Bebelusul la 1 an si 3 luni

| | Actualizat: 2014-01-21 12:49:58

Bebelusul la 1 an si 3 luni (15 luni) isi imparte activitatile zilnice intre placerea de a face pasi tot mai siguri si de a manui dibace obiectele din jur. Iti poti observa prichindelul cum incepe din senin sa reactioneze speriat la zgomote (aspiratorul in functiune poate fi mai nou o sursa de teama pentru el) sau sa ii fie teama de intuneric. Aceste reactii noi fac parte din maturizarea lui psiho-cognitiva, asa ca nu te speria daca observi cateva schimbari in comportamentul lui obisnuit.

Bebelusul la 15 luni (1 an si 3 luni) face progrese spectaculoase, merge singur, vorbeste si mananca singur cu lingurita.


Unii bebelusi sunt foarte activi si au nevoie de activitati care sa ii solicite fizic, in timp ce altii vor prefera sa stea cuminti si sa se joace cu jucariile sau sa se uite pe carti cu ilustratii alaturi de tine.


La aceasta varsta, anxietatea de separare are cele mai intense valori si poate parea o idee buna sa te strecori ca sa nu te vada cand pleci, insa astfel bebelusul tau va sta mereu cu teama ca poti sa dispari oricand.


Cel mai indicat este sa ii spui cand pleci fara sa cazi prada emotiilor si astfel si tu si el veti trece mult mai usor peste momentul separarii temporare.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 1 an si 3 luni

Varsta de 1 an si 3 luni este considerata de medicii pediatri o piatra de incercare in dezvoltarea fizica a bebelusului. Majoritatea copiilor (circa 90%) merg deja independent si transforma pasii timizi intr-o fuga dinamica, semn ca echilibrul si coordonarea trupului nu mai sunt o provocare.

Din senin, bebelusul la 15 luni vrea sa se aseze cu cei mari la masa si sa abandoneze scaunelul de bebe, isi revendica dreptul de a vorbi la telefon ca adultii, vrea sa impinga aspiratorul si sa stearga praful cu pamatuful, observand aceste obiceiuri la cei mari. Chiar daca puiul tau nu este inca 100% increzator pe propriile picioruse, pare extrem de entuziasmat sa experimenteze diverse moduri de miscare prin catarat, mers in galop, alergat sau sarit.

La 15 luni, bebelusul are o placere infinita in a lua obiectele din rafturi si a le cara peste tot, provocand destul de multa dezordine. Chiar daca pentru tine poate fi exasperant, puiul tau nu face decat sa isi testeze noile aptitudini fizice dobandite prin crestere.

Alte progrese in dezvoltare se pot observa la indemanarea bebelusului ajuns la varsta de 1 an si 3 luni. Cheile, creioanele, rujurile, ceasurile si intregul continut dintr-un portofel devin brusc fascinante pentru cel mic. Nu doar forma lor usor de manuit il atrage, ci si faptul ca te vede folosindu-le si vrea sa te imite intocmai.

Acum este important sa o lasi sa iti copieze gesturile, avand grija ce exemplu ii oferi. Daruieste-i un set de chei din plastic sau o geanta cu un pieptene moale, care sa nu iti raneasca micutul in timp ce le manevreaza cu pofta. Acum ca are foarte multa dorinta de a-si mentine manutele ocupate, pune-i la dispozitie un cos plin cu multe cutii goale din carton, servetele si cartoane de la hartia igienica etc.

Le va studia cu atentie si va incerca sa le imbine, stiind ca ele au un scop precis de utilizare. Pentru a-ti ajuta bebelusul de 15 luni sa isi dezvolte abilitatile locomotorii, este ideal sa ii oferi prilejul de face multa miscare. Cumpara o minge usoara, precum cele de plaja, cu care sa va jucati in parc, pe o suprafata cu iarba moale.

Arunca mingea in aer si prinde-o, aratandu-i copilului tau cum sa o prinda. Va fi incantat sa incerce si el si, cu toate ca va esua de cele mai multe ori, se va distra copios. In cazul in care bebelusul tau de 15 luni nu este inca foarte stabil in mers, o jucarie cu maner lung pentru mers poate fi extrem de utila. Folosind-o in timp ce se joaca, va capata curand increderea necesara de a se deplasa fara niciun sprijin.

