Comportamentul copilului mic reprezinta un mijloc de comunicare care nu este intotdeauna usor de descifrat de parinti. Unii dintre acestia considera ca unele gesturi ale micutului sunt doar rezultatul unui rasfat sau al obrazniciei. In realitate, fiecare gest, mimica si mod de a se purta reprezinta o parte a unui limbaj – cel corporal. Iata "traducerea" celor mai frecvente dintre ele!
Micutii de 1-3 anisori au mari probleme in a-si exprima emotiile si sentimentele, pentru ca nu au limbajul suficient de dezvoltat si nici nu cunosc o parte dintre sentimentele care-i incearca. Insa totul se poate "citi" in comportamentul lor.
Cand copilul evita contactul vizual – este rusinat, jenat
Atunci cand copilul vorbeste cu tine sau cu altcineva, dar evita sa se uite in ochii persoanei, el transmite faptul ca este rusinat, jenat sau coplesit. De asemenea, pe masura ce creste si face o fapta necugetata, micutul tau va evita contactul vizual, pentru ca se simte vinovat. Acelasi lucru va face si atunci cand va minti.
Isi ridica bluzita si si-o trage peste cap, in special cand cunoaste o persoana noua – este anxios, timid
Daca micutul tau are tendinta sa isi traga bluzita si sa si-o puna in cap cand vin in vizita persoane noi sau cand este pus in situatia de a face cunostinta cu cineva, inseamna ca este anxios. Unii dintre ei nu isi pun bluza in cap, dar o pot ridica si pot incepe sa mestece la ea cu patos si nerabdare. Poate fi si un semn de timiditate.
Cand copilul vrea sa doarma sau sa stea cu toate animalele de plus in jurul lui - ii este frica
Atunci cand copilul vrea sa fie inconjurat de cat mai multi "prieteni" pufosi, in special noaptea, inseamna ca ii este frica. Pentru el, aceste animalute reprezinta obiecte de care se ataseaza si nu se mai desprind. Ele se mai numesc si obiecte de confort.
Se ascunde dupa mobila atunci cand face pe el – are nevoie de intimitate
Se poate sa fie si un oarecare semn de rusine sau jena ca iar a facut pe el, insa psihologii sustin ca atunci cand copilul incepe sa isi dea seama ca a faca caca sau pipi pe eldeja se pune problema nevoii de intimitate. El vede ca mami si tati folosesc baia pentru asa ceva, ca este invatat sa faca la olita continuu si se simte oarecum prost. De obicei, cand micutul da semne ca este deranjat si se simte inconfortabil cu caca in scutec este momentul oportun sa il inveti la olita sau chiar la toaleta.
Cand are accese de furie sau crize de isterie (loveste, arunca, musca) – e plictisit, obosit, are nevoie de atentie etc.
Accesele de furie sunt frecvente la copiii mici si sunt initiate adesea din nevoia de a primi atentie sau atunci cand sunt prea plictisiti. De asemenea, ele se mai pot traduce si prin nevoia de somn, de a manca, de a i se satisface neaparat o dorinta etc. Ele pot aparea chiar si dintr-un rasfat. Insa in general, acestea sunt normale pentru varstele mici de 2-3 anisori si nu fac parte din personalitatea lui, ci sunt doar o etapa, pana cand micutul este invatat sa isi exprime sentimentele si emotiile.
Cand tipa atunci cand iti cere ceva si inca nu i-ai dat – este lipsit de rabdare, vrea chiar in momentul acela ceva
Copiii sunt nerabdatori din fire. Au cerinte variate, unele mai iesite din comun ca altele, iar atunci cand nu le sunt satisfacute dorintele, incep sa tipe cat ii tin plamanii. Pentru ca el vrea atunci, pe loc, si oricat de mult i-ai spune ca nu ii poti satisface dorinta imediat, nu intelege. Este vorba doar de o perioada. Copiii trebuie invatati sa astepte pana cand sa li se satisfaca dorintele.