Rolul jocului cu alti copii

/ / Modificat: 2011-11-09
Rolul jocului cu alti copii

Jocul cu alti copii este esential pentru dezvoltarea intelectuala si sociala a copilului, a increderii in fortele proprii si pentru sanatatea psihologica alui. Copiii incep inca din primul an de viata sa ia contact cu alti copii. Mamicile ii duc in parcuri sau in zone speciale pentru copii si ii lasa sa socializeze, chiar si in limitele impuse de varsta. Acest lucru are un efect extrem de benefic atunci cand copilul incepe sa creasca.

Jocul la copii

Jocul la copiii mici sau la prescolari reprezinta cel mai important mijloc de dezvoltare a lor din mai multe perspective:

  • fizic;

  • social;

  • cognitiv;

  • emotional;

  • lingvistic.

Joaca cu alti copii si dezvoltarea fizica

Nicicand copilul tau nu va face mai multa miscare ca atunci cand se afla in mijlocul unui grup de copii. Alergaturile in parculet sau in curtea gradinitei, jocurile de miscare si catararea pe diverse elemente de joaca din parculet reprezinta cel mai bun mod pentru ca prichindelul sa isi fortifice musculatura si sa aiba un tonus fizic bun.


Atunci cand se joaca singur un copil face mai putina miscare decat atunci cand se afla intr-un grup de joaca. El se bazeaza mai mult pe jocuri de creatie si de dezvoltare a imaginatiei, iar dezvoltarea motorie este usor neglijata.

Dezvoltarea sociala si morala prin jocul in grup

Atunci cand copilul se joaca alaturi de alti copii, el invata sa devina pe de-o parte o persoana sociala, iar pe de alta isi dezvolta abilitatea de a munci in echipa si de a respecta anumite reguli. Invata ce inseamna sa se supuna anumitor reguli, sa fie deschis diverselor solicitari si sa relationeze cu alti copii.

Plasarea copilului prescolar in mijlocul altor copii, ca de exemplu in gardinita sau late grupuri organizate si nu numai, este esentiala pentru dezvoltarea si maturizarea lui. In acest fel se pot observa probleme sau dificultati cu care se confrunta copilul si eventual se va trece la corectarea lor.

Dezvoltarea cognitiva si emotionala in jocul cu alti copii

Atunci cand copilul intra in legatura cu alti copii, acestia incep sa se cunoasca si sa lege relatii. In joaca copiilor in grup exista o incarcatura afectiva intensa care uneori poate genera mici conflicte sau incidente intre ei. Dar acestia nu le fac pentru ca sunt rai sau needucati, ci pentru ca exista personalitati care se bat cap in cap si care incearca sa isi impuna autoritatea.

Jocurile de grup care implica obiecte sau alte jocuri creative ajuta la dezvoltarea cognitiva a copiilor: devolta creativitatea, imaginatia , precum si aptitudinile logice de rezolvare a problemelor. Copiii pot acumula multe informatii de la ceilalti copii, intr-un timbru lingvistic mult mai usor de inteles decat daca i le-ai transmite tu.

Jocul alaturi de alti copii il ajuta sa empatizeze cu bucuria sau suferinta altor copii si sa isi consolideze increderea in fortele proprii. Tot in jocurile de grup copii isi dezvolta personalitatea. Prescolarul decsopera din cooperarea cu alti copii calitati si defecte ale celorlalti si invata ce inseamna:

  • sensibilitatea;

  • egoismul;

  • incapatanarea;

  • altruismul;

  • aroganta.

Dezvoltarea limbajului la copii

Un mediu propice de interactiune cu alti copii reprezinta o modalitate de a dezvolta vocabularul copilului si de a percepe mai bine anumiti termeni. Povestile dintre copii, experientele pe care si le impartasesc intre ei ii stimuleaza sa vorbeasca si sa descopere termeni noi.

Lipsa jocului cu alti copii in dezvoltarea copiilor

Izolarea copilului de alti copii are repercusiuni extrem de grave in dezvoltarea lui. Jocul individual, doar in fata calculatorului sau de unul singur nu face decat sa transforme copilul intr-o persoana:

  • emotiva;

  • timida;

  • nesigura;

  • tacuta;

  • fara autoritate sau putere de decizie;

  • care se va separa cu greu de familie mai tarziu in adolescenta etc.

Taguri Dezvoltare copii Jocuri grup copii Dezvoltare sociala copii

Articole recomandate

Citeste si despre