Educatia copiilor cu privire la importanta si valoarea banilor poate fi extrem de grea. Totusi, amanarea sau lipsa ei poate avea repercusiuni la maturitate, cand vor avea proprii lor bani si nu vor sti ce inseamna sa gestionezi finantele in functie de nevoi si posibilitati. Nicio varsta nu este prea mica pentru a-i invata simbolistica banului.
Este greu sa faci pana si un adult sa inteleaga lucruri despre economie, finante, datorii, cheltuieli venit si alte asemenea probleme care implica banii. Cum sa ii explici copilului tau ca nu poate avea jucaria pe care o cere cu insistenta pentru ca suma alocata pentru jucarii a fost epuizata? Cam greu, nu-i asa? De aceea este important sa ii insufli aceasta abilitate de a gestiona banii, intelegand de fapt ce se intampla cu ei si ce rol au.
Ofera-i o alocatie saptamanala sau lunara!
In loc sa il faci sa inteleaga teoretic ce sunt de fapt banii si la ce folosesc, cel mai bine este sa ii atribui o suma numai lui, un fel de alocatie saptamanala sau lunara.
Alocatia il va apropia mai mult de bani si il va face sa se obisnuiasca cu ei. Cu ajutorul tau, va invata si cum sa ii cheltuie eficient.
Invata-l valoarea banului prin munca!
Dupa ce i-ai oferit o suma de bani pe care sa o controleze, invata-l ca pentru a-i cheltui trebuie sa munceasca. De exemplu, spune-i ca pentru a cheltui o parte din suma trebuie sa stearga praful, sa stranga jucariile, sa isi aranjeze hainutele in dormitor etc. Va invata multe despre bani in acest fel: va sti ca banii presupun un schimb si ca nu vin de la sine, fara niciun efort!
Fii un exemplu pentru el!
Copiii imita ceea ce vad si urmeaza cel mai adesea comportamentul parintilor. Este esential sa fii un exemplu pozitiv in acest sens, mai ales cand este deja marisor. De cate ori faci achizitii si observi ca te urmareste explica-i de fiecare data care este rolul acelei cumparaturi, de ce ai ales acel lucru si cat costa.
Trebuie sa inteleaga ca multe achizitii se fac in functie de anumite nevoi imediate sau nu, sa inteleaga ca exista locuri unde costa mai putin si sa-si faca o idee despre valoarea acelui obiect.
Ia-l cu tine la cumparaturi!
Cel mai bine este sa introduci copilul in miezul actiunii, pentru a intelege exact cum are loc schimbul bani-obiect, ce presupune, unde se face, cum se intampla tot procesul. In acest fel isi vor face o idee mai clara asupra modului in care se folosesc banii si la ce servesc ei!
Invata sa ii impui limite!
Nu ii oferi copilului tau tot ceea ce isi doreste. Capcanele pe care ti le intind hipermarketurile sunt mari, iar mersul cu copilul la cumparaturi te-ar putea costa cativa bani in plus pentru placerile pe care insista sa i le faci. De aceea, este bine sa ii spui dinainte de a intra in magazin pentru ce anume ati venit, cati bani aveti si ca de data aceasta nu puteti cumpara nimic in plus.
Repeta-i constant ca ati venit pentru anumite lucruri si ca bugetul nu permite nimic mai mult. Pune-l fata in fata cu vanzatoarea daca este nevoie, pentru ca aceasta sa ii explice si ea ca nu aveti suma necesara pentru a mai cumpara inca ceva decat este pe lista sau in cos.
Pune-l pe el sa plateasca!
Atunci cand mergi la magazin sau sa platesti facturi il poti antrena sa fie chiar el cel care face plata. De exemplu, ajungeti la magazin, luati un iaurt, mergeti cu el la casa, pune-i-l intr-o manuta, in cealalta da-i banutii si explica-i cum functioneaza schimbul. Cand plecati ii spui ca acum are iaurtelul care il ajuta sa creasca mare, pe care a platit suma de X lei. Foloseste-te doar de un singur produs, pentru ca altfel s-ar putea poticni.
Foloseste-te de jocuri specifice!
Cel mai cunoscut tip de joc care are un rol eficient in educarea copiilor cu privire la valoarea banului este Monopoly. Va invata in timp multe despre ce inseamna cheltuieli, economii, investitii etc. Foloseste-te si de alte jocuri educative in acest sens.
Invata-l sa economiseasca!
Atunci cand ii oferi o suma de bani pentru a o gestiona, pune-l sa economiseasca o mica parte din ea in fiecare luna. Foloseste-te de clasica pusculita. Explica-i exact scopul acestei idei. De exemplu, explica-i ca vine Craciunului si ca si-ar putea cumpara o jucarie frumoasa, mai mare si mai scumpa atunci daca reuseste sa pastreze de pe acum o suma mica de bani. Va invata in acest fel ce inseamna sa astepti pentru a-ti satisface o dorinta sau o placere, semnificatia economisirii unor bani si scopul lor, beneficiile de care va avea parte in urma acestor actiuni.
Explica-i care sunt principiile familiei si prioritatile!
Chiar daca iti permiti sa ii cumperi absolut orice copilului tau, nu inseamna ca trebuie sa o faci sau ca merita. Trebuie sa se subordoneze principiilor dupa care se ghideaza familia.
De exemplu: explica-i ca nu poate lua in aceasta perioada o anumita jucarie, pentru ca vine scoala, iar achizitia rechizitelor scolare si a hainutelor este mai importanta in acest moment. Explica-i de fiecare data de ce nu poate avea un anumit lucru si care sunt prioritatile familiei la momentul respectiv.
Explica-i ca banii nu cumpara totul!
Evita sa iti educi copilul bazandu-te mult pe valoarea banului si pe ceea ce poti face cu ei daca vrei. Nu te folosi de bani pentru a corecta anumite comportamente negative ale lui, nu il rasfata si nu il face sa vada totul prin dioptriile periculoase ale banilor.
Invata-l despre generozitate si intotdeauna balanseaza invataturile despre bani cu cele despre lucruri spirituale pe care banii nu le pot cumpara.