Ajuta copilul sa citeasca mai usor!

| | Actualizat: 2014-01-02 16:53:29

Nu este niciodata prea devreme sa il inveti pe copilul tau tainele cititului. Nu trebuie sa speri ca un copil de 3 ani va reusi sa citeasca cursiv un text, dar nici sa nu il subestimezi considerand ca este "prea mic" pentru a-l educa in acest sens. Inca din perioada prescolara iti poti ajuta copilul sa citeasca mai repede si mai usor!

Intre 3 si 6 ani specialistii sustin ca este esential nu atat sa invete mecanic sa citeasca, ci mai degraba sa se apropie de carti si de lumea povestilor.

Foloseste cartile pentru a te apropia de copil!

Creeaza din citit o perioada speciala pe care o petreci cu micutul tau! Stabileste un program de citit zilnic, o locatie confortabila si distrati-va impreuna descoperind lumea povestilor pentru copii.

Cititul de povesti inainte de culcare este clasic, insa incearca sa alegi si alte momente din zi in care sa ii citesti povesti, sa fie acela momentul vostru special.

Alege carti cu imagini mari si vorbeste-i despre ele!

Nu ii citi din carti care contin doar scris. Alege carti care au si imagini, pentru ca micutul tau va dori sa vada din ce citesti, iar cuvintele insirate nu sunt chiar atractive pentru el. Exista riscul sa ii pierzi atentia in timpul povestii. Foloseste-te de imagini atunci cand povestesti asociind spusele tale cu imaginile. Acest lucru pregateste copilul prescolar pentru initierea in citit, moment in care va folosi imaginile pentru a cauta indicii despre ceea ce "spune" fiecare pagina si pentru a recunoaste cuvinte.

Fii expresiva atunci cand ii citesti povesti!

Fii expresiva si citeste-i cu intonatia potrivita! Razi cand ii citesti despre ceva amuzant, iar cand un personaj este suparat fa o fata trista si coboara tonalitatea vocii pentru a exprima sentimentele lui. Reprodu anumite sunete (de animale, de ploaie, de vant etc.)

pe masura ce le identifici in poveste. Canta daca gasesti un pasaj care vorbeste despre un cantecel. In acest fel ii vei arata ca povestile pot prinde viata si cat de minunat este acest univers fantastic. Il vei apropia mai mult de carti pe masura ce creste!

Alege carti care se potrivesc intereselor copilului!

Alege subiecte potrivite sferei lui de interese. Este la perioada in care descopera animalute, afla ce sunt zanele, ce fac magicienii si cine sunt eroii. Daca micutul tau are deja o preferinta pentru o anumita jucarie sau personaj de desene, alege carti cu tematica asemanatoare. De exemplu, daca ii plac dinozaurii, citeste-i povesti despre dinozauri!

Urmareste cu degetul pe carte in timp ce citesti!

In acest fel il pregatesti pentru primii lui pasi pe care ii va face cand va invata sa citeasca cu adevarat si isi va insusi regulile de baza: ca se citeste de la stanga la dreapta, de sus in jos, ca o carte are coperti etc. In plus, cand va invata sa citeasca primele cuvintele, tot cu degetelul pe carticica va sta pentru a le identifica, asa ca este un pas premergator cititului pe care il poti inavata pe copilul tau!

Implica-l in citirea povestii!

Nu il lasa doar sa stea si sa te asculte! Implica-l mereu in poveste, intrebandu-l diverse lucruri! De exemplu, intreaba-l ce crede ca face un personaj dintr-o anumita imagine pe care i-o arati, cine este personajul principal (dupa ce i-ai spus in prealabil de cateva ori cine este acesta) pentru a-i capta atentia si concentrarea.

Mergi cu el in librarii!

Unii copii ajung pana la varsta scolara pentru a calca cu parintii lor intr-o librarie! Este gresit! Daca vrei ca micutul tau sa citeasca mai usor si sa fie fascinat de acest univers magic al cartilor trebuie sa ii faci cunostinta inca din perioada prescolara cu mediul in care se regasesc toate acestea. Plimbati-va printre rafturi, arata-i diverse carti chiar daca nu sunt potrivite varstei lui. In acest caz, ii explici ca va descoperi povestea din spatele ei la gradinita sau la scoala sau cand va creste mai mare! Este important sa ia contact cu librariile inca de cand e mic! Mergi de cateva ori cu el, iar apoi iti va cere singur sa mergeti acolo!

Nu ii oferi copilului carti doar ca recompensa sau cadou, fa din ele parte din viata lui!

Nu folosi cartile pe post de metode compensatorii ale unui anumit tip de comportament al lui. De exemplu, nu ii spune ca daca papa tot din farfurie, ii vei citi o poveste sau ca merita cartile doar pe post de cadouri! Atunci cand cartile sunt asociate cu ideea de pedeapsa/recompensa de catre copil, isi pierd adevaratul rost pentru care sunt create!

Citeste si despre