Parintii se ostenesc mereu sa insufle copiilor o atitudine echilibrata si corecta in fata banilor. Ei depun eforturi inca de cand sunt mici sa ii invete despre valoarea banilor folosind situatii reale de viata (cumparaturi, alocatii, economii). Exista insa unele lucruri pe care NU trebuie sa le spui niciodata in fata copiilor!
"Nu iti face griji pentru bani!"
Nu il face niciodata sa creada ca nu trebuie sa aiba grija banilor, pentru ca nu vei face decat sa cresti un copil care va fi iresponsabil la maturitate si care nu va stii cum sa dramuiasca banii. Daca de fiecare data cand copilul isi face griji daca poate sau nu primi un lucru ii spui ca el nu trebuie sa isi faca griji pentru asta, nu il vei ajuta cu nimic. Mai mult, ai toate premisele necesare pentru a creste un copil rasfatat.
"Nu trebuie sa iti faci griji pentru asta; nu e treaba ta, momentan!"
Te vede ca umbli printre facturi si ca faci calcule pentru plata tuturor datoriilor pentru casa si a utilitatilor. Un copil mic este foarte curios si nu va ezita sa te intrebe ce anume faci acolo. In niciun caz sa nu ii spui ca nu e treaba lui sau ca nu are de ce sa isi faca griji pentru asta.
Dimpotriva, ia-l la o discutie si vorbeste-i despre tot ce implica intretinerea casei si costurile ei. Este o oportunitate pentru a-l invata valoarea banilor si pentru ca el sa afle pe unde se mai indreapta ei cand ajung in buzunarul parintilor, in afara de bomboane, si jucarii.
"Tot ce iti doresti tu, puiule!"
Are acelasi efect ca in a-i spune ca nu trebuie sa isi faca probleme pentru bani, Daca totul i se cuvine si mamica si taticul intotdeauna vor avea bani pentru a-i face poftele, s-ar putea sa fii nevoita sa il intretii si la maturitate, pentru ca vei deveni "portofelul" lui. Cum altfel, daca nu a reusit sa invete cum sa dramuiasca si sa foloseasca responsabil banutii, daca nu a stiut cum sa astepte pentru a primi ceva, daca nu stie ce inseamna economii si asa mai departe?
"Nimeni nu mai foloseste bani cash"
Este adevarat ca traim intr-o epoca in care cardul are multipla functionalitate si ca este in inlocuitor practic al bancnotelor. Insa cel mai bun mod de a-l invata pe copil despre valoarea banilor si despre utilizarea lor eficienta si responsabila este prin bancnote si monezi. Trebuie sa ii atinga, sa ii stranga, sa cumpere cu ei etc.
"Atunci cand vom castiga la loto..."
Nu implica foarte mult copilul in discutii si in mrejele jocurilor de noroc. Daca ii pomenesti mereu despre castigul la loto si cheltuiesti fara sens, nu vei da un bun exemplu copilului. Dimpotriva, trebuie sa descurajezi acest comportament si sa ii induci ideea ca banutii trebuie munciti.
"Suntem falimentari; Am ramas fara bani; Suntem saraci"
Nu trebuie sa pomenesti copilului cuvinte terifiante care sa ii creeze temeri si frustrari. Ai grija cum abordezi subiectul unui potential faliment sau al concedierii unuia dintre voi. Spunandu-i intr-o forma asa brutala ii va crea o frica irationala si isi va imagina ca veti ajunge in strada sau ca nu veti mai avea ce manca. Copiii au o imaginatie bogata. Nu ii prezenta lucrurile parand chiar tu speriata, arata-i ca esti stapana pe situatie.