Copilul tau a depasit de mult timp de etapa acceselor de furie sau a crizelor de isterie. Este un mic sau o micuta domnisoara de varsta prescolara, insa numai cuminte nu e. Nu numai ca nu asculta, dar are o atitudine care te sfideaza si incearca la orice solicitare a ta sa te infrunte si sa dovedeasca ca... detine puterea. Ce faci cu atitudinea sfidatoare a copilului?
De ce sfideaza sau infrunta copiii parintii?
Stai si te intrebi unde ai gresit in disciplina si educatia pe care i-ai dat-o copilului. Cel mai probabil ca nu ai gresit cu nimic. Pe cat de frustrant poate parea, copiii mici au tendinta fireasca de a testa limitele si asteptarile celor mari. La aceasta varsta sfidarea sau infruntarea parintilor reprezinta pentru copii o modalitate de a se afirma pe ei insisi.
Spre deosebire de un copil mai maricel, cel mai probabil ca micutul tau rebel nu va asculta si nu va face ceea ce ii ceri de fiecare data. Mai mult chiar, el se poate preface ca nu te-a auzit sau te poate ironiza si sfida spunandu-ti ca a inteles ca nu atunci trebuia sa faca ceea ce i-ai cerut, ci in urmatoarele zile.
Cum faci fata sfidarii copiilor?
Nu te enerva!
Sa te enervezi va fi primul impuls al faptului ca micutul tau nu te-a ascultat sau ca ti-a turnat o replica acida atunci cand l-ai rugat ceva. Este esential sa iti stapanesti nervii in fata copilului, pentru ca nu rezolvi absolut nimic.
Fii intelegatoare si empatizeaza cu el!
Acum stii ca aceste izbucniri ale copiilor sunt normale pentru varsta lor, trebuie sa profiti de acest lucru si sa "nu dai apa la moara" micului scandal pe care incearca sa il provoace. Dimpotriva, este indicat sa privesti dincolo de neascultarea copilului atunci cand il rogi ceva, sa ii vorbesti frumos si chiar sa ii spui ca intelegi cat de greu ii este de exemplu sa se desprinda de prietenii de joaca pentru a merge la masa, dar ca este important sa inteleaga ca e ora de masa si ca trebuie sa faca asta. Ideea este nu sa ii scoti in evidenta problema, ci sa fii de partea lui punandu-te putin in locul lui.
Stabileste limite!
Copiii mici au mare nevoie de impunerea unor reguli si limite. Acestea fac parte din procesul de disciplinare a copilului si trebuie sa te asiguri ca le ai bine elaborate, cat mai clare si cat mai concise. Trebuie sa ai de asemenea si un un plan de admonestari si pedepse stabilite pentru fiecare incalcare a lor.
Comunica cu el!
Mai indicat decat sa il critici, certi sau pedepsesti este sa iti dozezi eforturile pentru a afla de fiecare data cand acesta se poarta astfel care este motivul din spatele acestei sfidari. Poti ramane surprinsa de ceea ce afli.
De exemplu, daca ai probleme cu el dimineata in a se imbraca pentru a merge la gradinita, ai putea afla ca nu lenea si somnul sunt de vina pentru lipsa initiativei lui, ci faptul ca este agresat la scoala sau ca nu se simte bine la gradi ori in preajma educatoarei.
Incurajeaza purtarea adecvata a copilului!
Foloseste-te de disciplina pozitiva in educatia copilului tau. Desi esti tot timpul tentata sa ii reprosezi purtarile neadecvate si sa il certi, abtine-te. Atunci cand un copil se poarta urat, deja se simte foarte prost. Mai bine nu evidentia astfel de situatii si concentreaza-te in a incuraja comportamentul pozitiv, complimentandu-l si laudandu-l de fiecare data cand se poarta frumos.
Totusi, asigura-l pe copilul tau ca de fiecare data cand incalca reguli sau depaseste limite vor exista intotdeauna consecinte. Nu il lasa sa creada ca poate sa se poarte urat de cate ori vrea.
Foloseste-te de pauzele de tacere sau de disciplina time-out!
Atunci cand observi ca prichindelul urmeaza sa se poarte urat sau sa faca ceva necugetat este un moment oportun pentru a te folosi de pauzele de tacere din disciplina copilului. In loc sa tipi la el si sa il certi, mai bine indeamna-l sa stea pe canapea sau in camera cateva minute si sa se calmeze, sa se gandeasca si sa revina asupra deciziei sau atitudinii pe care a avut-o.
Daca refuza, propune-i sa mergi tu cu el si sa stati impreuna de vorba. Daca si asa refuza, atunci i-ati tu un moment de time-out: te vei calma si vei da si un bun exemplu pentru el.
Ofera-i ocazia sa isi castige independenta!
Chiar daca are 5 anisori, il poti lasa pe copil sa fie un pic mai independent, evident in situatii care nu il pun in pericol. E o buna modalitate de a creste un copil responsabil.
Negociaza cu el din cand in cand!
Fii isteata si alegeti propriile batalii cu copilul tau. De asemenea, evita sa il pui in situatii in care nu ar face fata din cauaza varstei pe care o are. De exemplu, nu te poti astepta ca un micut de 5 ani sa fie apt sa stea cu tine la munca 8 ore si sa fie si cuminte intr-un scaun de birou.
Adopta metoda negocierii in situatiile care permit acest lucru. In acest fel ii vei lasa impresia ca si el are un cuvant de spus din cand in cand si se va simti ascultat.