Varsta intrebarilor nesfarsite (3-6 ani)

| | Actualizat: 2024-09-18 10:05:14

Varsta curiozitatii sau a intrebarilor nesfarsite incepe inca de dinainte de perioada prescolara, dar atinge apogeul intre 3 si 6 ani. Este perioada in care micutul tau nu se mai satura de explorat lumea inconjratoare, de pus intrebari si de cautat raspunsuri si explicatii ale tuturor lucrurilor pe care nu le intelege. Curiozitatea este una dintre cele mai importante trasaturi ale intelectualilor si un instinct natural care trebuie stimulat si satisfacut continuu, pentru a ajuta copilul sa se transforme intr-un matur inteligent si de succes!

Varsta prescolara, varsta intrebarilor nesfarsite

Curiozitatea joaca un rol crucial in dezvoltarea copilului tau. Aceasta se manifesta in comportamentul lui prin cotrobairile constante in toate cotloanele casei si ale locurilor pe unde merge, dar si prin sirul interminabil de intrebari pe care ti le adreseaza zilnic, de mai multe ori pe zi.

Intre 3 si 6 ani, intrebarea care predomina in conversatiile cu micutul tau este "de ce?". Este modul lui de a incerca sa inteleaga ce se intampla in jurul lui si de a cunoaste mediul inconjurator.

Insa este si varsta intrebarilor precum "cum?", "ce?", "cine?" etc. Setea de cunoastere este satisacuta prin adresarea acestor intrebari, iar informatiile pe care micutul le primeste il ajuta sa-si dezvolte limbajul, vocabularul, cultura generala, intelectul etc.

Rolul curiozitatii in dezvoltarea copilului

Prin manifestarea constanta a curiozitatii, copilul reuseste sa isi lamureasca o multime de lucruri necunoscute sau neclare pentru el, sa invete lucruri noi si sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta. Toate acestea il ajuta nu doar sa inteleaga lumea inconjuratoare la varsta prescolara. Rodul tuturor intrebarilor pe care le adreseaza pentru a-si satisface curiozitatea este fructificat din plin la maturitate, cand micutul se foloseste de abilitatile si cunostintele dobandite de-a lungul timpului pentru a rezolva eficient probleme si a reusi in ceea ce isi propune.

Curiozitatea il ajuta pe cel mic sa exploreze si sa observe cum anumite situatii de viata pot fi diferite in esenta lor. Atunci cand pune intrebari, exploreaza mediul care-l inconjoara, investigheaza posibilitati si cauta solutii intr-un mod activ, cu entuziasm si dorinta de cunoastere. In acest fel, copilul are toate sansele sa devina un matur inteligent, un inventator si inovator in domeniile pe care doreste sa le aprofundeze in timp.

Mintea copilului curios din fire este tot timpul activa, deoarece lucreaza continuu pentru a pune intrebari si a cauta raspunsuri si solutii la problemele care nu-i dau pace. Incurajarea si stimularea curiozitatii copilului il ajuta sa fie tot timpul creativ si sa gaseasca solutii originale la probleme.

Copilul curios vede lucrurile in profunzime si vede solutii si idei pe care altii nu reusesc sa le surprinda. Mintea lui si dorinta continua de cunoastere il ajuta sa vada dincolo de barierele de suprafata ale cunoasterii si sa descopere o noua lume si noi posibilitati de a rezolva probleme.

Cum incurajezi si stimulezi curiozitatea copilului tau?

Lasa-l sa puna intrebari si raspunde-i mereu la ele!

Chiar daca uneori poate fi exasperant sa fii tot timpul pregatita cu raspunsuri adecvate la zecile de intrebari zilnice pe care ti le adreseaza prichindelul, este foarte important sa nu ii inhibi dorinta de cunoastere prin retezarea acestei initiative.

Este indicat sa il ajuti pe copil sa isi manifeste curiozitatea, deoarece in felul acesta isi pune la lucru creierul si contribuie la dezvoltarea intelectului si a inteligentei.

Copilul care pune mereu intrebari este un copil interesat. Un copil interesat este mult mai apropiat de domeniul invatarii si are toate sansele sa aiba rezultate foarte bune la scoala.

Asadar, permite-i copilului sa puna intrebari, dar mai important decat atat, raspunde-i mereu la ele, indiferent de cat de absurde sau dubioase sunt. Fie ca te intreaba de ce este cerul albastru, de unde cade apa cand ploua sau de ce soarele e galben, toate intrebarile acestea contribuie la dezvoltarea procesului gandirii si il ajuta sa inteleaga mai bine lumea si lucrurile care-l inconjoara.

Unii adulti nu stiu ce sa raspunda la unele dintre intrebarile copilului, incercand sa-i satisfaca curiozitatea cu logica lor de adulti (cu abstractizari de neinteles pentru copil).

Rapsunde-i intotdeauna prin cuvinte pe intelesul lui, folosindu-te de exemple familiare, pentru a fi sigura ca intelege raspunsurile tale. Copilul este multumit, cand constata ca i se raspunde cu rabdare si ca nevoia de a intreba si de a sti este luata in serios. Ceea ce doreste copilul nu este cunoasterea in sensul intelectual, ci sentimentul de certitudine, de calauzire in lumea incalcita care i se deschide in fata.

Expune-l mereu la surse de cunoastere si explorare!

Lasa-l sa exploreze tot ce e in jur si creeaza contexte care sa-i permita satisfacerea sau dezvoltarea curiozitatii.

Este important sa ii permiti copilului sa testeze diverse situatii si sa exploreze diverse medii, indiferent ca sunt utile sau nu. Daca micutul tau vrea sa inspecteze cotloane ale casei in care stii ca nu are ce gasi, nu-l impiedica. Lasa-l sa vada pe pielea lui ca nu este nimic interesant acolo.

Organizeaza drumetii, plimbari, calatorii prin zone sau medii care-l pot ajuta sa afle lucruri noi si sa testeze situatii din care are de invatat sau care-l pot ajuta sa-si explice singur anumite fenomene sau evenimente pe care nu le intelege.

Creeaza situatii diverse in care copilul sa-si poata pune in aplicare dorinta de cunoastere si care sa ofere sansa acestuia de a adresa si mai multe intrebari.

Fii chiar tu o fire curioasa!

Tu, ca parinte, esti persoana de la care copilul are cel mai mult de invatat si care ii influenteaza modul in care vede lumea si conceptiile despre viata.

Este important sa fii un model de comportament pozitiv pentru copilul tau, iar manifestarea constanta a curiozitatii este un astfel de exemplu.

Cu cat esti mai curioasa de ce se intampla in jurul tau, te opresti si explorezi lucruri pe care nu le cunosti, adresezi intrebari cu privire la ele si incerci mereu sa afli raspunsuri noi, cu atat micutul tau va fi si el dornic sa intoarca lucrurile pe toate partile pana cand afla raspunsuri care-l multumesc sau pe care le intelege.

Curiozitatea ta este contagioasa pentru prichindelul tau, de aceea este foarte important sa creezi contexte si sa manifesti chiar tu interese pentru lucrurile din jur, pentru ca acesta sa fie dornic de cunoastere si sa se transforme intr-un copil demn de toata lauda, inteligent si de succes.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre