Bauturile pentru copii: ce sa alegi si ce nu

| | Actualizat: 2014-02-19 09:43:18

Bauturile pot contribui la buna crestere si dezvoltare a copilului, dar daca nu sunt alese corespunzator, pot creste riscul de obezitate, hiperactivitate, diabet sau alte afectiuni. Desi ai putea crede ca ceaiurile ori sucurile naturale din fructe sunt printre cele mai sigure si recomandate bauturi, intrucat sunt naturale, acestea pot avea efecte secundare neplacute, daca sunt administrate la voia intamplarii sau in cantitati necorespunzatoare.

Apa

Apa este bautura cea mai sigura, utila si "sanatoasa" pentru organismul copilului, intrucat nu este completata de aditivi sau zaharuri care i-ar putea afecta sanatatea. Cu toate acestea, este important ce tip de apa oferi copilului tau.

Apa de la robinet este o varianta sigura doar in masura in care este administrata cu moderatie, intrucat contine cantitati crescute de fluor. In cantitati mici, fluorul este de folos in intarirea smaltului dintilor si a oaselor, insa specialistii de la Harvard au evidentiat intr-un studiu publicat in Medical News Today, in 2012, ca apa de la robinet poate deveni un pericol in dezvoltarea celor mici, atunci cand este administrata in exces. Cercetatorii sustin ca afecteaza dezvoltarea intelectuala a copiilor, scazand coeficientul de inteligenta, rinichii sau ca deregleaza functiile tiroidiene.

Cel mai indicat este sa oferi copilului apa plata sau minerala imbuteliata.

Ceai

Creaiurile din plante au multiple proprietati medicinale asupra organismului, insa la varste mici, unele dintre ele pot avea efecte secundare nedorite. Kathi Kemper, directorul Centrului pentru Educatie si Cercetari Holistice Pediatrice, din cadrul spitalului din Boston, a analizat mai multe ceaiuri oferite frecvent copiilor si a selectat cateva dintre cele mai sigure pentru sanatatea lor:

  • iarba matei (in cantitati moderate, ocazional, la copiii peste 2 ani);
  • musetel (sigur la orice varsta);
  • chimen dulce (sigur, chiar si la bebelusi);
  • sunatoare (St. john's Wort).

Ceaiurile negru si verde sunt alte bauturi cu care poti diversifica meniul copilului, insa doar in cantitati mici (maximum 60 ml/zi) si nu foarte des, din cauza continutului de cofeina.

Ceaiurile de tei sau fructe de padure (catina, macese) pot fi optiuni sanatoase si hidratante pentru completarea consumului zilnic de lichide al copilului, intrucat sunt lipsite de efecte adverse.  

Sucuri din comert

  Indiferent ca sunt acidulate sau nu, sub forma de sucuri "fara zahar" ori special facute pentru copii, bauturile imbuteliate si vandute in magazine reprezinta alegeri periculoase pentru sanatatea celor mici.

Nu te lasa influentat de etichete pe care scrie ca nu contin zahar sau aditivi, intrucat acestea ascund indulcitori artificiali si coloranti care pot predispune copilul la boli la fel de grave precum zaharul: obezitate, diabet, cancer sau chiar ADHD.

Atentie si la sucurile din comert care contin cofeina, un ingredient care nu ar trebui sa se regaseasca in dieta copilului decat sub forma unor bucatele foarte mici de ciocolata neagra, oferite ocazional, sau a ceaiului verde ori negru.  

Lapte de vaca

Laptele de vaca reprezinta o bautura hranitoare si sanatoasa pentru copiii care nu sufera de intoleranta la proteinele din acesta si care au varsta de peste 1 an. Bogat in calciu si vitamina D, acest tip de lapte ar trebui sa se regaseasca in dieta celor mici pe tot parcursul copilariei, avand un important rol in crestere si dezvoltare.

Potrivit specialistilor de la Academia Americana de Pediatrie, un copil mic ar trebui sa bea maximum 3 cani (750 ml) de lapte de vaca pe zi.  

Bauturi pe baza de iaurt

Bauturile lactate precum kefirul, iaurtul de baut ori sana sunt sanatoase si recomandate in alimentatia copilului, insa nu trebuie sa inclocuiasca apa sau lichidele, ci sa vina in completarea lor. Atunci cand cumperi astfel de produse pentru copil, asigura-te ca sunt fortifiate cu vitamina D si ca nu au arome care ar putea ascunde zahar si alti aditivi periculosi pentru sanatate.  

Suc natural de fructe

Sucurile naturale si proaspete din fructe sunt sanatoase, dar foarte calorice, de aceea, este nevoie de precautie in modul in care sunt oferite copilului. Chiar daca nu contin zahar industrial, sunt bogate in fructoza si alte zaharuri naturale care, daca sunt consumate in exces, predispun la obezitate.

Sucurile de fructe pot fi introduse in dieta copilului inca de la 6 luni, in cantitati mici (118 ml), urmand ca pe masura ce creste, portiile sa creasca, dar nu mai mult de 250-300 ml zilnic.  

Limonada

  Limonada este o bautura sanatoasa si recomandata pentru copii, dar numai daca este preparata in casa. Variantele imbuteliate, din comert, ascund numerosi aditivi si cantitati mari de zahar. Chiar si atunci cand o prepari in casa, limiteaza cat poti de mult cantitatile de zahar ori inlocuieste-le cu indulcitori naturali (miere, sirop de artar si pudra de stevie). Desi contin aceleasi calorii ca si zaharul, sunt mai sanatoase.  

Bauturi energizante

  Bauturile energizante sunt strict interzise copiilor de orice varsta. Pe langa faptul ca au concentratii crescute de cofeina, nu ofera organismului niciun nutrient esential pentru crestere si dezvoltare. Dimpotriva, aditivii, indulcitorii artificiali si cofeina din ele pot predispune copiii la probleme hepatice, diabet, obezitate etc.

Compot de fructe

Compotul de fructe nu este mai indicat decat apa in dieta copiilor, dar cu siguranta este o varianta mai buna si lipsita de efecte secundare decat sucurile din comert si chiar decat cele din fructe naturale. Acestea trebuie facute in casa si cat mai putin indulcite, astfel incat sa nu contina zaharuri daunatoare.

Pentru a capata gustul dulce, agreat de copii, combina fructe acrisoare cu dulci in compot. In timpul fierberii, nutrientii din fructe nu se risipesc, intrucat sunt furnizati organismului prin zeama pe care o bea cel mic.  

Lapte de nuca de cocos

Nu substitui laptele de vaca din meniul copilului cu sortimente pe baza de nuca de cocos. Laptele din cocos este sarac in nutrienti si proteine si nu poate oferi aceleasi beneficii precum cel de vaca. Poate fi adaugat ocazional, in completarea portiilor de lapte de vaca, dar in niciun caz nu il poate inlocui complet in meniu.  

Care sunt bauturile preferate ale copilului tau? Cu ce tipuri de bauturi sanatoase mai variezi consumul de lichide al celui mic? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre