Timiditatea este o stare emotionala normala la copiii mici. Este normal pentru un astfel de copil sa fie timid atunci cand intra in contact cu oameni pe care nu-i cunoaste. Nu trebuie sa te impacientezi sau sa te gandesti ca asa va fi mereu. Copilul se simte in largul lui numai atunci cand ajunge sa cunoasca persoanele din jurul lui si atunci nu mai este timid, insa are nevoie de timp.
Cum se recunoaste timiditatea la un copil mic?
De obicei timiditatea apare atunci cand copilul:
-
este obisnuit sa priveasca in jos, fara sa ridice ochii si sa priveasca in jur;
-
opune mereu rezistenta in a incerca noi lucruri si activitati (mai ales daca presupun alaturarea la un grup mare de persoane);
-
devine anxios, iritat si chiar plange atunci cand se afla pus in fata unor situatii noi, nefamiliare;
-
cel mai probabil ca doarme cu o lumina aprinsa noaptea;
-
este predispus la imbolnaviri si la dureri.
Timiditatea copiilor, se mosteneste sau se formeaza?
Majoritatea expertilor crede ca temperamentul copiilor este innascut in cea mai mare masura. Asadar, unii copii au din nastere o atitudine mai ferma si curajoasa, in timp ce altii sunt mai timizi si rezervati. Multa vreme s-a crezut ca mediul in care traieste un copil este cel raspunzator pentru modelarea caracterului sau. Cercetatorii au decsoperit insa gene legate de timiditate si chiart frica si pun pe seama lor modul in care se comporta copii.
Totusi, acest lucru in inseamna ca micutul tau trebuie si este pe cale sa devina o persoana timida, sfioasa fara suflu si hotarare. Specialistii sustin ca astfel de copii pot fi ajutati de catre parinti pentru a depasi o parte din acest comportament si pentru a prinde curaj si fermitate in alegeri si comportament.
Cum ajuti copilul mic sa treaca peste timiditate?
Incurajeaza spiritul de observatie si implicarea lui in situatii diverse inca de mic!
Implica copilul inca din stadiul de bebelus in diverse colectivitati sau comunitati, astfel incat sa se obisnuiasca cu alte persoane si compania lor.
Pe masura ce creste, incearca sa-i pui mereu intrebari naive de genul:
-
Cine poarta din camera asta culoarea rosie?
-
Cine poarta ochelari?
-
Cine are parul cel mai lung?.
Ai putea chiar sa-i spui ca este un mic concurs sau joc si sa ii oferi recompense mici pentru fiecare raspuns corect (o ciocolata, o jucarie).
Ajuta-l sa intre in discutie cu alte persoane stimulandu-i curiozitatea!
Atunci cand mai creste poti sa ii spui ca si tu ai intrebari, pe care ai vrea sa le pui oamenilor din jur si ii poti da cateva exemple, apoi incerci sa afli ce intrebari ar vrea el sa le puna. Nu este importanta intrebarea este important ca incepe sa devina curios in ceea ce priveste oamenii din jurul lui.
Nu il eticheta niciodata ca fiind timid!
Si nici nu discuta despre aceasta problema in preajma lui. Ar putea resimti discutia ca o critica la adresa lui si l-ai putea face chiar sa se simta vinovat pentru ca este astfel. Daca cineva intreaba de ce este atat de retras si tacut spune-i ca "dureaza mai mult timp pana ne adaptam cu persoane necunoscute, dar suntem pe calea cea buna".
Incearca sa nu te gandesti la el ca fiind un copil timid!
Pentru ca daca te gandesti astfel la el, te vei si purta cu el ca si cand ar fi. Daca te astepti la timiditate din partea lui, de asta vei avea parte! Gandeste-te ca este un copil puternic, dezghetat, care se dezvolta repede si armonios si care va depasi rapid aceasta problema.
Du-l la Zoo!
Locurile unde sunt animale (parcuri, magazine cu animale) sunt perfecte pentru a ajuta copiii care sunt timizi, fiindca de obicei le este mult mai usor sa se simta confortabil in preajma animalelor. Si in acest fel poate intra in contact si cu stapanii sau vanzatorii de animale.
Ajuta-l sa isi faca prieteni inca de mic si incurajeaza jocul cu alti copii!
In felul acesta va lua contact mai repede cu diversi copii si cu alte persoane si ii va fi mai usor sa depaseasca problema timiditatii. De asemenea, prietnii si jocurile cu alti copii ii ajuta pe copii sa capete mai multa incredere in el, ceea ce ii ofera un impuls pentru a prinde curaj in situatii necunoscute.
Incurajeaza integrarea copilului in diverse grupuri de copii in excursii, tabere, serbari etc!
De asemenea este important sa il incurajezi sa mearga in excursii cu gradinita, scoala sau sa mearga la diferite activitati unde poate cunoaste alti copii si se poate imprieteni cu ei mult mai usor.
Ai rabdare si acorda-i timp!
Nu exista un termen limita in care sa treaca timiditatea copiilor. Este important sa realizezi faptul ca un copil are nevoie de timp pentru a se adapta situatiilor si companieipersoanelor necunoscute.