Beneficiile sahului pentru copii

| | Actualizat: 2011-05-27 11:38:02

Avantajele si beneficile sahului in dezvoltarea intelectuala a copiilor sunt imense. Mai simplu fie spus, sahul - acest joc clasic de strategie - face copiii mai destepti. Cum? Creste concentrarea, capacitatile intelectuale, memoria, dar si gandirea analitica si abstracta. Iata cele mai importante beneficii ale sahului pentru copii si de la ce varsta poti initia prichindelul in tainele acestui joc!

Concentrarea

Unul dintre cele mai importante beneficii sta in cresterea capacitatii de atentie si concentrare. Sahul implica atentia la orice miscare a adversarului pentru a putea gandi strategia si mutarea urmatoare. Daca se rateaza o miscare, tot jocul poate fi compromis.

Anticiparea

Micutii invata sa anticipeze o anumita miscare sau mutare inainte ca aceasta sa se intample. Ei isi dezvolta capacitatea de a gandi inainte de a actiona, ceea ce ii va ajuta enorm la maturitate si ii va scapa dintr-o multime de situatii jenante sau complicate. Micutii invata sa vizualizeze mental tabla de sah si vizualizeze mai intai in minte miscarile inainte de a le pune in practica. Este important ca atunci cand ii inveti pe copii sah sa ii stimulezi sa isi raspunda mereu la urmatoarea intrebare inainte de a face o mutare "daca as face acest lucru, ce s-ar putea intampla atunci, si cum as putea raspunde?".

Rabdarea

Rabdarea nu este una dintre calitatile principale ale copiilor. Sahul este unul dintre jocurile care necesita o cantitate generoasa de rabdare. Si este cel care ii ajuta pe copii sa isi dezvolte si cultive aceasta abilitate destul de greu de cultivat.

Gandirea concreta, dar si abstracta

Pe de-o parte, copiii sunt stimulati sa gandeasca logic fiecare miscare, sa prevada miscarile adversarului si sa realizeze in minte o strategie. Pe de alta parte, acestia sunt incurajati sa treaca peste detalii si sa ia mereu in considerare imaginea de ansamblu. Ei invata de asemenea sa ia modelele folosite intr-un context si sa le aplice la situatii asemanatoare, altadata. De asemenea ii ajuta sa rezolve probleme printr-o gandire independenta si le stimuleaza creativitatea.

Latura sociala

Sahul are si o latura sociala pe care o imprima si o impune jucatorilor. Exista o eticheta a acestui joc si le ofera micutilor posibilitatea sa lege prietenii.

Memoria

Sahul ajuta la imbunatatirea memoriei la copii. Stimulii vizuali pe care ii presupune tabla de sah precum si retinerea miscarilor adversarilor reprezinta exercitii nemaipomenite pentru a stimula si exersa memoria.

Responsabilitate

Sahul face copiii sa fie mai responsabili. Ei isi asuma alegerile, mutarile, strategiile si devin responsabili pentru felul in care decurge jocul. In plus, acest joc are reguli stricte, bine definite pe care micutii sunt obligati sa le respecte si isi asuma responsabilitatea pentru ele. Toate acestea ii vor folosi mai tarziu in viata, la maturitate atunci cand sunt pusi in fata unor situatii in care trebuie sa ia decizii si sa isi asume raspunderea pentru ele.

Care este varsta potrivita pentru a invata sah?

Este greu de spus care este varsta potrivita a copilului pentru initierea in tainele sahului. Nici macar expertii nu se pun de acord in aceasta privinta. Insa tot ei sustin ca este mai bine sa se inceapa cat mai de devreme, pentru ca impactul e mai mare si ajuta la dezvoltarea creierului copilului. In timp ce unii copiii sunt apti sa invete principiile generale ale jocului la 4 anisori, altii sunt capabili sa inteleaga regulile si desfasurarea jocului abia pe la 7-8 anisori.

Cam la inceputul varstei scolare este momentul cel mai bun pentru initierea lor, spun profesorii de sah. Desi a fost considerat multa vreme un joc al baietilor - probabil pentru ca acestia si-au aratat mai mult interesul pentru el - specialistii sustin ca si fetele au aceleasi sanse si sunt la fel de capabile sa reuseasca in competitii si sa gaseasca strategii interesante si originale.

Citeste si despre