7 calitati ale copiilor motivati

| | Actualizat: 2013-09-26 17:46:17

Copilul motivat este puternic si dornic de a face tot ce ii sta in putinta pentru a castiga si a deveni mai bun in tot ceea ce face. Descopera principalele semne sau calitati ale copilului motivat si ai grija sa i le cultivi si incurajezi mereu, dar cu masura si precautie, pentru a nu cadea in extrema in care scapa de sub control si devine un rasfatat si un incapabil de a-si insusi sau asuma esecuri sau infrangeri!

Motivatia este cheia succesului, atat in plan personal, dar mai ales in cel profesional. Insa aceasta nu se cultiva sau invata la fel ca cititul sau scrisul ori ca bunele maniere. Este o mare provocare pentru parinti, deoarece nu stiu de unde sa porneasca, care sunt tehnicile sau cele mai bune metode pentru a-i insufla spiritul de invingator si a-l ajuta sa-si duca la indeplinire toate obiectivele propuse, dar mai ales cand este prea mult si se depaseste limita detinerii controlului, puterii, libertatii si a altor calitati!

Independenta


Incurajarea independentei si autonomiei copilului duce, in final, si la insuflarea unei atitudini motivate la micut.

Depinde de tine ca in primii ani ai copilariei sa il incurajezi sa se implice si sa experimenteze tot felul de situatii de unul singur, sa capete treptat independenta in a merge, a manca, a merge la scoala, a-si face temele, a-si pune masa etc. Sunt pasi important pentru ca odata cu trecerea timpului sa ajunga sa fi pe propriile picioare si sa reusi sa duca la indeplinire tot ce isi propune.

Sociabilitate


Sociabilitatea este una dintre pricnipalele caracteristici ale unui copil motivat. O persoana activa din punct de vedere social este cea care reuseste sa stabileasca relatii, proiecte noi si sa gaseasca mereu surse de noi proiecte sau solutii pentru domeniul lui de interes.

Putere


De multe ori puterea sau dorinta exagerata de putere are o conotatie negativa. Insa poate avea si un aspect pozitiv, daca este folosita cu masura si in scopuri adecvate. Puterea, ca forta motivationala, il ajuta pe copil sa fie mai responsabil, sa capete influenta si sa aiba mai multa autoritate.

Insa poate fi si o capcana periculoasa in dezvoltarea lui, daca nu esti atenta cum ii insufli dorinta de putere si nu il inveti sa o controleze corect si in scopuri adecvate.

Foto: metroparent.com

Agresivitate


La fel ca si in cazul puterii, agresivitatea poate fi o cale catre putere si succes, daca este controlata in mod corespunzator. Este si o caracteristica a copiilor motivati. Nu poti avea succes si atinge toate obiectivele propuse fara un pic de agresivitate competitiva. Este vorba de un grad de agresivitate folosit in spiritul dreptatii si al nevoii de a se face ascultat si respectat.

Curiozitate


Dorinta de cunoastere este caracteristica oricarei persoane orientate spre succes.

Orice copil este curios din fire si trebuie lasat sa isi satisfaca curiozitatile, in masura in care nu sunt periculoase sau distructive pentru el.

Pozitivism


Niciun copil care-l pune pe NU in fata, inainte de orice, nu va reusi sa aiba succes in ceea ce isi propune. Una dintre calitatile care-l defineste pe copilul motivat este optimismul si pozitivismul. Gandirea orientata spre scopuri si obiective, increderea ca se pot realiza si incercarea tuturor metodelor de a le duce la bun sfarsit sunt calitati ale unui copil puternic, motivat, care nu se lasa batut de mici piedici care ii ies in cale.



Creste-ti copilul intr-un spirit optimist si pozitiv, aplica disciplina pozitiva si ajuta-l sa vada intotdeauna partea plina a paharului, dar fara a-l proteja de esecuri si greseli, atunci cand sunt inevitabile. El nu trebuie crescut "in puf", fara sa dea piept cu ce inseamna si sa intampini greutati sau esecuri in indeplinirea obiectivelor. Din greseli, micutul poate invata o multime de lucruri si se pot dovedi, in final, un instrument motivational eficient.

Recunoastere


Copilul motivat este intotdeauna in cautare de recunoastere. Oricui ii place sa fie apreciat si laudat pentru reusite, iar acestea se pot dovedi tehnici foarte bune pentru motivarea copilului si incurajarea lui.

Cu cat il apreciaza mai multe persoana, primeste laude si recunoastere pentru meritele sale, cu atat va pleca la "vanatoare" de proiecte mai importante si va fi dornic sa faca si mai multe lucruri pe viitor.

Citeste si despre