Acizi grasi esentiali
Acizii grasi esentiali sunt necesari inca din fasa. Ei ajuta la crearea celulelor organismului, la dezvoltarea si functionarea sistemului nervos si a creierului. Acizi grasi ajuta la absorbtia nutrientilor in organism si intaresc sistemul cardiovascular. Si sistemul imunitar are de beneficiat de pe urma acestora.
Cele mai recomandate alimente pentru acizii grasi sunt: semintele, alunele, nucile, ulei de soia, de canola, oua, peste etc.
Vitamina C
Ajuta la repararea celulelor organismului, a globulelor rosii din sange si a tesuturilor. Are rolul de a mentine sanatatea gingiilor celui mic si de a intari vasele de sange. Vitamina C grabeste procesul de vindecare si tine infectiile a distanta.
Exista o multime de surse alimentare din care copilul poate beneficia de aceasta vitamina: citrice, kiwi, papaya, broccoli, pepene galben, capsuni, mango, rosie, spanac, grepfrut roz, banana.
Calciu
Cele mai importante surse de calciu sunt laptele si lactatele. Insa acesta mai poate fi procurat si din sucuri de portocale, paine si lapte de soia fortifiate.
Vitamina E
Vitamina E este esentiala in protejarea celulelor de actiunea radicalilor liberi. Ajuta la regenerarea celulara si intareste sistemul imunitar. Intervine si la nivelul proceselor celulare.
Pentru a procura vitamina E in organism copiii trebuie sa manance alimente ca migdale prajite, seminte de floarea soarelui, unt de migdale, spanac, broccoli, ulei de soia, mango.
Vitamina D
Aceasta vitamina este destul de greu de obtinut din alimente. Putinele produse care o contin sunt somonul, iaurtul si sucul fortifiat sau galbenusul de ou. Mai exista si alte preparate care sunt imbogatite cu vitamina D si care pot fi date copiilor.
Vitamina A
Joaca un rol esential in imbunatatirea vederii si a dezvoltarii osoase. Ca multe alte vitamine, si aceasta ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea de infectii si de boli. Promoveaza si cresterea si dezvoltarea tesuturilor din organism, inclusiv parul, unghiile si pielea.
Printre alimentele care furnizeaza copilului vitamina A se numara morcovul, cartoful dulce, spanacul, pepene galben, caise, ardei gras rosu, mango, broccoli, mazare, piersici sau papaya.
Fier
Fierul este esential pentru organismul copilului. Deficienta de fier este frecventa printre copii si duce la anemie. El ajuta la formarea hemoglobinei, la transportarea oxigenului si pigmentului rosu in sange etc.
Printre sursele alimentare bogate in fier sunt incluse: fulgi de ovaz fortifiati cu fier, cereale fortifiate, soia, fasole boabe, linte, spanac, paine integrala, stafide.
Potasiu
Unul dintre cele mai cunoscute alimente bogate in potasiu este banana. In afara acesteia, mai pot fi consumate si cartofi copti, prune, stafide, suc de rosii, suc de portocale, seminte de floarea soarelui, spanac, pepene galben sau pepene rosu.
Magneziu
Magneziul este esential pentru sanatatea oaselor si ajuta la functionarea optima a inimii. El are efecte benefice si asupra sistemului imunitar si ajuta la mentinerea sanatatii musculare si la functionarea sistemului nervos.
Printre alimentele cu magneziu recomandate copiilor se numara: alune prajite, soia, spanac, halibut, paine integrala, linte, avocado sau banana.