Copilul mic al zilelor noastre este supraincarcat cu teme, invata sa discute despre subiecte ca recesiune, moarte, razboi, cutremure de la varste foarte fragede si deprinde vreo 2-3 limbi straine simultan. Parintii vor sa il transforme fie intr-un Einstein clasic, fie intr-un Bill Gates al zilelor noastre. Nu uita sa iti lasi copilul sa fie copil si sa savureze momentele unice ale copilariei!
Copiii moderni sunt suprasolicitati!
Daca scanam astazi un program de activitati al unui copil de 2-4 anisori, vom vedea ca pe lista se inghesuie cu generozitate o multime de lucruri care nu au nimic de-a face cu activitatile pe care le faceai tu cand erai copil. In locul julitarilor, cataratului in copaci sau al sotronului regasim:
-
cursuri de informatica;
-
sport de performanta;
-
cursuri de limba engleza;
-
clase de actorie;
-
dansuri;
-
cercuri de matematica;
-
cercuri de dezvoltare ale imaginatiei si creativitatii;
-
jocuri pentru dezvoltarea inteligentei etc.
Copiii mici sunt suprasolicitati din dorinta parintilor de a deveni adulti inteligenti, prosperi si descurcareti. Insa copiii nu mai apuca sa se bucure de acele activitati banale, intuitive ale ideii de a fi copil.
Ce nu stiu parintii despre copiii lor?
Nu trebuie sa iti inscrii copilul la astfel de cursuri ori clase costisitoare si extrem de solicitante pentru el. Micutul tau invata din fiecare miscare pe care o face. Copiii invata prin joc si joaca, prin explorarea activa si continua a lucrurilor din jur, care-i hranesc imaginatia si nu neaparat prin atelierele si cursurile pe care i le impui tu.
Micutul tau are o multime lucruri de invata din simpla explorare prin rupere, atingere, aruncare sau distrugere a unei cutii de carton de exemplu. Nu pare, nu-i asa? Insa specialisti sustin ca pentru ei aceasta cutie are o anumita semnificatie. Ei sutin ca jucariile moderne complicate care ofera micutului totul la-ndemana pentru a se descurca impiedica dezvoltarea si "goana" micutilor in setea de cunoastere.
Atunci cand vezi ca bebelusul tau arunca continuu jucarii pe jos sau le azvarle pur si simplu din patut ai tendinta sa te enervezi si sa vezi acest comportament ca pe o purtare neadecvata. Dar stiai ca facand acest lucru, copilul tau invata ce este gravitatia?
Lasa-i copilului spatiu si timp pentru joaca sia activitati nestructurate, neorganizate si neplanificate pentru a-l ajuta sa descopere lucruri si sa gandeasca singur. Jocul simplu, intuitiv sau cu alti copii contribuie din plin la dezvoltarea lui.
Cum il poti ajuta pe copil sa se bucure de copilaria lui?
Incurajeaza joaca aleatorie si spontana a copilului!
Daca vrea sa alerge fara noima, lasa-l! Daca tipa pana la surzenie in timp ce asculta o muzica, lasa-l! Permite-i sa faca mici prostioare specifice copilariei, fara a-l certa sau pedepsi pentru asta. Permite-i copilului sa experimenteze juliturile in genunchi, cazutul direct pe burtica in timp ce alearga fara tinta, deoarece fac parte din procesul de "calire" prin care am trecut toti. Nu fi supraprotectoare cu el!
Limiteaza numarul de cursuri si ateliere la maxim 2 pe sezon!
Nu incerca sa epuizezi toate domeniile de invatat ale copilului intr-un singur semestru sau an. Limiteaza-te la 2 astfel de activitati educative pentru micutul tau si lasa-i in rest timp pentru relaxare si distractie. Lasa-l sa traiasca activ bucuriile copilariei!
Implica-l in activitati care presupun contactul cu alte persoane!
Incurajeaza mai mult petrecerea timpului cu alti copii si alte persoane, decat timpul petrecut singur cu jucariile sau cu televizorul ori calculatorul. Invata-l jocurile copilariei tale si incurajeaza-l sa se bucure de ele cu alti copii: sotronul; elasticul; leapsa; frunza; mima; castelul; Flori, fete si baieti etc.
Mai lasa din cand in cand rutina deoparte!
Este bine si folositor ca un copil sa aiba un program bine pus la punct in fiecare zi. Daca ai ocazia sa iesi un pic din rutina si ti se propun diverse acrtivitati neplanificate, dar interesante si distractive, de catre prietene sau alte mamici (mers in parc, la piscina, la padure, la muzeu etc.), nu sta pe ganduri. Acestea pot fi extrem de folositoare in dezvoltarea copilului si se va si bucura si distra foarte tare.
Introdu cu zagrcenie calculatorul si televizorul in viata copilului!
Daca nu vrei sa devina dependent de ele, trebuie sa urmezi cu strcictete regulile specialistilor cu privire la timpul de folosire a acestor dispozitive in viata lui. De asemenea, evita sa il incurajezi prea mult sa petreaca timp in fata lor cumparandu0-i foarte multe jocuri, dvd-uri cu desene etc. Este mai important pentru el sa ia contact cu alti copii si sa descopere jocurile dragalase ale copilariei si sa se bucurte de ele.