Copilul tau gaseste o placere sau bucurie in a distruge lucrurile din jurul lui? Nu este singurul! Multor micuti li se pare distractiv sa sparga lucruri, sa rupa cartile si sa mazgaleasca peretii ori sa distruga hainutele! Este timpul sa il inveti care este valoarea lucrurilor pe care pune mana si cum sa tina la ele!
Fiecare copil are personalitatea lui si invata lucrurile diferit. Insa una dintre cele mai importante invataturi sta in valoarea pe care o atribuie lucrurilor. Pentru aceasta, copilul trebuie educat astfel incat sa inteleaga valoarea banilor si modul sarguincios si dificil in care se fac ei astazi. Iata cateva lucruri pe care copilul trebuie sa le stie sau care trebuie invatate la fiecare varsta in parte, pentru a reusi sa aprecieze mai mult ceea ce are.
3-4 ani
Pe la 3 ani, copilul trebuie sa stie ce este rabdarea si amanarea recompenselor. Faptul ca nu primim mereu ceea ce dorim si trebuie sa ne resemnam este unul dintre principiile cu care copilul trebuie obisnuit.
Implica-l in diverse situatii in care sa testezi aceasta "lectie" si sa reusesti sa il inveti sa aiba rabdare si sa inteleaga ca nu poate primi mereu ce isi doreste.
Pe la 4 ani este timpul sa incepi calculele matematice simple. Acestea te vor ajuta sa il inveti pe copilul tau cateva lucruri legate de bani, deoarece este mult prea mic pentru a intelege cum stau treburile cu finantele si felul in care se fac banii.
5-6 ani
Incet, incet, copilul tau isi face loc printre grupuri diverse de copii si formeaza un mic anturaj. Te bucuri ca este sociabil si dragut cu ceilalti copii, dar asteapta-te sa iasa la iveala o presiune greu de stapanit, aceea de a-ti cere diverse lucruri, doar pentru ca si ceilalti au.
Este momentul sa il inveti ca nu trebuie sa ravneasca la lucrurile altuia si ca nu tot ce au alti copii ii este de folos si lui. Cel mai bine accentuezi aceste lucruri de cand e mic si, desi iti cere 2-3 jucarii in magazin, il pui sa aleaga doar una, in functie de necesitatile pe care le are. Invata-l ca exista prioritati si limite. Explica-i ca totul costa bani, dar banii nu sunt peste tot. Trebuie alese lucrurile si jucariile in functie de nevoile pe care le are.
Conceptul de economisire este iarasi important si trebuie sa-si faca aparitia in educatia copilului incepand cu varsta de 6 ani, cand poti incepe sa ii dai o alocatie saptamanala sau lunara. Cu aceasta ocazie si cu indrumare din partea ta, micutul tau poate incepe sa-si faca propriile planuri financiare si sa-si stabileasca prioritati.
Aceasta masura trebuie sa fie urmata de altele. De acum incolo, atunci cand copilul cere diverse lucruri, indruma-i atentia catre banutii pe care-i primeste de la tine. Sfatuieste-l sa ii stranga pentru a-si cumpara ceea ce iti solicita si explica-i cam cate alocatii trebuie sa puna deoparte.
Poti pune si problema remuneratiei. In cazul in care banutii respectivi nu ii ajung, il poti sfatui sa "munceasca", adica sa ofere niste servicii in schimbul unei sume de bani. Il poti implica in treburi uzuale, de curatenie, spalat vase, ajutat la gradinarit, la dat zapada etc.
Cu toate aceste lucruri invatate, s-ar putea ca micutul tau sa pretuiasca mai mult lucrurile lui si sa le vada altfel valoarea. Cand va vedea cat costa toate lucrurile lui si cat trebuie sa economisesti pentru ele, va fi mai atent pentru a nu le strica.