Contradictii frecvente privind sanatatea copiilor. Cine are dreptate?

| | Actualizat: 2011-06-03 16:33:01

Contradictiile sau controversele medicale sunt frecvente in viata tuturor, dar multe dintre ele se reflecta in alegerile pe care le facem pentru copii. De cate ori nu ti s-a intamplat sa ti se spuna ca acetaminofenul este mai bun decat ibuprofenul la copii sau invers? Sau sa ai dubii daca sucul de portocale este mai bun ca cel de mere? Pana la urma cine are dreptate? Sa ne lamurim cu privire la cateva dintre cele mai frecvente neintelegeri!

Acetaminofen sau ibuprofen?

Specialistii sustin ca atunci cand vine vorba de tratarea durerilor si de scaderea febrei la copii ibuprofenul este mai bun ca acetaminofenul. Primul si-a dovedit o mai buna eficienta in durerile provocate de entorse, fracturi sau alte leziuni. In plus, ibuprofenul are si calitatea de a fi antiinflamator spre deosebire de contracandidatul lui, ceea ce ajuta si la reducerea umflaturilor sau a altor inflamatii si are si un efect pe termen mai lung decat acetaminofenul.

Sapun simplu sau antibacterian?

Nu exista nicio dovada sau studiu care sa ateste ca sapunurile cu efect antibacterian sunt mai utile si eficiente decat celelalte tipuri de sapunuri. Este adevarat ca acestea ajuta la combaterea multiplelor boli provocate de bacterii care patrund in organism de pe manutele copiilor.

Numai ca majoritatea bolilor frecvente la copii ca racelile, gripele sau afectiunile intestinale sunt provocate in mare parte de virusuri, iar sapunul antibacterian ajuta prea putin in acest sens. In plus, specialistii sunt ingrijorati din cauza unui compoment din sapunurile antibacteriene. Acestea contin triclosan despre care s-a descoperit ca ar creste rezistenta germenilor la anumite antibiotice.

Televizor sau jocuri video?

Copilul nu trebuie sa petreaca prea mult timp la niciunul dintre ele. Insa jocurile video au anumite avantaje in fata folosirii tv-ului. In cadrul jocurilor copilul se implica de multe ori si fizic, activ si mintea ii este pusa la contributie. Pe cand la televizor acesta nu face decat sa priveasca anumite programe, fara a contribui cu nimic in dezvoltarea lui.

Termometru rectal sau de ureche?

Medicii sustin ca cel mai eficient in masurarea temperaturii corporale a bebelusilor este termometrul rectal. In plus, tremometrul de ureche este mult mai greu de utilizat si necesita o fixare precisa pentru acuratetea rezultatelor.

Nuggets sau burgeri?

Daca nu mai poti face fata rugamintilor copilului cu privire la anumite alimente interzise de obicei in alimentatia lui, asa cum sunt nuggets-ii sau burger-ii, atunci alege-i pe cei din urma. Se pare ca burgerii contin de 3 ori mai mult fier decat micile snitele de pui, ceea ce contribuie la combaterea anemiei, o boala frecventa printre copii.

In plus, produsele de tip nuggets sunt de obicei prajite, pe cand burger-ii sunt facuti la gratar. Iar vita este o sursa de proteine mai buna ca puiul. Prajelile adauga calorii la greutatea copilului si contribuie la cresterea colesterolului din sange. Cel mai indicat este sa eviti sa i le cumperi semi sau gata preparate din supermarketuri sau fast-food si sa i le prepari chiar tu. Sunt mult mai sanatoase pentru ca folosesti ingrediente proaspete si eviti conservantii.


Suc de mere sau de portocale?

Probabil ca te gandesti ca ambele sunt inofensive si au multiple calitati pentru sanatatea micutului. Insa medicii avertizeaza ca sucul de mere poate crea probleme digestive copilului, precum diaree, balonare, crampe abdominale. De asemenea exista un dezechilibru in continutul sucului de mere intre fructoza si glucoza care il face greu de digerat de stomacelul prichindeilor. Sucul de portocale este mai "prietenos" cu burtica micutilor si contine doze egale de fructoza si glucoza. De asemenea, el este adesea fortifiat cu vitamina C si calciu, extrem de benefice pentru sanatatea prichindeilor.

Apa potabila sau imbuteliata?

Greu de crezut sau nu, specialistii sustin ca cea mai buna alegere pentru copii ramane apa de la robinet sau potabila. Aceasta este bogata in fluor, ceea ce reprezinta un avantaj pentru copii. Daca acestia nu primesc suficient fluor au probleme cu dentitia, putand aparea caderea timpurie a dintisorilor.

Citeste si despre