Trecerea de la olita la toaleta

/ / Modificat: 2014-08-05
Trecerea de la olita la toaleta

Nici nu se obisnuieste bine cu olita ca este timpul sa incepi un alt antrenament cu micutul tau. Cu copiii mici nu ai momente de respiro, sunt atat de activi si se dezvolta atat de repede incat varsta la care micutii invata sa foloseasca toaleta este pe zi ce trece mai mica.

La ce varsta trebuie sa invete copiii sa faca la toaleta?

Majoritatea copiilor trebuie sa inceapa sa invete sa foloseasca baia pentru a-si face nevoile incepand cu varsta de 3 ani. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca nu se intampla neaparat la 3 ani, pentru ca unii copii pur si simplu nu sunt gata pentru a face cunostinta cu toaleta decat de la 4 ani in sus.

In perioada prescolara copilul trebuie sa fie apt sa foloseasca toaleta atat acasa, cat si in alta parte.

Pentru ca va merge la gradi sau la scoala si trebuie sa stie sa faca acest lucru.

Pe la 5 ani, copilul trebuie sa fie deja apt sa se descurce singur la toaleta cu toate etapele de rigoare:

  • descheiatul pantalonilor;

  • stergerea dupa folosirea wc-ului;

  • trasul apei;

  • imbracarea;

  • spalatul pe maini.

Cum iti dai seama ca este pregatit pentru a folosi toaleta?

Desi se vehiculeaza varsta de 3 ani ca fiind protrivita pentru inceperea procesului de utilizare a toaletei, nu trebuie sa uiti ca fiecare copil este unic si nu se dezvolta in acelasi ritm ca altii de varsta lui. De aceea, trebuie sa urmaresti anumite semne prin care sa iti dai seama daca este sau nu pregatit:

  • atunci cand copilul este apt sa se abtina sa se scape in pantaloni sau ca se poate mentine uscat pe timpul noptii mai multe de 3 ore (inseamna ca muschii vezicii urinare sunt suficient de dezvoltati pentru a putea tine urina);

  • trebuie sa stie de asemenea sa recunoasca semnele fizice ale nevoii de a merge la toaleta;

  • daca micutul da dovada de o oarecare independenta si se arata interesat sa imite gesturile altora, atunci poti incepe antrenamentul cu el;

Ce trebuie sa faci si la ce sa te astepti?

Atunci cand copilul stapaneste si stie sa foloseasca singur olita, cumpara un colac de toaleta mai mic, specific pentru copii, si monteaza-l deasupra wc-ului; ai grija sa iei si o mica scarita, astfel incat sa obisnuiesti copilul sa nu mai fuga la olita, ci direct pe toaleta; dupa ce incepe sa faca acest lucru, scoate olita din functiune.

La inceput baieteii fac pipi stand pe olita sau pe capac, dar incepand cu varsta prescolara ei incep sa faca din picioare, imitand taticii, fratiorii mai mari sau prietenii.

Udarea patului pe timpul noptii (cam de 2 ori pe saptamana) si micile accidente zilnice de a se scapa pe el sunt perfect normale si sunt de asteptat cam in primele 6 lui dupa ce invata sa foloseasca toaleta.

Cum il poti ajuta sa invete sa foloseasca toaleta mai repede?

Poti face din antrenamentul pentru folosirea toaletei un proces extrem de simplu:

  • imbraca copilul in haine care pot fi repede date jos fara ajutorul tau; alege pantaloni cu elastic pe care copilul sa ii poata manevra usor;

  • va trebui sa asisti in primul rand baieteii pentru a-i ajuta sa faca trecerea de la urinatul din sezut la cel din picioare; inainte de toate trebuie sa ii stabilesti o tinta, aruncand in vasul de toaleta cateva cereale sub forma de bile si explicandu-i ca trebuie sa le nimereasca cu jetul de pipi; fii pregatita sa faci ceva curatenie dupa el, pentru ca ii va lua ceva timp sa invete;

  • cand sunteti plecati de acasa trebuie sa il inveti pe copil sa foloseasca toaleta si sa recunoasca semnele de pe usile spatiilor publice care indica toaleta pentru fete/baieti;

  • este obligatoriu sa inveti copilul regulile de igiena necesare in timpul si dupa folosirea toaletei; arata-i fetitei ca este corect sa se stearga dupa ce face pipi/caca din fata in spate si niciodata invers pentru a evita infectiile; incurajeaz-o sa se spele pe maini dupa fiecare folosire a toaletei indiferent daca este vorba de "treaba mare" sau "treaba mica";

  • pregateste copilul sa faca nevoile in aer liber atunci cand nu sunt toalete in apropiere; la baietei e mai simplu, dar cu fetitele vei avea un pic mai mult de furca pentru ca trebuie sa le arati cum sa stea ghemuita astfel incat sa nu isi ude pantalonasii si pantofiorii.

Cand este cazul sa iti faci griji?

Daca observi ca uda frecvent patul pe timpul noptii sau ziua, ca se scapa pe el, ca este incordat cand urineaza, ca se plange de dureri sau arsuri in timp ce face pipi, mergi cu el la doctor pentru ca poate fi semnul unei infectii.

Discuta cu medicul si daca urina este tulbure sau rozalie si daca are urme de sange in ea. De asemenea, daca are iritatii si arsuri in zona genitala consulta pediatrul.

Putini copii fac caca pe ei dupa ce invata sa foloseasca toaleta. Acest lucru se intampla in cazul in care nu s-a dus la toaleta imediat ce a simtit ca face. Daca ignora impulsul si se tine pe el, scaunul are o consistenta mai tare, creste in volum si evacuarea lui devine dureroasa este necesar sa mergi la medic pentru mai multe investigatii. Acest lucru descurajeaza folosirea toaletei de catre copil.

Daca micutul tau incepe sa ude patul dupa ce nu a mai facut-o de foarte mult timp este posibil ca sub acest accident sa stea o cauza emotionala. Analizeaza ce anume din viata copilului s-a schimbat (s-a mutat la alta gradinita, la alta grupa, v-ati mutat resedinta etc.) si discuta cu un psihoterapeut daca este nevoie.

Taguri Folosire toaleta copii Olita copii Trecere olita toaleta Reguli igiena copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre