4 solutii pentru problemele legate de folosirea toaletei la prescolari

| | Actualizat: 2016-08-02 11:29:15

Trecerea de la olita la toaleta este un proces ceva mai dificil decat tranzitia de la scutec la olita. Poti intampina o multime de reactii neasteptate si semnale confuze din partea copilului. Invatarea modului in care se foloseste toaleta este un proces complex si de lunga durata, care necesita rabdare din partea parintilor. Inarmeaza-te cu informatii, calm si rabdare si invata sa faci fata celor mai comune probleme cu care te poti confrunta atunci cand copilul invata sa foloseasca toaleta!

Copilul face in continuare pe el

In perioada de tranzitie de la olita la toaleta, copilul se va confrunta cu mai multe accidente jenante. Se va scapa pe el de multe ori inainte de a ajunge la o toaleta pentru a-si face nevoile.

Copilul mic nu are un control sfincterian sau al vezicii foarte bine dezvoltat pentru a se putea tine. Nu poate amana suficient de mult momentul urinarii sau defecarii pentru a ajunge la o toaleta si de aceea, face pe el. In plus, atunci cand este concentrat la o activitate distractiva de joaca, uita ca trebuie sa mearga la baie si are tendinta de a se scapa in pantaloni.

Invata copilul sa mearga la timp la toaleta vorbindu-i frecvent despre acest obicei. Spune-i ca este important ca in momentul in care simte ca ii vine sa isi faca nevoile, sa te traga de mana si sa te atentioneze ca vrea la toaleta.

Explica-i cat este de important sa nu amane momentul si care sunt repercusiunile acestui comportament. Pentru a preveni aceste accidente neplacute, urmareste si semnalele corpului care indica ca este pe cale sa-si faca nevoile: se asaza pe vine, se schimba la fata sau isi incruciseaza picioarele si isi duce mainile intre picioare. Cand surprinzi astfel de gesturi la copil, intreaba-l daca are nevoie, cumva, la toaleta.

Uneori, vei decoda corect semnalele corpului, alteori vei gresi, insa important este ca fiecare astfel de situatie iti ofera ocazia de a-i reaminti cat este de important sa te anunte atunci cand are nevoie la baie.  

Copilul nu stie sa foloseasca hartia igienica

Unul dintre pasii importanti in folosirea toaletei este stergerea zonei genitale sau a funduletului cu hartie igienica. Copilul invata mai usor cum sa se stearga dupa ce urineaza, intrucat procedura are loc in fata si copilul manuieste mai bine hartia igienica in zona genitala.

In cazul defecarii, stergerea trebuie sa se faca prin spate, iar lucrurile se complica pentru copil. Miscarea trebuie sa fie intotdeauna dinspre fata spre exterior pentru a nu permite bacteriilor si germenilor din fecale sa patrunda in tractul urinar.

Cel mic nu are suficienta dexteritate pentru a manui hartia prin spate. Aici intervii tu, care trebuie sa exersezi cu el stergerea de fiecare data cand foloseste toaleta pentru a face treaba mare. Invata-l sa aproximeze dimensiunea bucatii de hartie de care are nevoie (numarand patratelele), cum sa o tina in manuta si care este miscarea de baza pentru stergere.

Exerseaza cu manuta lui, dar controleaza tu miscarile. Explica-i, in timp ce ii arati, ca in momentul in care hartia atinge funduletul, este important sa apese putin pe ea si sa traga spre exterior pentru a sterge bine funduletul. Dupa ce s-a sters, sfatuieste-l sa arunce imediat hartia folosita in vasul de toaleta.

Cei mai multi prescolari deprind abilitatea de a se sterge corect la fundulet abia pe la varsta de 5 ani, insa reusita se datoreaza si parintilor, care trebuie sa aiba rabdarea si calmul necesar pentru a-i initia in tainele acestei aptitudini de igiena personala.  

Copilul nu vrea sa foloseasca toaletele publice

  Refuzul categoric al copilului de a folosi toaleta publica se soldeaza de fiecare data cu accidentul nedorit in care se scapa pe el. Intrucat toaletele publice nu sunt un mediu familiar, sunt adesea urat mirositoare si se perinda prin ele o multime de oameni necunoscuti, copilul se inhiba si prefera sa faca pe el decat intr-un loc nou, care il sperie.

Pentru a-l acomoda mai usor cu toaletele publice, este recomandat doar sa le "vizitati" de cateva ori inainte de a le folosi. Obisnuieste-l cu astfel de spatii si cu regulile lor, dar ai grija sa alegi cateva toalete curate si ingrijite, astfel incat micutul sa nu aiba repulsie fata de ele si sa refuze sa le foloseasca, pe viitor.

Familiarizarea copilului cu toaletele publice este un proces lung, care necesita rabdare si perseverenta din partea ta. Important este sa fii un exemplu pentru el si sa te vada ca folosesti frecvent astfel de toalete. In acest fel, mai diminuezi din temerile si impresiile negative pe care i le creeaza un astfel de spatiu.

Din momentul in care accepta sa utilizeze toaleta publica, este timpul sa-l inveti care este procedura, intrucat regulile de la toaleta de acasa nu se aplica si la cea publica. Intrucat copilul este prea mic pentru a invata cum sa utilizeze toaleta fara a se aseza pe colacul public, este important sa il inveti cum sa puna folie acoperitoare pentru capacul de wc (daca toaleta este dotata cu astfel de produse) sau hartie igienica, inainte de a se aseza pe el. Explica-i de fiecare data motivele pentru care este important sa ia astfel de masuri cand utilizeaza alte toalete decat cea de acasa.

Copilul se constipa pentru ca refuza sa foloseasca toaleta

Daca micutul tau are temeri cu privire la utilizarea toaletei sau pur si simplu nu ii place sa o foloseasca, va dezvolta un obicei nociv pentru sanatatea lui: se va tine cat va putea, iar apoi va face in pantaloni.

Obiceiul de a amana urinatul sau defecarea predispune copilul la constipatie, o afectiune medicala care-i afecteaza sanatatea tractului digestiv. In plus, are si alte efecte secundare imediate. Cu cat copilul amana mai mult defecarea, cu atat scaunul se intareste, iar eliminarea lui va fi dureroasa si inconfortabila.

Este indicat sa creezi o rutina din a aseza copilul pe toaleta pentru a face treaba mare, inca din primele dati cand faceti tranzitia de la olita la vasul de toaleta. Asaza-l in special dimineata si seara. Potrivit medicilor, acestea sunt perioadele din zi in care cei mai multi copii obisnuiesc sa faca treaba mare.

Tu ce probleme ai intampinat in perioada in care ti-ai invatat prescolarul sa foloseasca toaleta? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre