Disciplina la bebelusi si copii mici, necesara sau nu?

| | Actualizat: 2011-02-25 12:24:51

Disciplinarea copilului trebuie sa inceapa de cand este bebelus!

Cand spui disciplina si nou-nascut sau bebelus parca ceva nu se potriveste, nu-i asa? Cum sa impui limite si sa stabilesti reguli disciplinare unor fiinte atat de mici si inocente, care nu au in intentie un comportament neadecvat.

Disciplina se impune atunci cand copilul face cu intentie ceva rau! Insa tot ea inseamna sa ai asteptari realiste de la comportamentul viitorului tau copil (cand va creste) si sa fii dispusa sa impui limite blande, dar consistente fara a distruge dorinta de explorare a copilului mic. Iata cateva strategii utile!

Nu lasa bebelusul sa faca ce vrea, chiar daca... e mic!

Inca de cand bebele tau ajunge la etapa in care se taraste sau merge de-a busilea va avea tendinta sa umble prin toata casa. E si timpul sa te asiguri ca nimic periculos nu ii sta in cale, punandu-ti casa la punct cu cele mai importante masuri de siguranta.

Insa de pe acum este important sa ii impui limite si sa stabilesti o singura camera sau locatie pe care sa o exploreze misunand de colo pana colo si nu oriunde vrea el. Spune-i mereu atunci cand depaseste granita ca are voie doar in respectiva camera si intoarce-l din drum.

Distrage-i atentia!

Copiii mici au o capacitate scazuta de concentrare, asa ca la 1-2 ani, cand incep sa arunce cu tot ce apuca si sa rupa orice hartiuta pe care o au in fata, cel mai indicat este sa ii distragi atentia si sa ii arati o noua jucarie sau sa il intrebi unde e tati, fratiorul ori sa ii spui ca e timpul sa mergeti afara la plimbare si la joaca.

Imediat va renunta la hartiute si jucarii pentru alte noi experiente! Altfel, daca i le iei din mana rapid, s-ar putea sa ai parte de un acces de furie greu de stapanit.

Concentreaza-te pe somnul si odihna copilului!

Specialistii avertizeaza: oboseala si lipsa somnului reprezinta principala cauza a comportamentului neadecvat. Pe langa faptul ca fac crize de isterie si se lanseaza in adevarate scandaluri zgomotoase cand vrei sa le impui ceva, ei sunt si mai greu de stapanit si potolit.

Asa ca, daca observi ca micutul tau e mai iritat decat de obicei, verifica si fa calcule daca a dormit suficient. S-ar putea sa se dovedeasca a fi cea mai buna metoda "disciplinara" de la a-i anula copilului purtarea nepotrivita.

Mai fa-te si ca nu vezi, din cand in cand!

Bebelusii si copiii mici ar face absolut orice pentru a-ti capta atentia si pentru a fi non-stop in centrul atentiei tale. Nicio secunda fara sa stai cu el sau sa ii faci pe plac. Vorbesti la telefon sau incerci sa lucrezi la ceva si il lasi singurel in patut? Asa izbucnesc cele mai crunte accese de furie. Desi pare dur, uneori cel mai bine este sa ignori astfel de iesiri ale copilului, spun specialistii. Atata timp cat micutul nu este in vreun pericol real, lasa-l sa planga o perioada de timp.

Evita chiar si contactul vizual cu el sau sa vorbesti cu el. Nici macar sa faca liniste nu ii spune. Cel mult spune-i de la inceput ca vrei sa vorbesti la telefon pentru ca este important si ca il rogi sa stea linistit. Daca nu o face, ignora-l, chiar daca te doare sufletelul. Copiii nu plang neincetat, la un moment dat va constata ca aceasta metoda nu merge si in timp va renunta la ea pentru a-ti distrage atentia.

Introdu metoda consecintelor!

Specialistii sustin ca o abordare in 3 pasi esentiali pentru disciplinare functioneaza chiar si in cazul copiilor foarte mici:

  • stabileste o regula;

  • avertizeaza-l de consecinte ori de cate ori bebelusul este pe cale sa incalce o regula;

  • daca ignora avertizarea, pune in aplicare imediat consecinta.

Sa nu crezi ca va functiona de la primele incercari. Trebuie sa ai rabdare si sa fii persevrenta pana la a implementa aceasta regula in comportamentul si disciplina copilului.

Evita sa mai spui "NU", foloseste-te de alternative sau de explicatii logice!

Majoritatea parintilor si-au insusit in vocabular celebrul "NU" atunci cand incearca sa il impiedice pe bebelus sau pe copilul mic sa faca ceva. Ori atunci cand vor sa ii refuze ceva. A-i spune copilului "Nu ai voie sa iei jucaria aia", "nu ai voie sa stai cu picioarele pe masa" sau un autoritar "NUU" atunci cand are un acces de furie este inutil si nu il ajuta cu nimic pe bebe, nici macar sa se opreasca din ce face.

Este important sa gasesti alternative la ceea ce face. De exemplu, daca micutul tau incepe sa bata mingia in casa, spune-i "Daca te joci cu mingia in casa risti sa spargi ceva sau chiar sa te ranesti. Mingia este o jucarie care se poate folosi cel mai bine afara, acolo unde ai spatiu suficient".

Citeste si despre