Conflictele intre generatii, cum apar si ce poti face?

| | Actualizat: 2013-05-17 16:40:04

Conflictul intre generatii este mai pronuntat in ziua de astazi ca niciodata si are loc intre parinti si copii, in special adolescenti. La baza acestei relatii tensionate stau resursele limitate de timp, dar si o comunicare defectuoasa, precum si schimbarile de principii, mentalitate sau modele culturale care apar in societate pe care parintii nu reusesc, de multe ori, sa le inteleaga si sa se adapteze la ele pentru educatia celor mici.

Ce este conflictul intre generatii si care sunt cauzele lui?


Conflictul intre generatii se traduce printr-o discrepanta a convingerilor pe care le au parintii si copiii intr-o epoca in ceea ce priveste educatia si cresterea celor mici.

Parintele modern are tendinta sa isi educe copilul asa cum a fost educat la randul lui, adica pe baza unor modele de educatie si disciplinare invechite, netinand cont ca societatea, regulile si modelele de educatie se schimba de la o generatie la alta.

Parintele vede copilul, fie si la adolescenta, stand in biblioteci, citind carti si mergand la olimpiade sau petrecand timpul liber doar cu familia, in timp ce adolescentul din ziua de azi tanjeste dupa compania prietenilor, a retelor de socializare, a internetului, a cluburilor, a cafenelelor, dupa achizitionarea ultimelor gadget-urilor la moda si a altor metode de distractie si relaxare specifice contemporaneitatii.

Sistemul de valori al copilului sau adolescentului din ziua de astazi este total schimbat fata de cel de acum 10-15 ani. Parintii nu inteleg de multe ori ca trebuie sa-si adapteze instrumentele de educatie si disciplinare la vremurile pe care le traim si asa ia nastere conflictul intre generatii sau razboiul dintre cei mici si cei mari.

O alta cauza a conflictului intre generatii sta in resursele limitate - de timp, atentie, afectiune etc. Parintii doresc sa ofere copiilor timpul, afectiunea sau atentia necesara, insa nu reusesc de multe ori sa o faca, din cauza timpului liber limitat, grijilor zilnice, preocuparilor diverse. Copiii tanjesc dupa afectiunea si atentia parintilor si vor sa profite cat mai mult de ele, dar nu reusesc intotdeauna. In familiile numeroase, primii nascuti au parte intotdeauna de mai mult suport, spre deosebire de fratii mai mici, care se vad nevoiti sa "munceasca" mai mult pentru a atrage atentia parintilor.

Si sexul copilului joaca un rol esential in felul in care evolueaza conflictul. Se pare ca baieti primesc mai multa atentie si toleranta sau indulgenta in ceea ce priveste educatia si disciplina decat fetitele.

Ce solutii exista pentru atenuarea conflictului inter generatii?

Comunicarea, cel mai important pas


In loc sa fie autoritari si incapatanati in privinta educatiei si a stilului de a-l creste pe copil, parintii trebuie sa incerce sa se adapteze vremurilor moderne si sa depuna efortul de a-l intelege si pe copil.

Vorbeste cu el si incearca sa ii intelegi pasiunile, sa intelegi preocuparile din ziua de astazi si sa afli cat de nocive sunt, de fapt. Incearca sa ii explici, cu tact, despre felul in care il influenteaza internetul, televizorul, cluburile, astfel incat sa-si dea chiar el seama ca nu ii aduc niciun favor, nu sa ii impui tu acest punct de vedere.

Castiga-i increderea!


Copilul trebuie sa aiba incredere in tine. Numai asa va fi dornic sa iti spuna tot ce face si sa te implice in hobby-urile si preocuparile lui, fara a-i fi teama ca este judecat sau pedepsit.

Castigandu-i increderea, ai sansa sa descoperi ce face copilul tau in fiecare moment si cum sa-i modelezi alegerile pentru a fi mai responsabil si pentru a petrece timpul liber in folosul dezvoltarii lui. Arata-i ca ii intelegi dorintele si preocuparile, evidentiand punctele forte ale lor, dar si cele negative si ofera-i, subtil alternative pentru a petrece timpul! Este indicat sa gasesti sugestii atractive pentru ei, altfel nu vor da atentie propunerilor tale!

Implica-te in stilul lui de viata!


Nu trebuie sa fii un parinte bagacios, care vrea tot timpul sa stie ce face copilul in fiecare secunda sau sa intervina in activitatile lui.

Dar implica-te incercand sa ii cunosti anturajul, fara a critica sau judeca, organizeaza petreceri intre ei chiar la tine acasa, si intereseaza-te, subtil, de ce prefera copilul atat de mult internetul, cluburile etc. Numai asa stii exact care sunt influentele pe care le primeste copilul tau din exterior si in ce este implicat, fara a fi un parinte iritant sau intruziv.

Citeste si despre