Etapele dezvoltarii independentei la copii

/ / Modificat: 2011-05-02
Etapele dezvoltarii independentei la copii

Independenta copilului incepe sa isi faca prezenta inca cu mult inainte de implinirea varstei de 6 luni. Dezvoltarea ei presupune traversarea unor etape specifice care pot fi interpretate gresit de parinti. Ei vor avea impresia ca sunt obraznici si neascultatori, cand de fapt micutii incearca sa isi castige de fapt autonomia. Iata moduri de manifestare si cum se dezvolta ea in timp!

Primele semne de independenta

Inca de dinainte de a vorbi si de a-si exprima doleantele micutii isi arata "coltisorii" independentei. Specialistii sustin ca primul apare in jurul varstei de 6 luni, cand acestia incep sa se perceapa ca persoane unice, individuale. El se traduce in comportament prin plans.

Plansul copilului atunci cand ambii parinti ies din camera lui si ramane singurel este un semn de anxietate de separare. Aceasta este un semn si ca incepe sa isi dea seama de propria sa persoana, vrea sa incerce diverse lucruri de unul singur, dar nu este inca sigur daca trebuie si poate sa faca, de aceea are nevoie de mami si tati in jurul lui.

Pe la 7-8 luni deja semnele devin din ce in ce mai evidente: vrea sa iti ia lingurita din mana cand il hranesti pentru a incerca sa manance singurel, merge de-a busilea sau se taraste pana la cosul cu jucarii pentru a-si lua jucaria preferata etc.

Primii pasi

Cel mai mare semn de evolutie a dorintei de independenta este autonomia in miscari de care cei mai multi bebelusi sunt capabili pana la implinirea varstei de 1 an.

Inca inainte de a face primii pasi singurel, incercarile lui repetate de a se ridica in picioare, de a escalada patutul (inutil insa) reprezinta semne ca micutul vrea sa devina stapan pe propriile miscari si alegeri.

Deprinderea limbajului

In jurul a 18 luni micutul tau deja are dezvoltate o multime de abilitati si este capabil sa faca lucruri de unul singur. Insa dezvoltarea limbajului este o alta etapa din dezvoltarea independentei copiilor mici.

Atata timp cat invata cuvinte si propozitii cheie de la tine, ca aceea de a-ti cere apa, papa sau o jucarie anume, incepe sa isi manifeste dorinte si nevoi ca nevoie de a explora mediul inconjurator.

Este important sa il lasi sa exploreze mediul inconjurator si sa ii dai suficienta libertate pentru a testa diverse experiente insa cu precautie si in conditii de siguranta.

Accesele de furie

Accesele de furie sunt firesti la copilul mic si apar in jurul varstei de 2 ani. Este momentul in care copilul vrea sa se faca totul asa cum doreste el, ceea ce te poate lua prin suprindere si pe nepregatitate. Refuzarea lui duce la adevarate crize de isterie.

Este posibil ca cererile lui sa fie absurde sau sa fie usor periculoase, insa este important sa retii ca un cucui mic sau o julitura usoara sunt uneori necesare si utile pentru a-l ajuta pe copil sa se "caleasca" si sa castige teren in dobandirea independentei, atat de necesara la maturitate.

Intre 2 si 3 ani copilul incepe sa manifeste din ce in ce mai multe semne de independenta si va lupta din plin pentru a o castiga, prin orice mijloace. Isi va testa propriile limite, dar si pe ale tale atunci cand va incepe sa picteze peretii casei sau sa faca alte boacane specifice "varstei distrugerilor". Merge, vorbeste si are capacitatea de a exprima dorinte si de a face alegeri: cu ce se imbraca, ce mananca etc.

Perioada prescolara

La varsta prescolara, micutii trec printr-o dilema si sunt confuzi. Inca nu isi dau seama cat de mult au nevoie de independenta, asa ca fac cativa pasi in acest sens apoi se retrag iar in bratele sigure si confortabile ale lui mami si tati.

Pana la aceasrta varsta, copiii depasesc anxietatea de separare, iar simtul identitatii proprii capata contur. Este perioada in care descopera jocul cu alti copii, vorbeste corent si are un vocabular destul de bogat si este capabil sa foloseasca olita fara a avea nevoie de ajutor din partea parintilor.

Incepand cu 4 ani, prichindelul capata din ce in ce mai multa autonomie: se imbraca fara ajutor, invata sa se spele singur pe dinti, sa isi puna masa singurel (cerealele in bol, activitati simple).

Taguri Dezvoltare independenta copii Independenta copii Dezvoltare bebelusi Dezvoltare copii Activitati independte copii

Articole recomandate

Citeste si despre