Provocarile care apar in incercarea de a face trecerea de la scutec la olita sunt aproximativ aceleasi la toti copilasii. Toti parintii se confrunta, la inceput, cu refuzul celor mici de a sta pe olita mai mult de cateva secunde sau cu transformarea olitei in jucarie.
Multe dintre aceste neplaceri apar pe fondul unor greseli pe care tot parintii le fac in invatarea copiilor la olita. Afla cum sa previi sau depasesti cu succes aceste provocari afland cauzele si metodele potrivite pentru a face aceasta tranzitie importanta in dezvoltarea lor!
Alegerea olitei potrivite
Daca vrei ca olita sa aiba sansa de a se "apropia" cat de cat de funduletul copilului, atunci este foarte important ca aceasta sa fie pe placul lui si sa ii trezeasca interesul. Acest lucru se poate intampla doar daca olita este vesel colorata, are o forma speciala, de animalut sau personaj de desene, si canta sau se aprinde haios cand este folosita.
Multe dintre problemele cu care se confrunta parintii cand copilul refuza sa stea pe olita pot aparea si din cauza alegerii unei olite nepotrivite. Mergi cu copilul la magazin si arata-i mai multe tipuri de olite care ti se par convenabile ca pret si calitate.
Incurajeaza-l sa o aleaga pe cea care ii place cel mai mult. In felul acesta, cresti sansele sa o accepte si sa deprinda mai usor normele de igiena personala. Pana la urma, a fost alegerea lui, iar tu vei avea grija sa ii amintesti, de fiecare data, acest lucru!
Varsta potrivita pentru a trece la olita
Greutatile pe care le-ai putea intampina in momentul in care iti inveti copilul sa faca la olita ar putea izvori si din faptul ca nu are inca varsta potrivita pentru a intelege ce presupune aceasta tranzitie si pentru a face acest pas in dezvoltarea lui.
Nu exista varsta ideala pentru trecerea de la scutec la olita, insa specialistii sustin ca micutul este suficient de abil si dezvoltat sa inteleaga ce se intampla si sa urmeze instructiunile necesare oricand intre varsta de 1 an si jumatate si 3 anisori.
Transformarea olitei in jucarie
O alta problema cu care te-ai putea confrunta atunci cand iti inveti copilul la olita este ca o foloseste mai mult pe post de jucarie decat pentru a-si face nevoile in ea.
Pentru a evita acest inconvenient, este important sa impui reguli si sa explici copilului inca de cand ii faci prima oara "cunostinta" cu olita care este scopul ei, la ce trebuie sa o foloseasca si de ce. Insista si repeta aceste reguli de fiecare data, chiar daca este obositor, pana cand prichindelul intelege ca olita, oricat de colorata si vesela ar fi, nu este o jucarie.
Refuzul de a sta pe olita
Refuzul de a sta pe olita este cea mai frecventa problema cu care se confrunta parintii in momentul in care incearca sa-l convinga sa renunte la scutec. Copilul se opune olitei in momentul in care nu stie la ce foloseste aceasta sau este fortat sa stea pe ea.
Antrenamentul de trecere de la scutec la olita trebuie sa se faca treptat si cu multa rabdare. In prima faza, copilul trebuie familiarizat cu olita si cu rolul ei in viata lui. Apoi, trebuie pus putin cate putin pe ea, astfel incat sa eviti conflictele care ar putea aparea in momentul in care insisti sa il pui pe olita.
In cazul in care nu ai suficienta rabdare pentru a-l imprieteni cu olita si incepe sa prinda ura pe ea, va fi foarte greu sa il convingi sa o foloseasca, mai tarziu. Important este sa ai o abordare blanda si cat mai pe intelesul prichindelului si sa iti formezi asteptari realiste de la el.
Cele mai multe probleme legate de invatarea la olita apar in momentul in care parintii se asteapta ca dupa ce pun copilul de 2-3 ori pe ea, sa faca numai la ea sau sa nu mai aiba nicio obiectie.
Este mic si nu intelege lucrurile cum le inteleg adultii. Este nevoie de multa rabdare si perseverenta pentru a invata copilul sa faca la olita.
Tu cu ce provocari te-ai confruntat cand ai invatat copilul sa faca la olita? Care au fost cele mai mari probleme sau greutati in a-l convinge sa stea pe olita si sa renunte la scutec? Impartaseste-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!