Pubertatea precoce apare atunci cand schimbarile corporale specifice acestei etape ale copilariei apar la o varsta mai mica decat este normal. Pubertatea care incepe inainte de implinirea varstei de 8 ani, la fetite, si de 9 ani, la baieti, este considerata precoce. Descopera cauzele acestei si ce impact are maturizarea prematura a organismului asupra sanatatii si dezvoltarii copilului!
De obicei pubertatea debuteaza in jurul varstei de 11 ani la fete si 12-13 ani la baieti, insa aceasta poate sa inceapa si mai devreme ori mai tarziu. Pubertatea precoce este mai des intalnita la fete decat la baieti.
Cauze ale pubertatii precoce
Schimbarile asociate perioadei de pubertate sunt provocate de partea din creier numita hipotalamus, care controleaza functiile glandei pituitare. Hipotalamusul trimite semnale glandei pituitare din creier sa elibereze hormoni pentru stimularea ovarelor la fetite si a testiculelor la baieti, pentru ca acestia sa produca hormoni sexuali.
Pubertatea incepe atunci cand corpul incepe sa produca mai multi hormoni sexuali, estrogenul la fete si testosteronul la baieti.
Desi nu se cunosc cauzele exacte pentru care unii copii intra mai devreme la pubertate decat altii, exista cativa factori de risc care ar putea avea un impact in acest sens:
- probleme structurale ale creierului (tumori);
- leziuni ale creierului aparute in urma unor traumatisme craniene;
- o infectie cerebrala (meningita);
- afectiuni sau probleme structurale ale ovarelor sau glandei tiroide care provoaca dezechilibre hormonale si aparitia semnelor maturizarii premature a organismului.
Semne ale pubertatii precoce la fetite si baieti
Pubertatea precoce se manifesta diferit la fete si baieti, dar simptomele sunt aceleasi ca in cazul pubertatii normale. In situatia in care unul dintre simptomele enumerate mai jos apare la fetita ta inainte de varsta de 8 ani, se poate considera ca a intrat intr-un proces de maturizare precoce a organismului:
- marirea sanilor;
- parul pubian sau axilar;
- aparitia menstruatiei;
- acneea;
- cresterea brusca in inaltime.
Simptomele pubertatii precoce la baietei apar inainte de 9 anisori si pot consta in:
- marirea penisului sau testiculelor;
- par facial, pubian si axilar;
- ingrosarea vocii;
- miros intepator al transpiratiei.
Toate modificarile premature ale organismului care apar in aspectul copilului au adesea un impact negativ in dezvoltarea lui fizica si emotionala. Copilul care intra la pubertate mai devreme decat alti copii de varsta lui ar putea dezvolta o stima si imagine de sine scazute.
Ce pot face parintii
- Mergi la doctor sa vezi daca exista vreo cauza a schimbarilor care necesita tratament. Copilul s-ar putea sa fie trimis la un specialist pentru teste.
- Comunica foarte mult cu el si nu astepta mai mult de la el decat ai astepta de la alti copii de varsta lui.
- Explica-i ce se intampla cu corpul lui. Ajuta-l sa inteleaga dezvoltarea sa din punct de vedere sexual fara a accentua prea mult acest lucru.
- Asculta-l si ajuta-l sa-si invinga complexele.
- Ajuta-l sa-si recunoasca punctele forte pentru construirea respectului de sine.
- Protejeaza-l de comentariile rele ale tinerilor si adultilor.
- Cere sfatul unui specialist daca nu faci fata situatiei.
Si din punct de vedere fizic are de suferit, fiindu-i afectata inaltimea. In prima faza, copilul care trece prin pubertate precoce cunoaste o crestere brusca in inaltime. Atat baietii, cat si fetele pot sa creasca in medie cu 10-15 cm intr-un an, cativa ani la rand. Insa din cauza dezvoltarii premature rapide a oaselor din copilaria timpurie, copilul are tendinta de a se opri din crestere mai devreme decat alti copii, ceea ce l-ar putea face sa fie mai scund.
In cazul pubertatii obisnuite copilul creste in inaltime pana pe la varsta de 18 ani.
Tratamentul pubertatii precoce
Tratamentul pubertatii precoce depinde de cauza care sta la baza aparitiei ei. In cazul in care este declansata de o afectiune medicala, tratarea problemei determina stoparea din evolutie a pubertatii precoce. Daca medicul nu gaseste nicio cauza medicala pentru care copilul intra la pubertate precoce, va recomanda un tratament cu medicamente pentru a opri evolutia simptomatologiei.
In general, medicii recomanda tratament cu analogi sintetici ai GnRH (gonadoliberina), pentru a opri evolutia simptomatologica a acestei perioade. Va fi administrat periodic, pana la varsta la care copilul ar trebui sa intre la pubertate (13 ani la fete si 14 ani la baieti).
Cunosti cazuri de copii care au intrat prematur la pubertate? Cum au fost afectati de maturizarea precoce a organismului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!