Una dintre componente importante ale educarii copilului despre valoarea banilor este prin a incepe sa ii dai bani de buzunar. Avand proprii lor bani, copiii experimenteaza si invata sa faca economii, sa isi prioritizeze obiectivele si sa astepte pana sa primeasca sau sa cumpere ceva. Insa multi parinti se intreaba care este varsta potrivita pentru a incepe sa dai bani micutului, cat anume si cat de des?
De la ce varsta dai copilului bani?
Nu exista o varsta anume de la care parintii pot incepe sa dea o mica alocatie pe mana copiilor. In timp ce unii dintre eidau bani micutilor la varsta prescolara, altii asteapta pana la varsta de 10 ani pentru acest lucru. In general este bine sa dai copilului banuti in gestiune pe la varsta de 5 – 6 ani.
Specialistii sustin ca trebuie ca micutii sa aiba pe mana bani abia atunci cand inteleg macar partial rolul lor, si anume ca acestia pot cumpara ceea ce ei isi doresc.Cum iti dai seama ca nu e varsta potrivita pentru a primi bani?
Iti dai seama de acest lucru testandu-l! Da-i o suma de bani in manuta si vezi ce face cu ei! Nu este momentul sa incepi sa ii dai o alocatie daca:
-
nu are habar ce trebuie sa faca cu ei;
-
se joaca cu ei;
-
ii pierde.
Acest comportament fata de bani denota faptul ca el inca nu este capabil sa ii foloseasca in interes propriu. Aici intervii tu! Trebuie sa vorbesti de mic cu copilul despre valoarea banilor si despre tot ceea ce se face cu ei. Ia-l cu tine la cumparaturi, invata-l sa economiseasca, sa stranga si faca alegeri istete cu ei.
Ce suma de bani este indicata sa dai primele dati copilului?
Suma de bani rezervata pentru alocatia micutului depinde foarte mult de:
-
resursele financiare ale familiei;
-
costurile medii zilnice ale familiei;
-
nivelul de trai.
Fiecare familie decide cum e mai bine si care este suma potrivita. Daca nu ai idee despre care ar fi valoarea, atunci poti aplica o formula pe care tot mai multi parinti o folosesc:
-
ofera-i o suma de bani saptamanala/lunara echivalenta cu anii pe care ii are: de ex. 1 leu pentru primul an, 2 lei pentru cel de-al 2-lea an etc.
In acest fel el va constientiza ca pe masura ce creste va primi mai multi bani si va stii exact cand i se va mari alocatia – odata cu aniversarea fiecarui an. De asemenea, aceasta formula ajuta si familiile cu mai multi copii. Fratii mai mici vor intelege motivul pentru care celalalt fratior primeste mai mult si nu vor exista divergente.
Daca sa fie saptamanala sau lunara ramane tot la latitutinea fiecarei familii. Ceea ce este cu adevarat important, spun specialistii, este sa fiti constanti si sa nu va prefaceti ca uitati. Trebuie sa ii aratati copilului ca poate avea incredere in voi odata ce ati stabilit un plan.
Poti interveni in ceea ce cumpara din moment ce sunt banii lui?
Este important sa asiguri copilul ca aceia sunt banutii lui si ca ii poate cheltui cum doreste. Il face sa devina independent si mai responsabil. Totusi, ai mereu teama ca va cumpara ceva nepotrivit pentru varsta lui.
Chiar si aceasta alocatie trebuie sa implice o oarecare supraveghere. Pentru asta, spune-i copilului astfel: "cu acesti banuti poti sa iti cumperi ce vrei tu, atata timp cat respectivul produs nu provoaca niciun fel de probleme/rau". Aceasta clarificare iti ofera multa libertate de miscare in a a-i reorienta alegerile in caz de nevoie. Atunci cand va dori sa cumpere ceva nepotrivit aminteste-i "provoaca un rau respectivul lucru, mai stii ce am vorbit despre acest lucru?".
Cel mai important este in educatia copiilor cu privire la bani si la gestionarea lor sa vorbesti cu ei constant si sa ii implici in activitati si decizii care implica cheltuieli.