Cum stii ca micutul tau este gata sa renunte la somnul de pranz?

| | Actualizat: 2011-08-10 09:17:39

Somnul de dupa-amiaza sau de pranz este esential in cresterea armonioasa a oricarui copil.

Numarul de reprize de somn este mai mare la varsta bebelusilor, scade pe masura ce creste si iese din rutina pe la varsta prescolara sau scolara.

Nu uita ca fiecare copil are propriul ritm de crestere si dezvoltare. Descopera semnele care sugereaza ca micutul tau poate renunta la puiul de somn din timpul zilei.

Semne ca micutul este pregatit sa renunte la somnul de pranz

Inainte de a renunta definitiv la somnul de pranz al copilului trebuie sa excluzi alte cauze, patologice, care il impiedica sa se mai odihneasca la pranz. Dupa aceea, urmareste semnalele "sanatoase" care sugereaza ca micutul tau a terminat cu turele de somn de peste zi.

Varsta

Varsta este un indicator esential in acest scop, chiar daca nu definitoriu. Nou-nascutii si bebelusii au nevoie de foarte mult somn. Ei dorm in jur de 16-20 de ore pe zi in primele luni. Acesta ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului. De aceea, somnul din timpul zilei a capatat o importanta deoasebita in programul zilnic al unui copil mic.

Majoritatea bebelusilor sub varsta de 1 an au 2 reprize de somn pe timpul zilei. De obicei acestea au loc dimineata si dupa-amiaza. Pana la varsta de 1 an si jumatate copilul renunta la somnul de dimineata si mai trage un pui de somn doar dupa-amiaza.

Somnul de la pranz va face parte din rutina de somn a copilului pana la varsta prescolara, poate si mai tarziu. Specialistii sustin ca mai mult de jumatate din copiii de 4 ani inca mai dorm dupa-amiaza. Majoritatea micutilor renunta la somnul de pranz pe la varsta de 5 ani (cam 70%).

Chiar si asa, 1 din 3 copii inca mai trage un pui de somn dupa-amiaza si dupa aceasta varsta. Totul depinde de numarul de ore de somn din timpul noptii. Daca acesta doarme suficiente ore noaptea pentru varsta lui atunci este posibil sa nu mai aiba nevoie de somnul de la pranz.

Somnul de noapte

De exemplu, daca micutul tau doarme suficient pe timpul noptii (un numar de ore adecvate varstei lui) si fara intreruperi, atunci poti spune ca este suficient de odihnit pentru a face fata unei zile intregi fara somn.

In plus, el trebuie sa adoarma destul de rapid seara, la culcare, fara probleme si obiectii. In caz ca nu se intampla acest lucru, inseamna ca este prea obosit. Oboseala este un semn al somnului insuficient. Acest lucru inseamna ca inca mai are nevoie de somnul de la pranz.

Trezirea copilului

Urmareste cateva zile la rand si felul in care se trezeste copilul. Vezi ce tonus are, daca reuseste sa se trezasca singur si are o stare buna, vioaie la trezire. Acesta este cel mai bun indicator al faptului ca s-a odihnit suficient pe timpul noptii.

Comportamentul zilnic

Asa cum trezirea este relevanta in procesul de renuntare la puiul de somn, si felul in care face fata unei zile poate fi important.

Observa-l pe copil cateva zile in care nu doarme deloc la pranz. Vezi ce tonus fizic si psihic are pe timpul zilei. Daca este activ, vioi, jucaus si in forma, inseamna ca renuntarea la somnul de zi a fost o idee buna.

Chiar si in aceste conditii, nu trebuie sa renunti imediat. Mai poti incerca o perioada sa il adormi dupa-amiezile. Creeaza-i toate conditiile necesare si aplica toate trucurile care functionau inainte pentru atipeala de la pranz (povesti, intuneric, muzica etc.). Daca opune inca rezistenta este cazul sa iei in considerare renuntarea la acest obicei.

Citeste si despre