Banii de buzunar pentru copii

| | Actualizat: 2012-12-06 17:16:34

Banii de buzunar pentru copii reprezinta un subiect sensibil, foarte dezbatut la ora actuala intre specialisti si parinti. Multi se intreaba daca nu cumva la 5-7 ani, copilul nu este prea mic pentru a intelege care este valoarea banilor si mai ales cum sa ii gestioneze corespunzator. Sunt subiecte asupra carora multi parinti au indoieli si, de aceea, prefera sa sara peste aceasta lectie in educatia lui! Gresit, spun specialistii, care sunt de parere ca este indicat ca prichindelul sa se familiarizeze de mic cu banii si sa invete si cum sa ii castige!

De la ce varsta incepi sa ii dai bani de buzunar copilului?

Nu exista o varsta ideala la care este indicat sa incepi sa dai bani de buzunar copilului. Insa nici nu este indicat sa faci acest pas la o varsta la care nu stie ce sunt ei si nu cunoaste, macar partial, rolul banilor. In momentul in care copilul va intra in contact cu primele monede sau bancnote, este indicat sa stie sa numere macar pana la 20 sau sa fie familiarizat cu ceea ce inseamna cumparaturile.

Potrivit specialistilor, copilul este pregatit sa gestioneze sume mici in jurul varstei de 6-7 ani. Insa multi parinti prefera sa astepte pana la 10-11 ani, in ideea ca pe masura ce creste, incepe sa inteleaga mai bine care este rolul banilor si cum sa-i gestioneze responsabil.

Ramane la latitudinea fiecarei familii sa hotarasca care este varsta potrivita la care micutul sa primeasca primii banuti de buzunar. Daca ii introduci in educatia copilului de la varste mici, il iei frecvent cu tine la cumparaturi, ii explici cum se fac acestea si ce presupun ele, copilul va fi in stare sa gestioneze prima suma inainte de intrarea in etapa scolara, pe la 7 anisori.

Vorbeste-i despre bani, familiarizeaza-l cu ei, aratandu-i si lasandu-l sa ii manipuleze. Ia-l frecvent cu tine la cumparaturi. Dupa ce trece de mai multe ori pe la casa de marcat, lasa-l si pe el sa plateasca si sa vada cum decurge procesul, chiar daca nu stie sa faca toate calculele. Este datoria ta sa il inveti cum ii foloseasca, astfel incat sa faca alegeri istete la cumparaturi.

Iti poti da seama ca este pregatit sa primeasca in gestiune primele finante daca, atunci cand ii dai in manuta niste banuti, este atent cu ei, nu ii lasa pe oriunde, nu se joaca cu ei si stie exact la ce se folosesc. Daca reuseste sa se descurce cu socoteli pana la 20 si stie cum sa abordeze si sa interactioneze cu un vanzator, copilul este pregatit sa faca primele economii, dar si sa cheltuie primii bani de buzunar.

Pro si contra banilor de buzunar la copii

Parintii au pareri diferite cand vine vorba de acordarea banilor de buzunar la copii. In timp ce unii parinti sunt ingrijorati ca cei mici si-ar putea cumpara alimente nocive sau ca i-ar cheltui pe lucruri inutile, alti parinti vad in banutii de buzunar o oportunitate in a invata copilul valoarea lor si cum sa ii cheltuie responsabil.

Intrarea in contact cu banutii il pregateste de mic pe copilul tau pentru momentul in care va iesi de sub aripa ta si va infrunta lumea reala. La varste mici, copilul crede ca totul i se cuvine si ca toate dorintele lui pot fi indeplinite. Are o toleranta scazuta la frustrare. Invatand valoarea banilor si faptul ca ei "nu cresc in copaci", copilul are ocazia sa inteleaga de ce nu poate primi tot ceea ce pofteste, lucru pe care nu-l poate pricepe doar cu "vorba buna" si atat.

De aceea, este important ca cel mic sa invete sa isi castige banutii de buzunar. Mergand pe filosofia ca acestia "nu pica din cer", este important sa priceapa ca familia lui nu dispune de un buget nelimitat si ca nu ii poate cumpara absolut tot ce doreste el. Ajuta-l sa vada si sa inteleaga cum se castiga banii. Cand va simti pe pielea lui cu cata truda se castiga acestia, va fi mai atent la cum ii gestioneaza si in ce scop ii foloseste.

Pune-l sa faca diverse activitati simple, adecvate varstei lui, in schimbul anumitor sume de bani. Un moment propice pentru aceasta propunere este in momentul in care isi doreste cu ardoare o jucarie. Spune-i ca daca si-o doreste atat de mult pe cat crede, are posibilitatea sa stranga chiar el banutii pentru a si-o achizitiona. Mentioneaza faptul ca tu nu dispui de acea suma, dar ca in schimbul anumitor lucruri pe care le-ar putea face pentru tine - stransul jucariilor, curatenie in camera, curat in sifonier, ajutor la bucatarie etc. - poate castiga proprii banuti.

Dupa aceea, cand va strange suma necesara, va reusi sa si-o cumpere singur. Banii de buzunar invata copilul sa devina responsabil in alegerile pe care le face. In momentul in care il inveti rolul lor si cum sa ii stranga, vei merge cu el la cumparaturi. Acesta va dispune de o anumita suma, dar cu siguranta ca va dori sa cumpere o multime de lucruri mult mai costisitoare. Este momentul ideal pentru a-l invata ce inseamna sa faci alegeri responsabile. Explica-i ca fiecare jucarie sau lucru pe care doreste sa il cumpere are propriul pret si arata-i care ii sunt optiunile pentru suma de care dispune.

Este momentul in care copilul va trebui sa faca alegeri cu privire la ce este mai important sau urgent pentru el si ce nu. Este un pas important in dezvoltarea lui. Oferirea unei sume de banuti sau alocatii zilnice sau saptamanale copilului ii ofera posibilitatea de a invata o multime de lucruri importante si a de a asimila abilitati esentiale pentru maturitate.

Ce suma de bani e indicat sa dai primele dati copilului?

Suma pe care ar trebui sa o primeasca copilul trebuie sa fie in concordanta cu capacitatea lui de a o putea gestiona. Daca cel mic se trezeste pus in fata unor sume foarte mari sau cu bancnote pe care nici macar nu le cunoaste, nu va sti ce trebuie sa faca cu ele.

Este indicat sa ii dai copilului bancnote si monede cu care este familiarizat. In acest fel, isi va face mai bine o idee despre care este valoarea lor si despre ce ar putea cumpara cu ei sau cat are nevoie sa stranga pentru a-si putea achizitiona jucaria dorita. Explica-i ca, odata ce ii dai o suma de bani, el o poate cheltui atunci, pe un anumit obiect, dar poate si sa ii stranga si sa faca astfel economii, pentru a cumpara lucruri mai valoroase. Ajuta-l sa isi gestioneze banii, sa faca economii si sa isi cumpere lucrurile pe care si le doreste cu ardoare.

Cand i-ai dat copilului tau primii bani de buzunar si ce si-a cumparat de ei? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre