La varsta de 1 an si 7 luni (19 luni), copilul tau creste cu rapiditate si se invarteste ca un titirez prin toata casa, lasand in urma lui jucarii, haine si alte obiecte, astfel incat sa nu care cumva sa uiti vreo clipa ca este prin preajma ta. Comunicarea dintre tine si cel mic incepe sa se imbunatateasca, insa chiar daca intelege mai multe lucruri decat poate exprima, va continua sa aiba o atitudine sfidatoare in fata a tot ceea ce nu ii convine sau nu ii este pe plac. Descopera toate noutatile si surprizele pe care ti le rezerva dezvoltarea copilului la varsta de 19 luni!
La 19 luni (1 an si 7 luni) va incepe sa observe cand ceva nu este in regula si va reactiona ca atare, astfel ca va incepe sa rada daca cineva spune despre un cal ca este catel sau ca pisica face "cucu - cucu".
La acesta varsta poate manifesta interes pentru activitatea parintilor la toaleta si astfel prin observatie poti incerca sa il inveti sa faca la olita sau chiar la toaleta folosind un reductor.
Si obiceiurile de somn se pot schimba in jurul acestei varste astfel ca poti constata ca somnorosul tau a devenit foarte matinal si se trezeste chiar inaintea ta.
Dezvoltarea fizica a copilului la 1 an si 7 luni
Copilul tau continua antrenamentul urcatului scarilor si al cataratului pe mobilier si nu se lasa batut pana nu biruieste in a le stapani. Momentan, mai are nevoie de un mic impuls din partea ta sau de sprijinul in propriile manute pentru a "escalada" mobila sau alte obiecte inalte.
In rest, copilul se plimba nestingherit prin toata casa, avand autonomie completa in ceea ce priveste mersul de unul singur. Din dorinta de a ajunge rapid la unele jucarii sau la anumite persoane, va incerca sa alerge catre ele, insa aceasta abilitate nu ii va reusi pe deplin. Va mai lua cateva cazaturi si julituri pana va reusi, insa este un antrenament util pentru a stapani cu succes, in viitor, aceasta abilitate motrica.
Este important sa fii foarte atenta la el, deoarece este apt din punct de vedere fizic sa se dea singur jos din patut, sa deschida usi, sa se bage in masina de spalat sau sa faca alte activitati care i-ar putea pune in pericol siguranta.
Comunicarea copilului la 1 an si 7 luni
Vocabularul copilului de 19 luni poate ingloba intre 10 si 50 de cuvinte. In fiecare zi, copilul te va surprinde cu sunete si cuvinte noi. Reuseste sa combine doi termeni in timpul vorbirii, dar probabil ca va intampina ceva dificultati in a forma propozitii. Important este ca prichindelul tau incepe sa recunoasca si rosteasca verbe sau asa-numitele cuvinte "de actiune": "vino", "pleaca" (pe care il va pronunta, probabil, "peaca"), dar si alte verbe simple.
Le va poci destul de mult in rostire, dar important este ca isi da silinta si incearca sa le invete, ceea ce are au un rol important in dezvoltarea limbajului si a vorbirii. La varsta de 1 an si 7 luni, copilul intelege foarte bine termenii de directie si localizare, precum "sus" "jos", "sub", "deasupra", "afara", "inauntru", si poate incerca chiar sa le pronunte in situatiile adecvate.
Cel mic incepe sa inteleaga si sa asocieze cuvintele cu obiectele atunci cand i le indici cu degetul sau i le pronunti. Este, de asemenea, capabil sa-si recunoasca o buna parte din partile sale anatomice. De exemplu, daca il intrebi unde este nasucul sau gurita, copilul ti le-ar putea indica cu degetul.
Copilul este la o varsta la care este interesat de tot ce fac ceilalti si la care ii place sa imite tot. Asadar, va cauta constant compania celor din jur, pentru a interactiona si socializa, dar mai ales pentru a-i imita. Va prefera mai mult compania unuia dintre parinti, parand chiar ca il iubeste mai mult.
Poate fi destul de frustrant pentru celalalt parinte, insa nu inseamna ca il iubeste mai putin. De exemplu, majoritatea copiilor este mai atasata de mame, intrucat acestea sunt mai prezente in viata lor, fiind principalele persoane care au grija de ei. Este importanta implicarea ambilor parinti in cresterea si ingrijirea copilului, astfel incat sa se evite formarea unor astfel de preferinte.
Somnul copilului la 1 an si 7 luni
La varsta de 19 luni, copilul inca mai doarme in jur de 12-13 ore zi, cele mai multe dintre acestea desfasurandu-se pe timpul noptii - 11-12 ore. Chiar daca cei mai multi copii pot renunta, la aceasta varsta, la somnul din timpul zilei, specialistii sustin ca puiul de somn de dupa-amiaza are un rol esential in reincarcarea bateriilor organismului celui mic si in pregatirea lui pentru o noua sesiune de joaca si alergatura pe afara sau prin casa.
In plus, somnul are un rol foarte important in cresterea lui. Specialistii sustin ca, la varste mici, copiii cresc cel mai mult in timpul somnului. Ora de culcare si de trezire ale copilului ar putea fi usor devansate incepand cu aceasta varsta. Copilul ar putea adormi mai devreme decat de obicei, datorita faptului ca oboseste mai repede.
Cu cat capata mai multa mobilitate in miscari si mai multa autonomie, copilul este dornic sa exploreze mai multe lucruri din jur si abia daca sta locului o clipa. Oboseste si i se face somn mai repede. Este singura schimbare care apare in rutina sau programul lui obisnuit de somn. In rest, poti pastra absolut toate obiceiurile si activitatile pe care le faceai cu el, inainte de culcare.
Copilul devine si mai matinal, pe masura ce creste, din cauza faptului ca adoarme foarte devreme, seara. Nu ar trebui sa te surprinda acest aspect, deoarece este normal.
Articole si informatii utile despre bebelusul de 19 luni (1 an si 7 luni)
Invatarea copilului la olita. Trucuri testate de mamici
Lucruri surprinzatoare pe care le fac copiii mici
Mediul perfect pentru somnul copilului mic
Minciuni pe care parintii le spun copiilor. Gresesc sau nu?
11 produse si accesorii de plaja pentru bebelusi si copii mici
Alimentatia copilului la 1 an si 7 luni
In aceasta etapa a copilariei, cel mic ar putea fi apt sa utilizeze singur lingurita in timpul mesei, insa daca nu o face inca, nu te ingrijora. Nu toti copiii stapanesc aceasta abilitate la varsta de 19 luni. Important este sa il incurajezi sa foloseasca tacamurile, pentru a se obisnui cu ele si a invata cum sa le utilizeze corect, atunci cand va fi pregatit.
Probabil ca cel mic a gustat deja din foarte multe tipuri de alimente solide. Insa daca mai exista alimente la care a facut mofturi pana acum, dar pe care tii cu tot dinadinsul sa le introduci in meniul lui, datorita valorilor nutritionale importante pentru cresterea lui, incearca sa le strecori in preparate si retete care sunt pe placul lui.
Meniul zilnic al copilului de 19 luni trebuie sa fie echilibrat din punct de vedere nutritional si sa contina categorii variate de alimente, astfel incat sa contribuie la cresterea si dezvoltarea lui. Incearca sa nu lungesti o masa mai mult de 20-30 de minute, deoarece prichindelul isi va pierde rapid rabdarea.
Daca nu reusesti sa ii dai sa manance toata portia in acest interval de timp, cat este concentrat, s-ar putea sa ramana nemancat si sa izbucneasca un scandal, daca isi pierde rabdarea si il fortezi sa pape.
Sursa foto: