Cultiva pasiunea pentru citit

| | Actualizat: 2005-08-11 12:15:22


 Parintii care vor sa isi indemne copiii sa citeasca mai mult nu trebuie decat sa transforme aceasta activitate intr-o preocupare de zi cu zi.

Plimbarea prin parc, gatitul, cumparaturile si mesele in familie constituie oportunitati pentru a motiva copiii sa citeasca singuri.
Cartile de specialitate prezinta cititul drept o activitate voluntara, independenta dar care trebuie practicata pentru a fi realizata din placere si nu din obligatie.

Daca parintii profita de momentele de relaxare pentru a-si indemna copiii sa citeasca atunci cu siguranta vor obtine ceea ce doresc, adica o cultura literara bogata.

Cativa profesori de la Universitatea Kean au dezvoltat un nou program, "Dobandirea succesului la noile standarde", prin care parintii pot invata metode de a-si determina copilul sa citeasca mai mult si mai bine.

Iata cateva sfaturi in acesta privinta:

Gatiti impreuna!

Data viitoare cand pregatiti un nou fel de mancare rugati copilul sa va citeasca reteta din cartea de bucate. Scrieti impreuna o lista de cumparaturi si indrumati-va copilul sa creeze propria lui reteta pe care sa o transcrie pe o coala alba.

Plimbati-va!

Profitati de placerea copilului dumneavoastra de a se juca in natura. Rugati-l sa scrie despre animale, plante, pasari sau insecte preferate. Seara, priviti luna si stelele si ajutati-l sa scrie o poveste despre cum s-au format ele.

Organizati mese in familie

Atunci cand luati cina impreuna veti avea ocazia sa discutati despre diferite evenimente sau preocupari. Studiile arata ca un copil isi dezvolta mult mai bine vocabularul atunci cand comunica mult cu parintii sau fratii lui. Daca i se ofera carti interesante si potrivite pentru varsta lui, atunci cu siguranta va descoperi placerea de a citi si va transforma treptat aceasta preocupare in pasiune.

Mergeti la cumparaturi!

Inainte de a pleca la supermarket ajutati-va copilul sa scrie o lista. O data ce ati ajuns in magazin rugati-va fiul sau fiica sa caute anumite produse si sa le citeasca ingredientele. Discutati despre regulile scrise din magazinul respectiv si cititi impreuna etichetele din diferite raioane.

Verificati stirile!

Ziarele constituie o buna oportunitate de a exersa cititul. Cautati sectiuni interesante pentru copilul dumneavoastra si rugati-l sa va citeasca anumite fragmente sau lasati-l sa povesteasca ce a inteles dintr-un anumit articol. Creeati un dosar cu cele mai interesante stiri sau bancuri.

Cititi si scrieti in fiecare zi!

Cititi povesti copilului dumneavoastra si lasati-l si pe el sa citeasca. Scrieti impreuna un scurt rezumat si corectati greselile aparute. Lasati mesaje diferite pe un suport special si obisnuiti sa scrieti jurnale.

Nu fiti lenes!

Urmariti diferite emisiuni si analizati ceea ce vedeti. Discutati despre filmele vazute si subliniati ideile principale. Comparati personajele sau actorii evidentiind calitatile si defectele. Daca aveti imaginatie, scrieti impreuna un scenariu pe care sa il puteti interpreta in familie.

Vorbiti cu profesorul!

Aflati care este lista de carti recomandata pentru anul de scoala viitor si inscrieti-va copilul la o biblioteca locala. In acest fel va putea sa isi faca noi prieteni care sunt de asemenea pasionati de citit.

Ajutati-l!

Daca fiul sau fiica dumneavoastra vrea sa discute despre un subiect pe care nu il stapaniti foarte bine atunci ajutati-l sa caute informatii pe internet sau in diferite enciclopedii. Simpla dumneavoastra dorinta de a-l asculta poate sa il incurajeze sa descopere singur toate datele necesare.

Poate cea mai buna metoda de a-ti indemna copilul sa fie preocupat de citit este sa ii arati ca si tu esti pasionat de aceeasi activitate

Copilul tau, la maturitate, isi va educa proprii copii sa citeasca si sa isi imbogateasca vocabularul. Ar trebui sa fii cu adevarat multumit daca unul din baietii tai iti va propune sa citesti o carte sau fiica ta iti cere sa ii daruiesti un roman.

Citeste si despre