Incurajarea si laudarea copilului, rol si beneficii

| | Actualizat: 2013-10-07 12:55:51

Lauda este un lucru care ne place tuturor. Ea este o expresie a admiratiei, meritelor sau realizarilor. Toti vrem sa primim laude de la cei din jur, iar copiii doresc asta de 2 ori mai mult ca adultii. Se simt bine atunci cand cineva spune ceva dragut despre ei pentru ceea ce au facut. Aceasta poate fi si o forma de incurajare pentru ei, atat de necesara pentru formarea unui adult responsabil si de succes.

 

Adevarul este ca este mai usor sa critici decat sa oferi un compliment copiilor. Este mai simplu sa observi comportamentele negative ale lor si sa le critici decat sa scoti la inaintare ceea ce micutul tau face bine. Este mai la-ndemana si evident pentru tine sa il certi pentru ca a scapat mancarea pe jos decat sa il lauzi pentru ca a reusit in sfarsit sa termine puzzle-ul de 150 de piese.

Rolul si beneficiile laudarii si incurajarii copilului

  • stimuleaza copilul sa incerce diverse experiente (independenta si responsabilitatea);

  • incurajeaza buna purtare;

 

  • dezvolta stima de sine;

 

  • dezvolta increderea in forte proprii.

Cum il lauzi fara a deveni un copil rasfatat?

 

Lauda comportamentul, nu persoana!

 

Complimentele si incurajarea merg mana in mana si fac un copil sa se simta bine si stimulat. Lauda descriptiva, concentrata pe a-i spune copilului exact ceea ce iti place sau de ce anume esti multumita din comportamentul lui functioneaza cel mai bine. Este important sa retii ca atunci cand iti complimentezi copilul, nu il lauzi pe el ca persoana, ci ceea ce a facut sau a zis. De exemplu, atunci cand reuseste sa rezolve o problema pentru scoala, nu ii spune "esti destept, bravo" sau simplu "sunt mandra de tine", ci "bravo, sunt mandra si ma bucur ca ai reusit sa rezolvi problema la matematica si ca nu ai renuntat la ea", punand accentul pe reusita lui din acel moment.

 

Lauda-l de fiecare data cand face bine, spunandu-i verbal acest lucru!

 

Pentru unii copii sa puna jucariile la loc, sa faca curat in camera si sa rezolve cu succes o tema pentru scoala sau gradinita sunt mari realizari care trebuie complimentate si incurajate. Nu lua tema pentru scoala ca pe o datorie pe care copilul o are, drept pentru care nu are nevoie de laude. Orice reusita a lui trebuie laudata verbal, spunandu-i mereu asta, zilnic daca e nevoie, de mai multe ori pe zi chiar.

 

Nu lauda copilul prin comparatie cu un altul!

 

Nu incerca sa il complimentezi pe el in defavoarea unui alt copil pentru ca nu vei face decat sa creezi frustrari si resentimente. De asemenea, ii creezi copilului asteptari nerealiste si neadecvate si un spirit de competitie nociv.

 

Incurajeaza comportamentul bun si nu evidentia purtarile nepotrivite ale copilului!

 

Disciplina pozitiva functioneaza mult mai bine in cresterea si educarea copilului, spun specialistii. Evidentierea si incurajarea comportamentelor bune ale copilului in defavoarea celor neadecvate ii stimuleaza sa faca mereu lucruri bune.

 

E nevoie de multe laude pentru a anula o singura critica!

 

Specialistii sustin ca nu este usor sa suprimi efectele criticilor si admonestarilor. Este nevoie de cel putin 6 complimente pentru a anula o critica. Asa ca este recomandat sa fii precauta si zgarcita in a certa copilul!

 

Ai asteptari realiste si lauda micile realizari!

 

Nu te astepta ca micutul tau sa gaseasca solutii si sa rezolve probleme dificile. Nu cauta sa il lauzi doar atunci cand face ceva important, de mare amploare. Nu aceasta este ideea! Spune-i "bravo" si pentru mici actiuni ca a imparti o jucarie cu un alt copil sau pentru faptul ca a strans hainutele din pat si le-a pus la locul lor.

Citeste si despre