Descifreaza comportamentele bizare ale copiilor

| | Actualizat: 2012-09-28 08:32:42

Copiii pot da dovada adesea de comportamente bizare, de neinteles pentru un adult care isi bazeaza deciziile pe ratiune. Afla ce provoaca aceste comportamente si cum poti sa le faci fata.


Comportamentele bizare pot fi descifrate de parinti, dar nu prin prisma mintii unui adult. Copiii se pot afla in situatii paradoxale atunci cand sentimentele si nevoile lor ii imping in directii diferite sau pur si simplu atunci cand nu stiu inca sa exprime cu adevarat ce vor.

Ii este foame, dar nu vrea sa manance

Chiar daca tu stii ca micutul tau nu a mai mancat de cateva ore bune, el refuza orice oferta culinara venita din partea ta. Multi copii nu apreciaza masa in familie si prefera orice alta activitate.

Foamea si setea sunt simtite de copiii mici, dar semnalele lor nu sunt interpretate intotdeauna corect, lucru ce ii deruteaza pe cei mici.

Pentru a elimina acest comportament, stabileste un program regulat de masa si respecta-l intotdeauna. Chiar daca micutul tau spune ca nu-i este foame, adu-i aminte ca este ora mesei. Pentru a motiva un copil sa vina mai usor la masa, intreaba-l daca este prea obosit si ar prefera sa se culce putin. Micutul va alege aproape intotdeauna masa.

Este obosit, dar foarte activ

Oboseala poate avea uneori un efect ciudat asupra corpului copilului tau, printr-o productie crescuta de adrenalina, care il agita. Multi parinti fac alegerea gresita de a lasa copilul sa se culce mai tarziu, cand problema ar putea fi rezolvata simplu mutand ora de culcare mai devreme.

Chiar daca copilul tau insista ca nu este obosit, poti observa cu usurinta semnele si nu trebuie sa modifici programul regulat de somn, care ii prieste oricarui copil.

Cand micutul este atat de obosit incat incepe sa planga si sa tipe ca nu vrea sa se culce, vorbeste calm cu el si intreaba-l de ce este suparat. Vocea ta si imbratisarile il pot linisti de cele mai multe ori.

Se poarta urat cu un prieten la care tine

Cei mai multi copii sunt chiar mai sociabili decat adultii, iar refuzul de a se juca cu alti copii sau de a imparti jucariile nu trebuie sa te faca sa crezi ca micutul tau ar fi antisocial.

Timiditatea sau sentimentele teritoriale cu privire la jucarii sunt greu de exprimat de copiii mici, care pot incepe brusc sa se poarte urat cu un alt copil cu care se joaca de obicei fara probleme.

Cand vezi ca micutul tau are probleme in joaca cu alti copii, il poti lua intr-o alta camera doua minute pentru a se linisti, timp in care il poti imbratisa si ii poti vorbi cu blandete despre comportamentul lui nepotrivit. Afla ce il cauzeaza si asigura-ti copilul ca va depasi temerile.

Refuza sa participe la distractie, desi isi doreste asta

De multe ori, copiii mici pot fi coplesiti de stimularea puternica a simturilor intr-un mediu nou, fie ca este vorba de o iesire in parc la joaca sau de o petrecere.

Chiar daca si-a dorit sa incerce o activitate noua, atunci cand ajunge la fata locului micutul tau se poate retrage brusc si iti poate cere sa il duci acasa. Daca pentru copiii mici limbajul este problema care ii impiedica sa-ti explice sentimentele, cei mai mari pot fi impiedicati sa se distreze de anxietati sociale perfect normale.

Incearca sa-l linistesti si sa-i dai mai multe informatii despre activitatea pe care parea ca si-o doreste, dar acum o refuza. Cu rabdare, iti poti ajuta micutul sa depaseasca aceste comportamente greu de inteles pentru un adult.

Citeste si despre