Anemia cu deficit de fier (Anemia feripriva) la copii

/ / Modificat: 2014-01-12
Anemia cu deficit de fier (Anemia feripriva) la copii





 

Anemia cu deficitul de fier la copii este o afectiune la care sunt predispusi mai ales copiii in perioadele de dezvoltare.

Copilul meu pare palid si slabit? Poate avea anemie?

Da. Semnele tipice ale anemiei sunt pielea palida si oboseala. Alte semne includ: batai rapide ale inimii, iritabilitate, pierderea apetitului, unghii casante si umflarea sau tumefierea limbii. In schimb, un copil cu anemie poate sa nu aiba niciun simptom(aproximativ 7% din copiii de 1 an diagnosticati cu anemie).

Ce este anemia si care sunt cauzele?

Oamenii devin anemici cand celulele rosii ale sangelui nu transport suficient oxigen la tesuturi. Conditii variate pot determina aparitia anemiei. Acestea includ o boala genetica, numita siclemie- la nivelul celulei rosii, eritrocitului apare procesul de siclizare, distorsiunea celulei ce ia forma de secera si devine rigida. Totusi cea mai frecventa cauza de anemie este deficienta de fier.

Organismul uman are nevoie de hemoglobina, pigmentul rosu transportor de oxigen din sange. Daca copilul tau nu are suficient fier, el va avea mai putine celule rosii in sange, iar acestea vor fi mai mici, astfel tesuturile organismului vor primi mai putine oxigen decat ar trebui.

Copii sunt mai predispusi la anemie in perioadele de crestere rapida cand au nevoie de mai mult fier si nu intotdeauna il primesc. Totusi anemia feripriva (cu deficit de fier) nu apare peste noapte ci este cauzata de o deficienta relativ severa care se dezvolta in timp.

Deficitul de fier poate sa apara din diferite cauze: o dieta saraca in fier, pierderi de sange (in tractul intestinal, de exemplu) si o absorbtie scazuta a fierului.

Este anemia periculoasa?

Poate fi! In afara de simptomele mentionate mai sus, un copil anemic poate suferi probleme mentale sau fizice permanente(in timp ce deficitul de fier poate fi corectat, componenta fizica sau mentala nu este intotdeauna reversibila). Copiii cu deficit de fier sunt deasemenea predispusi la intoxicatii sau infectii.

O deficienta de fier care nu este suficient de severa pentru ca sa apara anemia poate cauza probleme ca de exemplu scaderea atentiei si a vigilentei.



Copilul meu prezinta risc de anemie?


Copii intre 9 si 24 luni au un risc crescut datorita varstei.

Copii cu un risc crescut pentru anemie sunt:

  • Cei care nu primesc in alimentatie suficient fier pentru a le satisface nevoile(la aceste varste se administreaza lapte praf fortifiat si cereale pentru copii fortifiate).



  • Cei care beau prea mult lapte. Laptele ofera nutrienti importanti in dieta copilului dar are o concentratie scazuta de fier si deasemenea impiedica absorbitia fierului in organism. Daca copilul tau bea mult lapte, acest lucru poate inlocui consumul de alimente bogate in fier.



  • Cei cu alergie la laptele de vaca, nediagnosticati. Un copil alergic care consuma lapte poate avea sangerari intestinale, care pot duce la anemie.



  • Ar trebui sa vorbesc cu doctorul?

    Da, daca observi orice semn al anemiei, vorbeste cu doctorul copilului. Pentru ca sa determine daca copilul este anemic, doctorul ii va face un test de sange care masoara nivelul de hemoglobina si nivelul hematocritului (procentul celulelor rosii din sange).

    Pot preveni ca copilul meu sa devina anemic?

    Poti preveni deficitul de fier la copilul tau. Iata cum:

  • Limiteaza consumul de lapte la 500-700 ml pe zi.



  • Hraneste copilul tau cu cereale fortifiate cu fier si alte alimente bogate in fier (carne macra, carne de pasare, peste, orez, paine, cereale, legume verzi, oua, legume).



  • Ofera-i multe fructe si legume bogate in vitamina C (de exemplu: portocale, capsuni, kiwi, avocado, pepene).



  • Daca ii oferi copilului o dieta vegetariana ar trebui sa vorbesti cu un nutritionist pentru a te asigura ca copilul tau primeste suficient fier.



  • Cum este tratata anemia la copil?

    Este important sa maresti aportul de fier al copilului tau, dar schimbarile dietetice nu sunt intotdeauna suficiente pentru corectarea anemiei. Copilul tau poate avea nevoie si de un supliment de fier.

    Fierul este cel mai bine absorbit pe stomacul gol, dar poate da dureri de burta si poate avea si un gust neplacut, de aceea este posibil ca doctorul sa te sfatuiasca sa ii dai copilului suplimentul cu mancare. Doctorul tau va verifica din nou nivelurile hemoglobinei/ hematocritului dupa o luna sau doua de administrare de supliment.

    De obicei dureaza aproximativ doua luni pentru ca celulele sanguine sa revina la normal, apoi alte 6-12 luni pentru a reface depozitele de fier. Dupa aceea, fierul copilului tau poate fi mentinut cu o dieta bogata in fier.

    Pot sa ii dau copilului meu un supliment de fier, preventiv?

    Suplimentul de fier este folositor in multe situatii, dar foarte mult fier poate fi otravitor, asa ca vorbeste cu doctorul tau inainte sa ii dai copilului tau suplimente de fier.

    Daca ai in casa suplimente de fier (sau vitamine care contin fier), asigura-te ca le tii incuiate si intr-un loc unde copilul tau nu poate ajunge. Fierul este o cauza majora de intoxicatii accidentale.

    Ana Maties

    Redactor Copilul.ro


    Articole recomandate

    Citeste si despre