Copilul tau este pregatit pentru gradinita?

| | Actualizat: 2012-10-10 15:23:42

Gradinita este o etapa noua din viata copilului tau, care ii da emotii nu doar lui, ci si tie. Este momentul in care cel mic are de infruntat temeri, experiente noi, provocari. Chiar daca a ajuns la varsta potrivita, inevitabil te intrebi daca din punct de vedere emotional, cognitiv, dar si fizic este pregatit pentru acest pas important din viata lui! Iata cum iti dai seama cand este copilul gata sa mearga la gradi si cum il poti ajuta!

Inceperea gradinitei, in jurul varstei de 3 ani, este o perioada dificila atat pentru copil, cat si pentru tine, ca parinte. Este momentul in care copilul se desprinde practic de "fusta" ta si se vede nevoit sa stea cateva ore fara tine si fara ajutorul de care avea parte zi de zi.

Aceasta experienta poate fi presarata cu multe tipuri de emotii - frustrari, temeri, disconfort, anxietate etc. Pentru a preveni astfel de reactii sau pentru a le diminua din intensitate este important sa dai copilul la gradinita in momentul in care este pregatit sa traiasca aceasta experienta si are abilitatile necesare pentru a-i face fata.

Stie sa-si exprime nevoile si dorintele!

Copilul va face mai usor fata gradinitei si se va integra mai bine daca are dezvoltate macar cateva dintre principalele abilitati de limbaj si vorbire pentru varsta lui.

Nu te poti astepta ca un copil de 3-4 anisori sa vorbeasca corect sau perfect, dar este important ca putinele cuvinte si propozitii pe care le spune sa fie cat de cat inteligibile. La varsta prescolara, este capabil sa formuleze propozitii si fraze din 3-5 cuvinte si sa descrie chiar anumite lucruri sau fapte care se intampla in jurul lui.

Pentru ca acesta sa se descurce la gradinita trebuie sa fie capabil sa comunice verbal nevoi, dorinte si sa-si exprime cateva dintre emotiile si temerile care il incearca. De aceea, este important sa lucrezi de mic cu el la acest aspect. Invata-l sa recunoasca principalele emotii - tristete, bucurie, furie, suparare etc. si cum trebuie sa reactioneze la ele.

Stie sa urmeze instructiuni si este disciplinat!

Pentru ca cel mic sa se descurce mai usor la gradinita si sa se adapteze mai repede, este important sa isi fi insusit deja principalele reguli disciplinare pentru varsta lui.

Pana la varsta de intrare la gradi, copilul trebuie sa fie capabil sa urmeze instructiuni simple, sa stie sa asculte pe cineva fara sa intrerupa sau sa asculte o poveste intreaga fara a se fastaci foarte mult.

Pana pe la 3-4 ani, ar trebui sa stie sa ceara la toaleta pentru a-si face nevoile, chiar daca are inca nevoie de ajutor. In orice caz, daca nu este invatat cu toaleta, cel mic trebuie sa fie capabil sa ceara macar la olita si sa nu se scape pe el.

Poate sta cateva ore fara tine!

Inainte de inceperea gradinitei, copilul trebuie invatat sa stea si fara tine, cateva ore pe zi. Incepe mai intai cu cate o jumatate de ora si apoi creste intervalul de timp, pentru ca adaptarea sa se faca gradual.

Numai in acest fel, vei evita sa te confrunti cu anxietatea de separare de la despartirea din curtea gradinitei, cand iti iei "la revedere" de la el, iar copilul incepe sa aiba accese de furie, sa planga si sa tipe ca vrea la tine.

In situatia in care este deja obisnuit sa stea perioade de timp fara tine, separarea va fi ceva mai "dulce" si mai usoara.

Este sociabil!

Este important sa lucrezi si la aptitudinile sociale ale celui mic. In momentul in care intra la gradi, este integrat intr-un grup de copii cu care trebuie sa vorbeasca, sa interactioneze si sa se joace constant.

Copilul trebuie sa detina deja principalele abilitati de socializare, cum ar fi sa faca cunostinta cu copii noi, sa se joace frumos alaturi de ei, dar mai important decat atat, sa imparta jucarii si lucruri cu acestia.

Il poti ajuta sa isi dezvolte principalele abilitati de socializare prin organizarea de intalniri de joaca, participarea la diverse cursuri si ateliere pentru copii, adica prin incurajarea diverselor interactiuni cu alti prichindei de varsta lui.

Este indemanatic!

Va mai dura ceva timp pana cand copilul isi va dezvolta complet abilitatile motorii fine. Dar chiar si la varsta de 3 anisori, el trebuie sa fie capabil sa tina un creion in mana, chiar sa traseze cateva linii sau sa faca cateva litere, sa tina o foarfeca in mana etc.

Nu trebuie sa fie un adevarat maestru in decuparea cu forfecuta sau un scriitor desavarsit, dar trebuie sa fie cat de cat indemanatic si sa se descurce atunci cand are un pix, o pensula sau o foarfeca in mana.

Este recomandat ca cel mic sa fie expus acestor instrumente si sa se familiarizeze cu ele inca de dinainte de a intra la gradi.

Este dornic sa experimenteze situatii noi si sa invete!

Unul dintre principalele semne ca cel mic este pregatit pentru gradinita este dorinta de invatare. Daca arata mereu ca este dornic sa exploreze lucruri noi din jurul lui, este curios sa afle tot timpul ceva nou si este entuziasmat de fiecare data cand descopera cate ceva, gradinita nu va fi o problema pentru el. Dimpotriva, se va adapta perfect acestui mediu, care intermediaza procesul invatarii si in care copilul invata zilnic lucruri noi.

De asemenea, este important sa il incurajezi mereu sa fie independent si responsabil inca de mic. Invata-l sa aiba grija de lucrurile lui, sa se ingrijeasca singur si sa faca cat mai multe lucruri cu propriile forte. Il vor ajuta tare mult cand va pasi prima oara la gradinita si va fi nevoit sa se descurce cu propriile forte.

Acestea sunt principalele semne care indica ca un copil abia intrat la varsta prescolara este pregatit sa mearga la gradinita. Sigur ca nu trebuie sa bifeze la toate categoriile pentru a putea face fata noii experiente, insa este important sa aiba dezvoltate o mare parte dintre ele. Daca nu insuseste insa multe dintre capacitatile si abilitatile mentionate, atunci este indicat sa amani momentul intrarii copilului la gradinita si sa il ajuti sa isi dezvolte aptitudinile necesare pentru a se descurca cu brio.

Copilul tau cum s-a adaptat in primele zile la gradinita? Cum ti-ai dat seama ca este pregatit sa mearga la gradi? Impartaseste-ne experienta ta cu cel mic in sectiuenea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre