Copilul la 29 – 30 de luni (2 ani si 5-6 luni) incepe sa devina o provocare pentru parinti mai ales atunci cand refuza sa imparta sau cand nu vrea decat sa castige si nu poate accepta o infrangere.
Acum posesivitatea asupra jucariilor este in plina dezvoltare si poate fi dificil sa il determini sa isi imparta jucariile sau sa le retuneze daca nu ii apartin.
La acesta varsta poate fi si mai dificil sa te desparti de copilul tau chiar si pentru o noapte, mai ales cand iti spune cu glasul tremurand si ochisorii umeziti de lacrimi "nu pleca", insa este bine pentru parinti sa petreaca putin timp singuri.
Mai ales ca pentru copilul de 2 ani si jumatate doar momentul plecarii este trist, el isi va vedea de joaca indata ce ai plecat.
Separarile de scurta durata il vor ajuta sa capete incredere in sine, dar si in tine pentru ca stie ca, desi ai plecat, te vei intoarce la el asa cum ai promis.
La varsta de 2 ani si 5-6 luni (29-30 de luni), copilul devine tot mai posesiv cu lucrurile sale si crede ca i se cuvine tot. Egocentrismul specific varstei ti-ar putea da multe batai de cap in disciplinarea lui, insa cu rabdare si perseverenta, iti poti ajuta prichindelul sa fie mai generos si sociabil cu cei din jur. Disciplinarea si educarea copilului devin mai facile pe masura ce copilul invata sa vorbeasca si sa inteleaga mai multe lucruri! Descopera noutatile si surprizele pe care ti le rezerva copilul in dezvoltarea lui la varsta de 2 ani si jumatate!
Dezvoltarea fizica a copilului la 2 ani si 5-6 luni
Ansamblul de abilitati motrice de care da dovada copilul la aceasta varsta este completat de noi aptitudini fizice: este apt sa mearga pe varfuri si sa stationeze in aceasta pozitie cateva secunde si chiar sa stea intr-un picior si sa-si mentina echilibrul cateva secunde. In activitatile si joaca de zi cu zi, copilul cocheteaza, in continuare, cu alergatul, cataratul si saritul cu ambele picioare.
Joaca in aer liber este importanta pentru dezvoltarea si perfectionarea tuturor acestor abilitati. Prichindelul are ocazia sa misune in voie in aer liber, sa isi perfectioneze abilitatea de a arunca cu mingea in fata si in spate si de a dobandi alte aptitudini esentiale in cresterea lui. Potrivit specialistilor, la varsta de 2 ani si jumatate, creierul copilului atinge in jur de 80-90% din dezvoltarea si volumul pe care il va avea la varsta de adult.
Sistemul lui imunitar este mult mai puternic, iar conformatia corporala incepe sa se schimbe, pe fondul dezvoltarii musculaturii si cresterii oaselor.
Comunicarea copilului la 2 ani si 5-6 luni
Copilul sta destul de bine la capitolul comunicare. Dezvoltarea limbajului este destul de avansata. Achizitioneaza zilnic cuvinte noi in vocabular si se joaca cu ele pentru a forma propozitii din ce in ce mai complexe. Efortul tau de pana acum de a-l invata sa-si exprime emotiile in cuvinte incepe sa dea roade.
Sentimentele negative care il incearca vor fi exprimate din ce in ce mai des in cuvinte. Continua sa-l inveti sa foloseasca limbajul si vorbirea pentru a-si exprima trairile si sa renunte la comportamentele indezirabile precum muscat, lovit, tavalit pe jos etc. Este important sa ii explici ca problemele lui au mai multe sanse de a fi rezolvate daca le discuta cu tine, nu daca le exemplifica prin comportamente.
Chiar si la aceasta varsta, copilul intelege mult mai multe cuvinte decat poate exprima, abilitate de care trebuie sa profiti in efortul de a-l disciplina. Este capabil sa inteleaga si sa urmeze instructiuni din ce in ce mai complexe.
Comportamentul si dezvoltarea sociala ale copilului la 2 ani si 5-6 luni
La varsta de 29-30 de luni, copilul manifesta un interes mai crescut ca niciodata pentru joaca in grup si pentru interactiunile cu alti copii. Insa chiar daca este dornic sa stea in compania copiilor, nu inseamna ca este si nerabdator sa imparta jucarii si lucruri cu ei.
