Problemele de sanatate la care este predispus copilul in primele saptamani de scoala sunt in principal virozele respiratorii de sezon, favorizate de integrarea in colectivitati.
Dar mai exista si alte riscuri ale revenirii celui mic printre alti copii - bolile copilariei, paduchii, indigestiile sau gripa se numara printre afectiunile cu cel mai mare grad de risc in prima perioada a anului scolar.
Virozele respiratorii sezoniere
Nu este exclus ca odata cu tranzitia de la sezonul cald la cel racoros, virusurile care incep sa populeze atmosfera sa il prinda in capcana pe prichindelul tau. Copilul este mult mai predispus la raceli, gripe si alte infectii respiratorii, mai ales atunci cand petrece mult timp printre copii si alti oameni.
Imunizarea este cea mai eficienta metoda preventiva si tine racelile si gripele la distanta de sanatatea micutului tau. Daca nu ai facut-o inca, este cazul sa dai fuguta la medic sau in farmacii si sa ii faci vaccinul antigripal sezonier.
Suplimentele vitaminice si minerale sau alimentele bogate in nutrienti esentiali reprezinta un ajutor important pentru sistemul imunitar al copilului. Acesta are nevoie de toate resursele disponibile pentru a lupta impotriva epidemiei din acest sezon.
Regulile stricte de igiena trebuie aplicate cu fiecare ocazie si invatate cu sfintenie de copil. Acestea il pot proteja impotriva infectiilor.
Paduchii
Iata o problema pe care nu o poti controla. Desi paduchii sunt pe cale de disparitie in scoli si in orice alte colectivitati, se mai intampla ca in scolile publice si suprapopulate sa isi faca aparitia. Iar copilul tau poate cadea victima lor.
Este mai degraba o problema jenanta si deranjanta, decat grava. Ea presupune izolarea copilului si aplicarea unor masuri terapeutice care sa distruga paduchii existenti si ouale acestora. In plus, trebuie verificati toti membrii familiei si copiii sau persoanele cu care a intrat in contact.
Bolile copilariei
Micutul tau este pandit la orice pas de una dintre bolile frecvente ale copilariei - varicela, pojar, oreion etc. - insa atunci cand merge la scoala si sta printre copiii, riscul este si mai mare.
Oricare dintre aceste probleme presupune izolarea micutului in casa, in general pentru 2 saptamani si luarea unor masuri terapeutice usoare pentru ameliorarea simptomelor, deoarece nu pot fi vindecate cu medicamente.
Ele trebuie sa isi faca de cap inainte de a scapa definitiv de ele. Insa exista si o parte buna. Micutul capata imunitate si nu mai risca sa se imbolnaveasca altadata. Este chiar indicat ca acesta sa le faca cand este mic, pentru ca la maturitate sunt mai severe si mai greu de suportat.
Afectiuni digestive
Parazitii si bacteriile misuna continuu prin toate colturile scolii. Germenii isi fac de cap prin bai, clase si holuri, dar si in alte spatii prin care circula copilul. Acesta uita uneori sa se mai spele pe manute inainte de a manca pachetelul sau de a servi dintr-o gustare a unui coleg, iar agentii patogeni ajung in stomac si dau batai de cap intestinelor si digestiei. Asa iau nastere parazitozele intestinale, enterocolitele, indigestiile si alte probleme la nivel digestiv.