Ce faci cand nu-ti plac prietenii copilului tau?

| | Actualizat: 2012-04-18 14:47:22

Unul dintre avantajele de a fi parinte de copil mic este ca ai autoritatea de a selecta prietenii cu care sa se joace si in compania carora sa petreaca timpul. Insa incepand cu perioada prescolara si mai ales cu cea scolara, acest "privilegiu" incepe sa-si piarda din putere, deoarece copilul devine independent si autonom in gandire si decizii si incepe sa isi aleaga singur prietenii, nu mereu pe cei mai potriviti!

 

Foto: pepperrific.com

Problemele si neintelegerile dintre parinti si copii legate de anturaj sau de tipul de prieteni cu care se inconjoara apar cel mai adesea la varsta adolescentina.

Presiunea anturajului si a prietenilor poate influenta comportamentul si modul de gandire al copilului chiar si la varste mult mai mici, in special la varsta inceperii scolii, si il poate influenta sa se implice in probleme si necazuri.

Copilul mic este vulnerabil, iar daca are o personalitate mai firava, este foarte usor sa cada in capcanele intinse de copii mai mari si sa adopte anumite comportamente negative. Apare nevoia de apartenenta la grupuri si este dispus sa faca aproape orice pentru a face parte dintr-un anturaj.

Parintii isi dau seama daca anumiti prieteni ai copilului sunt nepotriviti pe baza unor semnale sau comportamente pe care acestia le au. Insa copiii nu sunt intotdeauna receptivi la sfaturile si recomandarile parintilor si, odata ce dobandesc control asupra deciziilor si o oarecare independenta, fac doar ceea ce doresc.

Iata ce sa faci cand micutul tau se ataseaza de copii care nu-ti sunt pe plac!

Nu ataca direct prietenii copilului si nu-i interzice sa tina legatura cu ei!

Cea mai mare greseala pe care o fac parintii cand vine vorba de prietenii "toxici" ai copilului este sa-si impuna autoritatea si sa-i interzice sa se mai vada cu ei, pe baza unor argumente destul de neconvingatoare pentru copil.

Este mai indicat sa te abtii si sa iti pastrezi calmul si opiniile formate pe baza intuitiei de parinte doar pentru tine, pana la momentul in care vei avea argumente sau dovezi solide.

Cu sau fara motive sa ii placi, aceasta nu este o abordare recomandata pentru tratarea problemei acestor prieteni ai copilului, deoarece nu da rezultate. Daca ii spui unui copil, de orice varsta, sa renunte la prietenia cu un alt copil, poti sa fii sigura ca va fi si mai dornic sa stea in preajma lui, poate chiar il va promova la statutul de prieten cel mai bun.

Copiii, in special adolescentii, au tendinta sa-si sfideze parintii, atunci cand le interzic ceva.

Nu te pripi in a-i judeca prietenii!

Este posibil ca micutul tau sa vina acasa cu cativa prieteni suspecti, care-ti trezesc sentimentul ca ceva nu este in ordine cu ei, insa nu este cazul sa te grabesti in a-i judeca.

Chiar daca prietenii lui au un aspect mai neglijent, extravagant (cu tatuaje, piercing-uri, frizuri ciudate), nu inseamna ca sunt copii rai sau ca au o influenta negativa asupra copilului tau.

Nu cataloga prietenii copilului in functie de aparente, ci incearca sa analizezi situatia din interior, discutand cu ei si afland intentiile lor.

Incearca sa ii cunosti cat mai bine prietenii!

Este important sa ai o atitudine deschisa si sa incerci sa ii tii cat mai aproape de casa voastra, pentru a avea sansa de a-i cunoaste mai bine si de a afla daca sunt sau nu un pericol pentru copilul tau.

Asadar, stabileste intalniri de joaca la voi, incurajeaza copilul sa vina acasa cu prietenii si apoi implica-te subtil in conversatiile si jocurile lor, fara a exagera.

Foloseste-te de ocaziile in care patrunzi la ei in camera, cand le duci prajituri, bauturi etc., pentru a le pune diverse intrebari care te pot ajuta sa ii descoperi mai bine - ce fac parintii lor? ce le place sa faca?, daca citesc?, daca le place scoala? etc.

Stabileste reguli si limite copilului!

Regulile trebuie impuse inca de la varste fragede in disciplina copilului. Pe masura ce copilul incepe sa petreaca timp singur in compania altor copii, este timpul sa stabilesti noi reguli pe care trebuie sa le respecte, dar si consecintele incalcarii lor, astfel incat sa stie la ce sa se astepte.

Copilul trebuie sa stie intotdeauna care sunt orele de venire acasa, faptul ca trebuie sa te sune si sa te anunte de fiecare data cand merge undeva, sa iti ceara voie sa iasa in oras sau sa doarma la prieteni etc.

Odata cu stabilirea limitelor si regulilor, explica-i si de ce sunt ele importante si care sunt pericolele si tentatiile nocive din afara casei si cum trebuie sa se fereasca de ele. Explica-i, de asemenea, si de ce trebuie sa stea departe de tigari, alcool, droguri, violente etc.

Comunica deschis cu copilul!

O relatie de comunicare stransa cu micutul te poate ajuta sa controlezi mai bine preferintele si comportamentele copilului, atat in alegerea prietenilor, cat si in alte privinte.

Este important sa mentii linii de comunicare deschise, astfel incat copilul sa fie sincer cu tine cand iti povesteste despre prietenii lui, despre intentiile lor pozitive, dar si negative. Daca ii este teama sa iti spuna ca prietenii consuma droguri sau fumeaza, micutul te va minti in legatura cu tot ce tine de anturaj si nu vei avea posibilitatea de a controla situatia si de a-l ajuta sa inteleaga cat este de important sa evite comportamente de risc, in care ar putea fi atras de prietenii lui.

Intreaba-l pe copilul tau care sunt motivele pentru care si-a ales acei prieteni, fara a-i critica sau eticheta in vreun fel. Intreaba-l din simpla curiozitate, pentru a afla ce i-a atras la ei si de ce crede ca au puncte comune de interes.

Poti afla foarte multe informatii utile, astfel incat sa iti formezi o parere corecta despre ei, si ai ocazia sa stii ce ii lipseste lui sau de ce are nevoie la momentul actual in viata lui.

Discuta sincer despre motivele pentru care iti displac prietenii, dar nu ii impune nimic!

In situatia in care prietenii se dovedesc a avea o influenta negativa aspra copilului, va veni si momentul in care vei fi nevoita sa abordezi subiectul cu el.

Discuta sincer, calm si prietenos cu el despre ce ai observat la prietenii lui, ce anume nu iti place si de ce si intreaba-l ce parere are.

Chiar si asa, lasa-l pe el sa analizeze situatia si asigura-l ca nu ii vei impune sa nu mai vorbeasca cu ei, dar sa se gandeasca bine daca sunt cea mai potrivita companie pentru el.

Copilul tau are prieteni care iti displac? Cum ai abordat problema? Impartaseste-ne parerile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii!

Citeste si despre