Este la varsta posesivitatii, in care crede ca totul i se cuvine si nu accepta niciun refuz din partea ta sau a celorlalti. Tine de tine si de efortul de disciplinare sa-l inveti cum sa imparta lucrurile cu ceilalti si sa fie generos. Pentru acest lucru, este important sa il integrezi de mic in colectivitati, sa organizezi frecvent intalniri de joaca si sa il tii mereu printre copii.
Prichindelul reuseste sa invete cel mai usor abilitati sociale si norme de comportament din interactiunea cu alti copii de varsta lui. Pe langa faptul ca il invata sa fie mai sociabil, jocurile de grup il ajuta sa-si depaseasca timiditatea fireasca varstei, sa coopereze cu alti prichindei si sa imparta jucarii si lucruri cu acestia. Este momentul potrivit si pentru trecerea de la scutec la olita, daca nu ai inceput deja acest proces.
Tranzitia trebuie sa se faca intotdeauna treptat si cu multa rabdare. Familiarizeaza-l mai intai cu olita, invata-l cum sa stea pe ea si asaza-l din cand in cand, poate ai noroc si face si treaba mica. Daca micutul da semne de iritare cand il pui pe olita sau pare sa nu fie dornic sa se imprieteneasca cu ea, nu il forta. Mai asteapta o perioada, deoarece nu este inca pregatit.
Articole si informatii utile despre copilul de 29 - 30 de luni (2 ani si 5-6 luni)
Grasimile in alimentatia copilului
Zgomotele si copiii, cand sunt o problema?
Cum faci curtea casei sigura pentru copii?
Raul de masina/miscare la copii
Jucarii cu rol stimulativ pentru copii
Cum reduci zaharul din alimentatia copiilor?
Ghid de sanatate pentru copilul tau
Jocuri si activitati pentru dezvoltarea atentiei la copii
Somnul copilului la 2 ani si 5-6 luni
La aceasta varsta, prichindelul tau are nevoie, in medie, de 13 ore de somn pe zi, dintre care 9-11 ore se desfasoara in timpul noptii si doar 1-2 ore, in timpul zilei. Media zilnica de ore de somn difera de la un prichindel la altul, in functie de ritmul propriu de dezvoltare al fiecaruia. Schimbarile care apar in comportamentul de somn al copilului nu sunt surprinzatoare pentru multi parinti.
Acestia se confrunta adesea cu refuzul prichindeilor de a adormi la ora stabilita in program. O face fie din frica de intuneric si de a ramane singur in camera, fie din prea multa oboseala. Cert este ca trebuie sa incerci sa respecti rutina de somn a acestuia si sa il obisnuiesti sa adoarma la ora la care trebuie, indiferent de motiv.
Pe masura ce creste si devine mai constient de mediul inconjurator si de oportunitatile pe care acesta i le ofera in dezvoltare, copilului nu ii mai ajung orele dintr-o zi pentru a misuna de colo pana colo si pentru a descoperi lucruri noi.
Alimentatia copilului la 2 ani si 5-6 luni
Meniul copilului de 2 ani si jumatate cuprinde aproximativ toate tipurile de alimente pe care le mananca un adult, insa este important sa ii dai sa pape doar preparate hranitoare si bogate in vitamine si minerale esentiale pentru cresterea lui armonioasa. Meniul zilnic al copilului este format din 3 mese principale si 2 gustari.
Este important sa asezi copilul la masa cu toata familia si sa il inveti sa manance ordonat. Probabil ca deja ai inceput sa-l inveti bunele maniere la masa, insa daca nu ai facut-o, este timpul sa educi copilul cu privire la eticheta din timpul mesei. Copilul reuseste sa manance mai ordonat, sa ridice paharul sau cana cu o singura mana si sa fie cuminte la masa, dar nu mai mult de 20-30 de minute.
Nu prelungi masa copilului mai mult de jumatate de ora, intrucat isi va pierde rabdarea si va incepe sa se foiasca si sa se joace cu mancarea. Chiar daca tu si taticul stati mai mult la masa, permite-i copilului sa se ridice dupa 20 de minute.
Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul la 2 ani si 5-6 luni? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!