Tipetele copilului mic, cum le faci fata?

| | Actualizat: 2011-09-19 14:59:59

Tipetele sunt comportamente firesti la copiii de 1-2 anisori. Desi multi parinti cred ca o fac pentru a-i scoate din minti, micutii sunt de fapt intr-o explorare si autocunoastere continua. Totusi, comportamentul nu trebuie lasat sa scape de sub control. El trebuie tinut in frau prin educatie si disciplina!

Poate ca uneori copilul incearca sa iti atraga atentia zbierand din toti rarunchii si este modul lui de a se baga in seama. Insa la varsta de 1-2 anisori, el nu doreste decat sa vada pana unde poate duce acest tipat, cat de tare poate zbiera si cat il tin plamanii. In plus, are o atractie deosebita pentru felul in care se aude ecoul tipatului in spatii deschise etc.

Insa acest comportament nu trebuie lasat sa prinda radacini si sa se dezvolte. Daca lasi sa se intample acest lucru, atunci micutul s-ar putea folosi de acest lucru pentru a-si atinge diferite interese (sa capete jucaria favorita, sa mergi cu el la joaca, sa stea mai mult la calculator etc.)

Ce poti face daca micutul tau se invata sa tipe mereu?

In niciun caz nu trebuie sa tipi si tu la el. In acel moment are loc un concurs pe tema "care tipa mai tare?". Nu incerca sa il acoperi cu tonalitatea vocii tale, altfel veti avea parte de un concert de zbieraturi. In plus, daca micutul se prinde ca te enerveaza acest lucru, se va folosi de el. Iata ce poti face!

Afla motivele pentru care o face!

Este important sa stii de ce tipa copilul. Daca o face doar pentru a se distra sau de fapt este modul lui de a riposta pentru faptul ca nu ii acorzi suficienta atentie ori este furios. In acest fel, il poti ajuta sa isi controleze mai bine emotiile si sa isi manifeste altfel starile decat prin zbierat.

Distrage-i atentia!

Cel mai bine este sa eviti cat poti de mult situatiile in care stii ca acesta incepe sa tipe. Iar daca nu reusesti mereu, fii pe faza si distrage-i rapid atentia cu ceva ce ii place (o jucarie, o bomboana, un film etc.) inca din primele secunde de strigat.

Organizeaza-i programul in mod adecvat!

Copiii care tipa sunt adesea stresati, obositi si iritati. Este bine sa te asiguri ca micutul tau are un program flexibil, ca mananca suficient, doarme bine si ca se joaca suficient. Daca ii este foame, somn si este plictisit este posibil sa inceapa sa tipe.

Mergi cu el in locatii zgomotoase!

Fie ca il scoti la film sau la masa, mergi cu micutul in locatii pline de copii. In acest fel nu te vei simti rusinata daca cel mic incepe sa tipe, pentru ca toti fac asta si cei din jur sunt obisnuiti cu astfel de scene. Daca mergi cu el la restaurante selecte sau la opera ori teatru este posibil ca acesta sa reactioneze destul de zgomotos si sa deranjeze.

In plus, micutul tau si-ar putea seama cat de deranjant este sa stai in zgomot si ar fi un exemplu util pentru a-i explica de ce nu trebuie sa faca nici el acest lucru.

Invata-l cum sa-si controleze volumul vocii!

Micutul tau ar putea tipa si atunci cand este fericit, nu numai cand este trist si plictisit. Nu incerca sa comentezi sau sa il critici pentru modul in care isi manifesta bucuria. Fii subtila si spune-i ca se poate bucura si fara sa tipe. Sau si mai bine, vorbeste pe o tonalitate joasa si cand nu intelege ce spui, explica-i ca daca ar vorbi un pic mai incet te-ar putea auzi.

Controlarea volumului vocii face parte din bunele maniere pe care copilul trebuie sa le stie cand este in public.

Foto: macaronikid.com


Citeste si despre