 

Comunicarea si dezvoltarea sociala ale bebelusului la 1 an si 3 luni

Tot la 15 luni, in jur de 75% dintre bebelusi achitioneaza 5-7 cuvinte in vocabular, pe care le pot rosti. "Mama", "Tata", "Apa", "Papa", "Nu", "Da" sunt cativa termeni frecvent folositi de cei mici la 1 an si 3 luni, insa cuvintele pot sa difereze la un copil la celalalt.

Un bebelus de 15 luni poate deja sa raspunda unor indemnuri simple, precum "Adu-mi bluzita" sau "Lasa sticluta jos", intelegand perfect intelesul unor sintagme uzuale, precum "Vino", "Arata-mi", "Uita-te" sau "Nu ai voie". In mare parte, bebelusul la 15 luni se exprima prin gangureli si cuvinte greu inteligibile. Acum este momentul sa iti pui rabdarea in joc si sa asculti cu atentie ce iti spune, chiar daca ti se pare obositor sau inutil.

Mentine contactul vizual cu copilul si nu ii stirbi deschiderea de a comunica. Da din cap si arata-i ca esti receptiva la informatiile pe care ti le transmite, raspunde-i constant sau incurajeaza-ti micutul sa continue sa iti explice ce vrea sa spuna. Foarte important in aceasta perioada este sa eviti limbajul peltic si sa iti corectezi copilul atunci cand pronunta gresit un cuvant.

Daca spune "nabana" in loc de "banana", rosteste pe un ton clar si ferm: "banana, nu nabana!". Ai fi suprinsa cat de impresionanta este capacitatea lui de memorare a cuvintelor corecte, daca are o sursa buna de instruire.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 15 luni (1 an si 3 luni)

Probleme de comunicare la copii
Jocuri pentru copii de 12 pana la 18 luni
Dezvoltarea vorbirii la copilul de 1 an
Greutatea si inaltimea copilului dupa 1 an
Comportamentul copiilor la 15 luni
Se mai face vaccinul la 12 - 15 luni si la 30 - 35 luni?

Somnul bebelusului la 1 an si 3 luni

Intrucat cantitatea si calitatea somnului raman parti vitale in dezvoltarea bebelusului de 15 luni, este absolut necesar ca, in medie, puiul tau sa doarma intre 13 si 14 ore din 24. In mod ideal, orele de somn ar trebui sa fie distribuite in cadrul unui pui de somn (sau doua) pe timpul zilei si o noapte intreaga de odihna neintrerupta.

Bebelusii care nu reusesc sa se bucure de un somn lung si odihnitor pe timpul noptii, a doua zi sunt irascibili si nu se pot adapta activitatilor normale. Iata de ce este bine sa stabilesti un ritual de adormire placut, cu o paturica moale si un animalut de plus preferat, multi pupici si imbratisari, care sa transmita bebelusului siguranta si confortul de care are nevoie pentru un somn dulce.  

Alimentatia bebelusului la 1 an si 3 luni

Bebelusii care au implinit 1 an si 3 luni ar trebui sa manance 3 mese pe zi, la ore regulate, astfel incat organismul sa se obisnuiasca pe termen lung cu un program fix. Din alimentatia puiului tau nu trebuie sa lipseasca painea si cerealele din faina integrala, ouale, legume taiate fin si branzeturile.

Fierul este mineralul de care copilul are cea mai mare nevoie la aceasta varsta, asa ca include in meniul lui alimente bogate in fier: carne, fasole, peste sau cereale fortificate. Gustarile pot fi oferite de 2-3 ori pe zi intre mese, insa evita-le pe cele care prezinta pericol de sufocare (dulciuri tari, popcorn, struguri etc). Branza, iaurtul si fructele proaspete sunt optiuni ideale.

Bebelusul la 15 luni ar trebui sa bea intre 450 ml si 680 ml pe zi de lapte integral, precum si cantitati mici de apa si suc natural din fructe si legume proaspate (110-170 ml/zi).  

Sursa foto: freepik

Citeste si despre