9 trucuri pentru depasirea fricii de separare la copii

| | Actualizat: 2014-09-05 17:19:28

9 trucuri pentru depasirea fricii de separare la copii

Frica de separare apare atat la bebelusi, cat si la copiii mai maricei, in special la varsta prescolara. Teama sau anxietatea de separare reprezinta modul copiilor de a transmite ca nu doresc sa stea fara tine sau sa spuna "pa" cand pleci de langa el.

Fiecare copil traieste aceasta teama si poate fi ajutat sa o depaseasca mai usor! Iata cateva trucuri si moduri utile!

Ia-ti la revedere rapid si dragalas

Cand trebuie sa pleci de acasa si sa il lasi pe copil cu altcineva este indicat sa faci separarea cat mai rapida, dar foarte dulce. Nu sta pe langa el, chiar daca incepe sa planga, pentru a-l convinge ca nu se intampla nimic si ca te vei intoarce. Nu se va opri din plans! Cu cat iesi mai repede pe usa sau il lasi in sala de clasa, cu atat separarea va fi suportata mai usor!

Nu uita sa il pupi rapid, sa il imbratisezi, sa ii spui cat de mult il iubesti si ca vei reveni numaidecat acasa! Nu te furisa din clasa sau din casa pentru ca mai rau se va speria. Este bine sa il anunti ca pleci!

Da-i o fotografie de familie la el cand merge la scoala

Daca tu esti cea care pleaca, alege o fotografie si lasa-i-o copilului la-ndemana. Daca merge la gradinita sau la scoala pune-o in ghiozdan. Si explica-i ca de fiecare data cand i se face dor de tine sau de tati sa se uite la ea.

Adoptati un obicei personalizat de "la revedere"

De exemplu, puteti sa cantati un cantecel special sau sa faceti un joc din palme numai de voi stiut inainte de a pleca. Sau pur si simplu sa va pupati de 5 ori pe obrajori sau sa urmati un sir de pupaturi, imbratisari si atingeri ale nasucului. Orice este binevenit, atata timp cat "indulceste" un pic separarea!


 

Nu incerca sa il mituiesti pentru a se purta frumos

Nu ii oferi recompense materiale in schimbul unui comportament adecvat. Acesta nu numai ca dezvolta un obicei prost la copil, dar inhiba sentimentele pe care le resimte copilul la momentul separarii. Copilul trebuie lasat sa se manifeste atunci cand simte ceva si trebuie invatat sa isi exprime trairile si sa le controleze.

Vorbeste clar, direct si concis cu el

Copilul trebuie sa stie clar si pe intelesul lui ce asteptari ai de la el. Explica-i mereu ce trebuie sa faca si de ce anume trebuie sa mearga la gradinita. Este important sa stie ca uneori trebuie sa facem lucrurile chiar daca nu dorim. Si este esential sa il asiguri ca vei reveni dupa el cand se termina orele sau serviciul!

Nu lua copilul acasa pentru ca plange sau nu vrea sa stea

Chiar daca face un acces de furie pentru ca este lasat singur la gradi, nu trebuie sa cedezi si sa il iei acasa. Acelasi lucru este valabil si cand pleci tu de acasa. Nu este cazul sa ramai cu el doar pentru ca plange.

Daca faci asta de cateva ori ii vei transmite un mesaj gresit. Copilul va intelege ca daca plange suficient de mult sau face foarte urat nu va fi nevoit sa ramana singur sau sa mearga la gradinita ori scoala.

Asigura-te ca ajungi sa il iei la timp de la scoala sau ca revii acasa la ora stabilita

Inca de cand iesi pe usa copilul trebuie informat cu privire la ora cand te vei intoarce acasa sau cand il vei lua de la scoala. El trebuie asigurat ca nu vei pleca sau nu te vei separa de el pentru totdeauna. Este important sa ajungi acolo la ora care trebuie. Altfel, anxietatea de separare se accentueaza, iar copilul isi va pierde increderea in tine.

Familiarizeaza-l treptat cu momentul separarii

Chiar daca il duci la gradinita sau il lasi acasa cu altcineva, copilul trebuie pregatit din timp pentru acest moment.

De exemplu, daca urmeaza sa il duci la gradi trebuie sa il duci cu o saptamana sau 2 inainte prin acea zona, sa ii vorbesti despre ea si chiar sa aduci cativa viitori colegi pe acasa pentru a se imprieteni cu ei. Toate aceste lucruri fac tranzitia si separarea mai usoare!

Vorbeste din timp cu educatoarea, profesoara sau bona

Pune-le la curent cu modul in care reactioneaza copilul in astfel de momente. De asemenea, incearca sa ii faci cunostinta copilului cu ele dinainte de a veni momentul separarii. Daca se vede in compania unei persoane straine la momentul separarii de tine se va speria foarte tare. Trebuie sa cunoasca treptat si sa se familiarizeze cu ele inainte de a veni acel moment.

Citeste si despre