.
Ofera-i optiuni
In loc sa-i aduci aminte de fiecare data de consecintele ce urmeaza atunci cand nu te asculta, formuleaza-ti altfel dorintele. In loc sa-i spui copilului ca nu poate merge in pantaloni scurti la gradinita, pentru ca afara ploua si e prea frig, alege-i doua perechi de pantaloni potriviti si lasa-l la aleaga.
Copiii cauta independenta dar o vor accepta si sub forma unei alegeri multiple. Oferindu-i mai multe variante, vei intampina o rezistenta mai slaba, iar micutul tau va renunta sa se opuna doar de dragul de a o face.
Atunci cand comportamentele bune pe care incerci sa le insufli copilului sunt acceptate fara probleme, nu uita sa-ti lauzi micutul. Chiar si atunci cand copilul te supara, nu folosi afectiunea drept un bun pe care poti sa il retragi dupa plac. Micutul va dezvolta in timp resentimente si va deveni distant emotional.
In ultimul rand, tine cont de influenta dietei asupra copilului. Cand micutul tau are parte de prea mult zahar, va fi mult mai dificil sa apelezi la ratiunea lui si vei intampina probleme comportamentale mai mari.