Varsta adolescentei

| | Actualizat: 2014-09-29 17:30:30

Varsta adolescentei (pubertatea) este o perioada delicata si dificila atat pentru copiii care trec prin ea, cat si pentru parintii acestora. Este o etapa plina de schimbari, noutati si experiente care confuzeaza adolescentii si dispera adesea parintii. Penduland intre nevoia de independenta si cea de protectie parinteasca, adolescentii sunt in cautarea sinelui si a sensului vietii. Iata la ce sa te astepti de la cea mai grea etapa a copilariei!

Varsta adolescentei, diferita la baieti si fete

  Adolescenta sau pubertatea este perioada care face trecerea de la copil la adult. Este etapa in care copilul se dezvolta foarte mult atat din punct de vedere fizic, cat si emotional sau social. Varsta la care fetele intra la pubertate este mai mica decat la baieti. Pubertatea incepe la 11-13 ani, la fete, si la 13-15 ani, la baieti, insa aceste varste sunt doar orientative. Potrivit statisticilor, copii din epoca moderna au inceput sa intre la pubertate la varste din ce in ce mai fragede.  

Schimbari fizice aparute in adolescenta

Pubertatea este o perioada marcata de dezvoltarea si maturizarea organelor sexuale. Apar o multime de schimbari de natura fizica, cauzate de furtunile hormonale care au loc in organism.

Cand un copil abia intrat la pubertate observa ca sanii ii cresc, ca ii apare mustata sau ca ii creste parul pubian, devine destul de confuz, daca nu este pregatit din timp pentru acest moment. Principalele modificari fizice sau biologice care apar la baieti, la pubertate, sunt:

  • cresterea volumului testiculelor;
  • cresterea in lungime a penisului;
  • experimentarea primelor ejaculari;
  • dezvoltarea pronuntata a masei musculare;
  • ingrosarea vocii;
  • acneea;
  • latirea umerilor;
  • pilozitatea corporala (pubiana, faciala, axiala etc.)

La fete, cresterea si maturizarea este mai rapida decat la baieti, iar intrarea in etapa adolescentei este marcata de urmatoarele schimbari fizice:

  • instalarea menstruatiei si inceperea perioadei fertile (in care poate concepe copii);
  • marirea sanilor;
  • latirea soldurilor si bazinului;
  • pilozitatea corporala (axiala, pubiana etc.);
  • acneea.

In timp ce fetele incep sa devina din ce in ce mai interesate de felul in care arata si de cum se imbraca, baietii, dimpotriva, au tendinta de a fi neglijenti cu privire la aspectul fizic si la igiena.  

Schimbarile emotionale din adolescenta

Furtunile hormonale din corp, dar si evolutia intelectuala si emotionala de la adolescenta predispun copilul la experimentarea unor trairi noi, cel mai adesea paradoxale, schimbari bruste de dispozitie si la o multime de conflicte cu cei din jur. Comportamentul adolescentilor este caracterizat adesea ca fiind "rebel", din cauza multiplelor probleme si conflicte in care se implica si a tensiunilor cu parintii.

Este o perioada in care copilul incearca sa dobandeasca cat mai multa independenta. Aceasta nevoie stringenta este si cea care il baga intr-o multime de conflicte si creeaza tensiuni cu parintii. Adolescentul este mereu dornic sa experimenteze lucruri noi, sa se implice in tot soiul de actiuni si experiente care displac adesea parintilor, dar care sunt necesare pentru maturizarea lui emotionala si pentru descoperirea propriei identitati.

Pe fondul maturizarii organelor reproducatore si a schimbarilor din organism, adolescentul devine din ce in ce mai interesat de sex si de tot ce tine de acest subiect, spre disperarea unora dintre parinti. Este perfect normal si fiziologic sa fie preocupat, in mare masura, de relatiile amoroase sau sexuale, fiind curios sa exploreze acest domeniu.

Parintii sunt cei care trebuie sa ajute adolescntul sa treaca usor, informat si sigur prin aceste experiente, nu sa i le interzica. Educatia sexuala, care trebuie inceputa din primii ani de viata ai copilului, trebuie accentuata in adolescenta, cand cei mai multi adolescenti isi incep viata sexuala.

In ultimul stadiu al pubertatii, se duc conflicte interioare serioase in adolescent, care se vede nevoit sa ia decizii singur cu privire la ceea ce va face cu viata lui (ce cariera va urma, la ce facultate va merge). Este o presiune emotionala care cantareste foarte greu pe umerii lui si ultimul "test" inainte de a deveni adult.  

Cu ce alte caracteristici sau trasaturi ale adolescentei te-ai mai confruntat? Ajuta-ne sa intelegem mai bine aceasta etapa a copilariei, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre