Ce invata copiii prin imitatie?

| | Actualizat: 2012-09-18 09:40:11

Imitatia este unul dintre cele mai puternice instrumente de invatare la copii. Apare inca de la varsta de bebelus si se manifesta pana tarziu in copilarie. Prin imitatie, copilul exploreaza mediul inconjurator si poate invata aproape orice - cum sa mearga, cum sa tina o lingurita in mana, cum sa scrie, cum sa aranjeze jucarii, cum sa se imbrace etc. Iata cat este de importanta imitarea in procesul de invatare a copilului si de ce este esential ca si tu, la randul tau, sa imiti copilul!

 

Imitatia ca instrument de invatare pentru copil

Imitarea este principalul mod prin care bebelusul sau copilul mic exploreaza lumea si invata lucruri esentiale pentru dezvoltarea lui. Inca de la nastere, simpla observare a lucrurilor din jur si tentativele de a imita anumite gesturi pe care le faci in fata lui reprezinta primii pasi in deprinderea principalelor abilitati fizice si motorii sau a limbajului.

Simpla ta prezenta si modul in care te comporti, vorbesti si actionezi in fata copilului au un impact esential in dezvoltarea lui si reprezinta principalele metode prin care il inveti o multime de abilitati sau comportamente.

Pe masura ce creste, copilul are ocazia sa invete o multime de lucruri doar observandu-te pe tine sau pe cei din jurul lui - de exemplu, nu invata doar cum se tine o lingurita, ci si cum se foloseste corect, fara a curge pe langa si a scapa mancarea din ea; nu invata doar sa vorbeasca, ci are ocazia sa deprinda corect limbajul si vorbirea.

Tu esti cel mai important profesor al copilului tau, de aceea trebuie sa fii intotdeauna un model pozitiv pentru el in ceea ce priveste comportamentul si limbajul. Numai in acest fel, copilul se dezvolta armonios si deprinde abilitati esentiale pentru el.

Atunci cand copilul sta in preajma ta si observa activitatile tale zilnice, face un proces de selectie. El nu imita toate activitatile si comportamentele pe care le ai intr-o zi. Alege doar unele dintre lucrurile sau actiunile pe care le intreprinzi in preajma lui, care i se par interesante si pe care va dori sa le incerce. Poti observa cu usurinta ca micutul tau incearca sa te imite atunci cand vorbesti la telefon, deoarece isi ia telefonul de jucarie si incepe sa il utilizeze exact cum faci tu. De asemenea, poti observa ca atunci cand ii dai sa manance sau imediat dupa masa, copilul va face acelasi lucru cu papusile lui, incercand sa le hraneasca.

Abilitatile motorii, primele pe care copilul le invata prin imitatie

Inca de cand este bebelus, micutul tau devine un "copiator" perfect al gesturilor si actiunilor tale. De la jocul cu "Cucu-bau", la utilizarea unei jucarii zdranganitoare sau batutul din palme ori aplaudatul - toate acestea sunt "materiale de lucru" din care copilul are de invatat in dezvoltarea fizica sau motrica, dar si emotionala, cognitiva sau sociala.

Pe langa faptul ca ajuta la dezvoltarea fizica a bebelusului, contribuie si la imbunatatirea coordonarii ochi-mana sau la constientizarea identitatii lui ca persoana unica, individuala.

De pe la sfarsitul primului an de viata, cand deja incepe sa se ridice singurel in picioare si sa faca primii pasi, activitatile pe care le va imita de la tine se vor inmulti si diversifica: vorbit la telefon, tinut lingurita in mana, gatit, spalat etc.

Dezvoltarea limbajului, grabita si influentata de imitatie

Inainte ca bebelusul tau sa pronunte primul cuvant, va fi martor si va auzi o multime de lucruri de la tine. Pe unele dintre ele le va auzi mai des decat pe altele - "mama", "tata", "laptic", "baita" etc.

Micutul va incerca sa imite inca din primele luni de viata cuvinte pe care le aude frecvent in jurul sau. Mai intai, va incerca sa copieze cadenta vorbirii tale. Daca vei asculta cu atentie eforturile lui de a pronunta primele sunete, adica primele balbaieli, vei observa ca au un ritm de vorbire foarte asemanator cu al tau.

In timp, micutul tau va imita grupuri de sunete si, in final, cuvinte pe care le aude in jur si pe care le va pronunta exact asa cum le aude. De aceea, specialistii in vorbire sfatuiesc parintii sa pronunte corect cuvintele in preajma copilului si sa evite diminutivele sau formele incorecte ale termenilor, de alint, astfel incat micutul sa le insuseasca, retina si pronunte cat mai corect inca de la inceput.

De asemenea, este recomandat sa vorbesti cat mai des in fata lui, astfel incat sa ii permiti sa iti urmareasca miscarile buzelor in timpul vorbirii. Il va ajuta foarte mult la dezvoltarea limbajului si a vorbirii.

In timp, atunci cand ii arati cu degetul spre biberon si in acelasi timp pronunti si numele acestuia, micutul tau va intelege si va invata sa faca legatura intre cuvinte si obiecte.

Bunele maniere se invata si prin imitatie

Pe langa dezvoltarea motorie, a limbajului si vorbirii, copilul are ocazia sa deprinda principalele modele de conduita sau bune maniere prin observarea si imitarea comportamentelor celor din jur.

Copilul invata din comportamentul tau si al celorlalti ce este corect, gresit sau bine si rau. Este important sa te porti in preajma copilului exact asa cum ai vrea sa se comporte el cu ceilalti.

Micutul tau poate deprinde principalele bune maniere din modul in care tu te porti - sa nu-i intrerupa pe altii, sa manance civilizat, sa poarte un dialog adecvat cu adultii, cum sa se comporte in vizita, sa spuna "multumesc" si "te rog" etc.

Imitarea copilului, de ce este importanta?

Si tu poti imita copilul la fel de bine cum o face el. Poti imita sunete, miscari si gesturi pe care le face frecvent. Sunt de folos in dezvoltarea lui.

Ajuta la consolidarea comunicarii si a legaturii emotionale cu el, dar contribuie si la dezvoltarea abilitatilor fizice, mentale si sociale. A-i "raspunde cu aceeasi moneda" inseamna sa comunici si sa interactionezi cu copilul tau, pe "limba" lui.

Pe langa faptul ca se simte in siguranta si bagat in seama, deoarece ii raspunzi la ceea ce incearca sa iti transmita, chiar si prin imitarea gesturilor lui, copilul are ocazia sa vada, prin tine, cum arata el insusi in momentul in care face acele gesturi.

Micutul tau este un imitator priceput? Ce a copiat copilul de la tine si cum ai reusit sa te comporti si sa devii un model de conduita pentru el? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre