Care este cauza aparitiei negativismului la copii?
Asadar, negativismul este adesea prezent in randul copiilor mici, in special la cei de 2 ani, dar si la adolescenti si este experimentat intr-o multime de forme. Unele sunt normale si fac parte din dezvoltare, iar daca sunt ajutati acestia le depasesc rapid. Altele dintre ele pot pune probleme sociale sau emotionale copilului si il poate impiedica sa se adapteze in grupuri si comunitati. Exista mai multe forme de manifestare a negativismului la cei mici.
O forma apare in copilaria timpurie si este cunoscuta sub forma negativismului activ. In cadrul acestuia cei mici aleg sa nu respecte reguli si chiar sa le incalce, facand opusul lor. De exemplu, daca ii spui micutului sa nu puna pantoful pe masa, el va face exact invers imediat ce tu te uiti in alta parte sau nu mai esti atenta la el. Psihologii explica aparitia negativismului la copii mici prin dezechilibrul care se formeaza intre dorintele copilului si refuzurile dese pe care le primeste din partea parintilor.
Cum se manifesta negativismul la copii?
Exista pe de-o parte cateva caracteristici clare in care se incadreaza un copil care manifesta emotii negative, iar pe de alta parte o serie de manifestari sau simptome specifice.
- crizele de isterie sau accesele de furie frecvente;
- certurile dese cu cei din jur;
- temperamentul coleric;
- neascultarea si incalcarea regulilor;
- invinuirea altora pentru actiunile lui;
- agresivitate fizica asupra celor din jur;
- tendinta de a fi razbunator.
Simptomele includ:
- tristete;
- apatie;
- frica;
- izolare sociala;
- furie;
- tendinta de depresie etc.
Cum il ajuti pe copil sa depaseasca emotiile negative?
Nu il pedepsi pentru comportamentul lui! Nu uita ca la varste mici manifestarea acestor emotii este normala si face parte din dezvoltarea copilului. A-l pedepsi pentru ceva ce vine in mod natural in comportamentul lui il poate deruta si frustra. Este mai important sa il ajuti sa invete mai multe despre emotii si despre manifestarea emotiilor si recunoasterea lor.
Invata-l sa recunoasca emotiile!
Exista tot felul de joculete si metode prin care poti ajuta copilul sa invete cum se manifesta emotiile. Este important sa il inveti cum "arata" tristetea sau bucuria prin prisma comportamentului, a grimaselor si gesticulatiilor.
Invata-l apoi pe cel mic sa isi exprime verbal propriile trairi!
Este important sa ii vorbesti mereu despre diverse emotii pe care le manifesta oamenii si cum se caracterizeaza ele in comportament. Vorbeste-i despre tristete, bucurie, furie si formele lor de manifestare de cate ori ai ocazia, iar daca ai si exemple sau situatii care pot justifica explicatiile tale cu atat mai bine.
Nu incerca sa ii vorbesti numai de emotiile pozitive in incercarea de a-l proteja de cele negative. Copii trebuie sa stie toate tipurile de emotii cu care se poate confrunta oamenii pentru a le putea identifica la el. In acest fel isi va putea da seama mai tarziu cum trebuie controlate si abordate corect.
Pune-i tot timpul intrebari cu privire la manifestarea emotiilor!
Un copil care manifesta emotii negative poate fi descris, de exemplu, in felul urmator: tipa, sparge, arunca, se tavaleste pe jos, fuge, se razvrateste, da din maini si din picioare, se retrage si se izoleaza, nu vorbeste, este tot timpul trist si asa mai departe.
Este important sa il ajuti sa descopere si sa identifice aceste sentimente ajutandu-l cu intrebari. In loc sa il pedepsesti, mai bine incearca sa il ajuti sa se descurce cu propriile emotii si sa le depaseasca.
Ii poti pune tot felul de intrebari: ce simti in acest moment? ce te-a determinat sa tipi sau sa arunci? cine sau ce anume te-a suparat? crezi ca un asemenea comportament te ajuta sa rezolvi ceva? ce pot face pentru a se simti mai bine?
Invata-l sa reactioneze calm si cu prudenta data viitoare cand mai se simte astfel si sa vorbeasca cu tine despre ce simte si ce doreste inaintea de a reactiona comportamental. Copiii trebuie ajutati sa faca fata emotiilor negative, nu sa fie pedepsiti pentru ele!