8 lucruri pe care le poti face sa iti ajuti copilul sa invete cum sa citeasca

| | Actualizat: 2017-09-08 18:08:05

Copilul tau poate sa invete cum sa citeasca inainte de a ajunge pe bancile scolii. De altfel, psihologii recomanda parintilor sa participe direct la formarea acestei deprinderi importante, exersand alaturi de cei mici cititul inca de la varste fragede.

Tine cont de faptul ca ritmul de invatare este diferit de la un copil la celalalt. Antreneaza-ti rabdarea si tine pasul cu micutul tau: va indragi lectura, doar daca ii arati ca este o experienta placuta.

Din fericire, exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru a usura procesul prin care copilul tau invata sa citeasca. Ele sunt educative si distractive in acelasi timp, o adevarata reteta a succesului cand vine vorba de educarea unui copil!

Citeste-i copilului cu voce tare

Majoritatea expertilor confirma faptul ca primul si cel mai important lucru pe care parintii il pot face pentru a-si invata copiii arta lecturii este sa le citeasca povesti, poezii sau romane cu voce tare.

Desi pare un gest simplu, aduce foarte multe beneficii unui copil, ajutandu-l sa inteleaga concepte de baza ale cititului, precum sensul parcurgerii randurilor (de la stanga la dreapta), ritmul, rasfoitul paginilor si identificarea literelor.

Expertii spun ca cititul cu voce tare are acelasi rol ca vorbitul cu un copil: captarea atentiei celui mic, crearea unei legaturi cu acesta, informarea, stimularea curiozitatii si chiar distrarea acestuia.

Alte efecte imediate remarcabile sunt:

conditionarea copilului sa asocieze cititul cu placerea;
• crearea unui set de cunostinte generale de baza;
• dezvoltarea vocabularului literar;
• oferirea unui exemplu pozitiv (al obiceiului de a citi).

Asadar, daca vrei sa iti inveti copilul sa citeasca si sa indrageasca lectura, citeste-i zi de zi cu voce tare, chiar daca este vorba doar de cateva minute inainte de culcare.

Ofera-i acces la materiale de citit

Ai grija sa tii la dispozitia copilului in permanenta carti si alte materiale de lectura, astfel incat sa ii starnesti interesul. Cu cat este un copil mai mult expus cartilor, cu atat mai mult creste probabilitatea ca el sa devina pasionat de lectura.

Alege carti adaptate varstei copilului

Copiii mici au nevoie de carti cu multe imagini colorate si foarte putin text, cat mai lizibil, deoarece atentia lor concentrata este limitata.

Pentru prescolari, sunt recomandate cartile cu rime, cu povesti ilustrate cu o singura fotografie sau cu lectii speciale pentru invatarea alfabetului. Este important sa adaptezi cartile pe care le pui la dispozitie copilului varstei acestuia, pentru a-l ajuta sa isi deschida apetitul pentru lectura.

Transforma cititul intr-o modalitate de distractie

Incearca sa nu rezumi sesiunile de lectura sau simplul citit si atat. Apeleaza si la cateva jocuri distractive, precum cantecele speciale cu litere si silabe.

In acest fel, iti ajuti copilul sa perceapa sonoritatea cuvintelor si sa inteleaga ca ele sunt formate din litere si silabe. Poeziile scurte sau jocurile lexicale sunt de asemenea de ajutor.

Da viata cartilor

Incearca sa pui in legatura informatiile cuprinse in carti cu viata reala. Aceasta tehnica stimuleaza capacitatea de intelegere a copilului, o alta deprindere necesara pentru invatarea cititului de catre copii.

De exemplu, daca urmeaza sa plecati intr-o excursie la munte, citeste-i despre fauna padurii si spune-i ce animale traiesc in zona in care urmeaza sa va deplasati.

Apeleaza la jucarii

Foloseste jucariile preferate ale copilului, pentru a-l invata conceptele de baza ale cititului si dezvoltarea acestora. De asemenea, iti pot fi utile jocurile speciale pentru dezvoltarea acestor aptitudini puse la dispozitie de magazinele de copii.

Incurajeaza-ti copilul sa "caute" litere in jur

Arata-i copilului literele inscrise pe ambalajele alimentelor, cutii, reviste, semne rutiere si carti si pronunta-le cu voce tare. Il vei ajuta sa le asocieze simbolul cu sunetul, astfel incat sa i se imprime in memorie permanent.

Cauta pe internet clipuri video amuzante cu cantecele dedicate literelor alfabetului si invita-ti copilul sa le priveasca si sa cante alaturi de personajele animate.

Citeste cat mai des

Copiii copiaza comportamentul parintilor. Prin urmare, daca cel mic te va observa bucurandu-te de o carte buna in timpul liber, va fi tentat sa iti urmeze intocmai exemplul.

Tu cum ti-ai ajutat copilul sa invete sa citeasca? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos! 

Citeste si despre